Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Žena spava na boku u krevetu s bijelim jastukom i poplunom

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Kada želite kupiti novi madrac, morate imati na umu mnoge faktore. Od materijala i cijene do načina na koji madrac podržava vaš omiljeni položaj spavanja, sve je potrebno razmotriti prije nego što se odlučite za madrac koji je pravi za vas.
U ovom smo vodiču prikupili najvažnije informacije koje će vam trebati kad birate madrac koji će vam pružiti dobar san. 

  1. Koja su svojstva različitih vrsta madraca?

  Postoje različite vrste madraca, a svi imaju različita svojstva, prednosti i nedostatke.
  U nastavku ćemo proći kroz različite vrste madraca, njihove prednosti i nedostatke te dati vam osnovne informacije i inspiraciju koja vam je potrebna da odlučite koji je madrac pravi za vas.

  2. Madraci s oprugama

  Madrac s oprugama ima jedan ili više slojeva opruga i sloj punjenja, obično pjene. Ova kombinacija osigurava optimalnu udobnost i madrac koji će se prilagoditi obliku vašeg tijela.
  Opruge čine jezgru opružnog madraca. U JYSKu imamo dvije vrste opruga: džepičaste opruge i bonell opruge.

  • Džepičaste opruge savijaju se neovisno jedna o drugoj i daju vašem tijelu najbolju potporu tijekom noći. Svaka pojedinačna opruga obavijena je malim platnenim džepom koji smanjuje trošenje i smanjuje škripanje madraca.
  • Bonell opruge su veće, što znači da svaka pojedina opruga pokriva veću površinu. Kao rezultat toga nećete dobiti sasvim istu razinu podrške i prilagodljivosti koju ćete dobiti od džepićastih opruga. 

  Prednosti madraca s oprugama

  • Madrac s oprugama odgovara klasičnom okviru kreveta.
  • Kombinacija opruga i pjene može poboljšati kvalitetu sna onima koji vole dobru potporu madraca s oprugama. Što madrac ima više opruga, to je profinjenija potpora.
  • Neki madraci s oprugama imaju izvrsne duboke zone za ramena, koje su potrebne spavačima na boku za dodatnu potporu.
  • Neki madraci s oprugama mogu se okrenuti, a kod mnogih modela tvrdoća je veća na jednoj strani nego na drugoj. Kao da dobivate dva madraca u jednom. To može biti korisno za parove koji imaju različite želje za tvrdoćom madraca.
  • Madrac s oprugama izvrsno se prozračuje.

  Nedostaci madraca s oprugama

  • Neki madraci s oprugama mogu djelovati pokretljivije od drugih vrsta madraca. Veća je vjerojatnost da ćete osjetiti pokrete vašeg partnera na madracu s oprugama nego na drugim vrstama madraca.
  • Madrac s oprugama s bonell oprugama može malo škripati prilikom okretanja. Kod madraca s oprugama s džepičastim oprugama svaka je pojedinačna opruga zatvorena u male platnene vrećice i stoga ne proizvodi buku.

  3. Madraci od pjene

  Madrac od pjene može biti izrađen od više slojeva različitih vrsta pjene. Madrac koji ima jezgru od polieterske pjene te sloj memorijske pjene pruža veliku udobnost. Memorijska pjena omogućuje madracu da se oblikuje prema vašem tijelu.

  Neki madraci od pjene mogu se preokrenuti, a kod mnogih modela jedna strana madraca je tvrđa od druge. To vam omogućuje da madrac od pjene prilagodite u skladu sa svojim potrebama. 

  Prednosti madraca od pjene

  • Madrac od pjene vrlo je prilagodljiv. Neki madraci od pjene prianjaju uz vaše cijelo tijelo.
  • Madrac od pjene može biti manje pokretljiv od madraca s oprugama, što znači da je manja vjerojatnost da ćete ometati partnera tijekom noći ako se vrtite i okrećete u snu - i obrnuto. 

  Nedostaci madraca od pjene

  • Trajnost madraca od pjene kraće je od madraca s oprugama.
  • Pjena može izgubiti dio svoje elastičnosti i prilagodljivosti tijekom vremena.

  4. Na što trebate paziti pri odabiru madraca?

  Najvažnija stvar pri kupnji novog madraca jest da pronađete madrac na kojem se osjećate ugodno i pomaže vam da dobro spavate.

  Čimbenici koje morate uzeti u obzir su: tvrdoća, omiljeni položaj za spavanje, veličina i cijena madraca, kao i vaša tjelesna težina te vrsta kreveta za koji madrac kupujete.

  U sljedećem poglavlju razmotrit ćemo sve navedene aspekte kako biste mogli donijeti informiranu odluku kada budete birali madrac koji odgovara vašim potrebama.

  5. Koliko madrac treba biti tvrd?

  Vaša težina i tip tijela pomoći će vam odrediti idealnu tvrdoću vašeg madraca. U pravilu, što ste teži, to bi vaš madrac trebao biti tvrđi. Madrac s definiranim potpornim zonama osigurat će da vaša ramena i kukovi utonu u madrac onako kako trebaju i da vam kralježnica ostane ravna.

  Vaša težina

  Preporučena tvrdoća madraca

  Manje od 75 kg

  Ako imate manje od 75 kg, trebali biste odabrati srednje tvrd madrac.

  Između 75-95 kg

  Ako imate između 75 i 95 kg, trebali biste odabrati tvrd madrac.

  Više od 95 kg   

  Ako imate više od 95 kg, vaš bi madrac trebao biti jako tvrd.

  6. Veličina madraca je važna

  Kada razgovarate o dimenzijama madraca, također je važno uzeti u obzir koliko će ljudi spavati u krevetu i koliko prostora imate u svojoj sobi.

  Postoji niz standardnih veličina koje možete koristiti kao vodič.

  Koja je veličina madraca najbolja za vas?

  Dimenzije

  Preporuka

  80x190 cm / 80x200 cm / 90x190 cm / 90x200 cm (jednostruki madrac)

  Najbolje za gostinjsku sobu, gdje obično nema mjesta za širok krevet. Krevet za goste je 90x190 cm, tako da je jednostruki madrac savršen za manju sobu. 

  Madrac od pjene obično je idealno rješenje.

  Vidi madrace

  120x190 cm (Queen size)

  140x200 cm (tzv. person and a half madrac)

  Dobro rješenje za djecu, tinejdžere i samce. Također izvrsno rješenje u spavaonicama ili kućama za odmor, gdje nema dovoljno mjesta za širi krevet.

  Vidi madrace

  160x200 cm (King size)

  Dobro rješenje za parove koji žive u manjem stanu.

  Vidi madrace

  180x200 cm (Super king size)

  Najbolji izbor za parove koji žive u kući ili većem stanu. Super king size madrac također je idealan ako se vi ili partner puno okrećete u snu. Uz madrac dimenzija 180x200 cm ima mjesta i za djecu koja se vole ušuljati u vaš krevet tijekom noći.

  Vidi madrace

  Vaša visina također je faktor pri odabiru madraca. Kao pravilo, trebali biste se odlučiti za madrac koji je minimalno 20 cm dulji od vaše visine.

  Ako spavate na madracu koji vam je prekratak, ugrađene zone udobnosti neće odgovarati vašem tijelu i nećete dobiti potrebnu potporu. Ovo se odnosi i na osobe koje spavaju na boku i one koje spavaju na leđima.

  7. Odaberite madrac koji odgovara položaju u kojem spavate

  Kada govorimo o položaju spavanja, ono na što se zapravo fokusiramo je položaj u kojem prvo zaspite. To je položaj u kojem možete opustiti mišiće i duboko zaspati. Upravo taj osjećaj opuštenosti omogućuje vam da se probudite potpuno odmorni. Pronađite madrac koji drži vašu kralježnicu ravnom kada ležite u željenom položaju za spavanje. Naše stručno osoblje trgovine može vas uputiti i pomoći vam pri odabiru.

  8. Koji madrac odgovara kojoj vrsti kreveta?

  Vaše mogućnosti pri odabiru madraca ovise o madracu koji osobno smatrate najudobnijim te o vrsti kreveta koji već imate ili planirate kupiti.

  U tablici niže možete vidjeti koji madrac najbolje odgovara različitim vrstama kreveta.

  Vrsta

  Madrac s oprugama

  Madrac od pjene

  Madrac od lateksa

  Klasični okvir kreveta

  Boxspring/tapecirani krevet

  Pomoćni krevet/krevet za goste

  Krevet na kat

  9. Najbolji madraci

  Vjerojatno ste primijetili da postoji mnogo modela među kojima možete birati. Dakle , kada kupujete madrac, na što trebate obratiti pozornost?

  U JYSKu smo uvijek spremni pomoći i savjetovati vas pri odabiru madraca kako biste na kraju dobili model koji odgovara vašim specifičnim potrebama, položaju za spavanje i planiranom budžetu.

  Također možete pročitati naše druge vodiče za više inspirativnih savjeta i savjete o tome kako stvoriti najbolje moguće okruženje za spavanje.

  Ne zaboravite svoj madrac nadopuniti zaštitom za madrac te nadmadracem . Nadmadrac može produljiti životni vijek vašeg madraca, a zaštita za madrac služi u higijenske svrhe. Pročitajte sve o nadmadracima i zaštitama za madrace u našem vodiču.

  Saznajte više

  Vodič kroz krevete

  Vodič kroz krevete

  Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

  Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

  Prednosti nadmadraca

  Prednosti nadmadraca

  Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

  Kako znati da je vrijeme za novi madrac?