Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Savjeti za uređenje interijera dekorativnim ogledalima

Savjeti za uređenje interijera dekorativnim ogledalima

Uz uobičajene dekoracije koje smo navikli koristiti u uređenju vlastitog doma poput vaza, svijećnjaka ili cvijeća, često znamo zaboraviti na jedan vrlo efektan detalj kojeg svi imamo barem u jednoj prostoriji kuće ili stana. Najčešći je razlog tome što ga ponekad smatramo više funkcionalnim nego dekorativnim predmetom. Riječ je dakako o ogledalu. Osim što će vam pomoći da uvijek izgledate lijepo, ogledalo ima i druge funkcije.

Danas je ogledala moguće pronaći u mnogobrojnim varijantama, veličinama, oblicima, sa ili bez ukrasnih okvira. Već se dugo ne koriste  samo za provjeru vlastitog odraza, nego imaju i dekorativnu funkciju, a pravilnim odabirom kuta u prostoru daju potpuno drugačiju dinamiku i dimenziju.

Našim savjetima pokušati ćemo vas inspirirati da ogledala gledate na drugačiji način te dodate na listu svojih omiljenih dekorativnih predmeta.


Obstrup ogledalo

Želite veću i svijetliju dnevnu sobu?

Dnevna soba je obično središnji i gotovo najvažniji dio doma, s obzirom da ovdje provodimo većinu slobodnog vremena. Ogledala u njoj uglavnom imaju dekorativnu funkciju. No, ukoliko ste nezadovoljni kvadraturom vaše dnevne sobe, ogledalo može imati i praktičnu stranu.
 

  •  Odaberite zidno ogledalo većih dimenzija i postavite ga horizontalno na jedan od vaših zidova. Prostorija ce se reflektirati u ogledalu čime ćete stvoriti iluziju većeg i šireg prostora. Prednost korištenja ogledala u ovom slučaju je što možete skrenuti pažnju s manje atraktivnih dijelova dnevne sobe, a istaknuti one lijepše. Korištenje ogledala u ovakvim situacijama može biti iznimno efektivno i za tren vam se može učiniti kao da se nalazite u nekom potpuno drugom prostoru
  •  Ako na zidovima ne nalazite slobodno mjesto za njegovo postavljanje jer je već ispunjeno zidnim dekoracijama, izaberite ogledalo sa zanimljivim okvirom i jednostavno ga postavite umjesto neke od slika na zidu
  • Neovisno o tome nedostaje li vašoj dnevnoj sobi dodatnog prostora ili ne, ogledalo uvijek može biti središnja točka prostorije koja će ju estetski učiniti jedinstvenom. Odaberite ukrasna ogledala za zid originalnog, zanimljivog oblika i dizajna te ga stilski uskladite sa ostatkom namještaja, vodeći računa o linijama, materijalima i bojama koje već posjedujete u prostoru
  • Istražite koje vrste ogledala su vam dostupne u trgovinama, i odlučite koji bi se oblici i stilovi najbolje uklopili u vaš prostor. Vodite računa i o njigovoj veličini te ostalim dekoracijama na zidu. Možda da ga kombinirate uz manje slike ili zidne satove? 

Dobra ideja za manje prostorije...

Ako se vaš dom sastoji od više manjih prostorija, poput manjeg hodnika, kupaonice, dječje ili gostinjske sobe, korištenje ogledala je izvanredna ideja za vizualno povećanje prostora. Ovo je jedna od najstarijih metoda stvaranja iluzije o povećanju prostora. Također može poslužiti i kao element kojim se popravlja nepravilan ili nezahvalan raspored prostorija. Ogledalom je lako “zavarati” oko pa tako njegovim postavljanjem na ključna mjesta u kući ili stanu možete stvoriti dojam da imate još jedna vrata ili pak igrom refleksije optički stvoriti iluziju dodatnog prozora u prostoriji. Korištenje ogledala u svrhu vizualnog povećanja prostora idealno je i za prostorije u potkrovlju kojima gotovo uvijek dobro dođe koji kvadrat više.

Iskoristite prednost reflektiranja svjetla u ogledalima

Za ugodnu atmosferu u domu iznimno je bitno da je prostor ispunjen svijetlom. Nekima to nije problem postići, no svi oni koji borave u manjim prostorima s manjim izvorom svijetla znaju što to znači. Pritom, svjetlo lampe teško može nadomjestiti prirodno danje svjetlo. Prirodno svjetlo ima čitav niz pozitivnih efekata, među kojima i pozitivan učinak na raspoloženje ali i imunitet. Posljednja stvar koju želimo jest osjećati se loše i zatvoreno u vlastitom domu. U prostoru ispunjenom dnevnim svijetlom ne samo da ćemo se bolje osjećati, već će i oblici i boje korišteni pri uređenju više doći do izražaja.

Ogledalo RUDE

Korištenjem dekorativnih ogledala možete olakšati ulaz ali i povećati količinu svijetla u prostoru. Ona uspješno reflektiraju dnevnu svjetlost i prenose ju u tamnije dijelove prostorije. Ovo je korisno kako za manje i mračne prostore tako i za sve one tmurne jesenske i zimske dane.

U ovome smo se tekstu osvrnuli samo na neke od prostorija, no iste savjete možete primjeniti i u ostatku svog doma a kako se radi o dekoraciji koja je nešto zahtjevnija kada je riječ o održavanju jer zahtjeva redovno čišćenje, vjerujemo da će te ju ˝glancati˝ s veseljem :)

Saznajte više

Omiljeni artikli stručnjaka za dekoraciju

Omiljeni artikli stručnjaka za dekoraciju

Skandinavski dekor s mirnim i elegantnim dizajnom

Skandinavski dekor s mirnim i elegantnim dizajnom

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom