Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 €/3767,25 kuna ili više je besplatna!

Savjeti za održavanje zavjesa za tuš

Savjeti za održavanje zavjesa za tuš

Sastavni dio velikog broja kupaonica su tuš-zavjese, koje svojim izgledom na poseban način mogu upotpuniti ovu bitnu prostoriju. No, zbog materijala i stalnog dodira s vodom one su čest izvor bakterija te ih je potrebno pravilno održavati kako bi u vašoj kupaonici zadržali visoku razinu čistoće.

U nastavku teksta pročitajte kako ispravno održavati zavjese za tuš u nekoliko jednostavnih koraka, kako biste postigli njihov lijep i uredan izgled.
 

Pranje zavjesa za tuš

Najjednostavniji način održavanja tuš-zavjesa je pranje u stroju za pranje rublja, na preporučenoj temperaturi od 40º. Jednostavno je i brzo. Nakon pranja, zavjesu stavite odmah na sušenje, po mogućnosti u prostoriju u kojoj je prozračivanje izvrsno. Pranjem zavjesa na 40º, odstranjuju se mrlje, ali samo u slučaju da to radite redovito - ukoliko vaše zavjese nisu dugo prane, mogućih mrlja se nećete riješiti lako.

Ukoliko duže vrijeme niste održavali vaše zavjese za tuš, operite ih s pola doze deterdženta u koji ste dodali 1 dcl octene kiseline, nakon čega zavjesu odložite u veću posudu i dodajte 8 litara tople vode, nakon čega ubacite i 250 ml kuhinjske soli. Nakon navedenih koraka, uvjerite se da se sol otapa te zavjesu pustite da odstoji u otopini sljedeća 4 sata. Nakon postupka, isperite ju običnom vodom i objesite ju kako bi se osušila. 
  

Održavanje tuš zavesa
 

Redovito pranje tuš-zavjesa 

Redovito pranje tuš-zavjesa vrlo je bitno, kako bi vaša kupaonica bila zaštićena od bakterija i neugodnih mirisa. Preporuka je da to radite najmanje jednom u tri mjeseca, kako bi izbjegli moguće neugodne mirise i zavjese održali u dobrom stanju. Prilikom kupovine zavjesa za tuš vodite računa o njihovoj dužini, jer neodgovarajuća dužina znači i veću šansu da se pojave žute mrlje.

Skidanje kamenca sa tuš-zavjesa 

Jedna od čestih situacija s kojom se susrećemo su žute mrlje na tuš-zavjesama koje narušavaju izgled cijele kupaonice. Razlog zbog kojeg se pojavljuju žute mrlje jest visoka koncentracija željeza u vodi, zbog čega se pojavljuju mrlje od hrđe. Ova vrsta mrlja ne izgleda privlačno na tuš-zavjesama, te je zbog toga potrebno njihovo čišćenje. 

Najučinkovitiji način za čišćenje ovih mrlja s bijelih ili svijetlo obojenih zavjesa je da zavjesu potpuno potopite u 8 litara vode i dodate oko 2 dcl izbjeljivača. Naravno, obratite pažnju da su vam ruke zaštićene gumenim rukavicama, a ukoliko zavjesu nećete moći potopiti u potpunosti, postavite na nju kamen. Zavjesu ostavite da odstoji u otopini 24 sata, a poptom ju operite na 40º. Kada je zavjesa oprana, ostavite ju da se osuši, a efekt će biti sjajan – čista i uredna tuš-zavjesa :) 

Održavanje tuš zavesa
 

Korištenje octa za obojene tuš-zavjese

Kada želite očistiti tuš-zavjese obratite pažnju da izbjeljivač ne koristite za zavjese u bojama, jer postoji mogućnost da se boja promijeni. Umjesto izbeljivača upotrijebite ocat, no na ovaj način je moguće da se ostaci hrđe neće u potpunosti ukloniti.

Ukoliko vaše tuš zavjese nije moguće prati u perilici rublja, možete ih očistiti uz pomoć tekućeg vima. Stavite tekući vim na zavjesu i zatim je istrljajte sa spužvom za pranje suđa. Nakon što vim odstoji 15 minuta, zavjesu isperite mlakom vodom. Ne zaboravite pratiti upute sa etikete, kako biste vašu tuš-zavjesu na ispravan način očistili.
 

Korisni savjeti

Kada je riječ o sušenju zavjese, ne zaboravite otvoriti prozore i uključiti ventilaciju, ukoliko nemate opciju sušenja zavjese na otvorenom. U suprotnom postoji mogućnost za stvaranje vlage i nastanka plijesni, a vašu ćete zavjesu u tom slučaju morati ponovo prati. 

Koliko često perete tuš-zavjese i koje metode koristite? Podijelite savjet s nama u komentarima :)  

 

Saznajte više

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Održavanje i njega popluna i jastuka

Kvaliteta i jamstvo

Kako čistiti zavjese i rolete

Pronađite vama najbližu JYSK trgovinu

Za pomoć i savjete obratite se JYSK zaposlenicima, otkrijte naš široki asortiman proizvoda.