Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ručnik u umivaoniku i šareni ručnici složeni jedni na druge

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kako ručnike održavati mekanima i čistima?

Znate onaj divan osjećaj kada stanete pod topli tuš ili uronite u kupku? Možda ste se već i razmazili predugačkim kupkama, ali osjećaj čistoće i svježine lako se može sabotirati ako posegnete za "listom brus papira" ili ustajalim ručnikom nakon kupanja. 

Ručnici neugodnog mirisa koji su mokri, gusti i topli lako privlače klice i bakterije. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste dobili higijenski čiste i mekane ručnike te izbjegli rizik od gljivica i neugodnih mirisa. U ovom blogpostu saznajte više o tome koliko često trebate prati svoje ručnike i kako ih zaštititi od neugodnih mirisa.

Kupaonska oprema i naslagani ručnici

Kolio često treba prati ručnike?

Ručnik ne treba prati svaki put nakon korištenja. Generalno, preporučljivo je prati ručnike nakon što ste ih upotrijebili triput. Na taj ćete način izbjeći neugodan miris ručnika, a istodobno pripaziti da je ručnik higijenski čist i da ne privlači klice.

Ručnicima ne treba više od preporučene doze praška za pranje - nego upravo suprotno. Ručnik može lako upiti višak sapuna, a to može rezultirati privlačenjem klica. Najbolji način za uklanjanje klica s ručnika jest pranje u vrućoj vodi - po mogućnosti na 60°C, jer većina bakterija ne može preživjeti na toj temperaturi. Ali uvijek se držite uputa na etiketi ručnika.

Kako prati ručnike da budu mekani?

Ako želite mekane ručnike, uvijek ih je dobro protresti prije nego što ih osušite. To će im pomoći da duže ostanu mekani. Važno je da ispraznite perilicu čim ciklus završi. Ako dopustite da ručnici leže mokri u mašini, mogu se usmrditi i razviti plijesan. Odmah prenesite ručnike u sušilicu ili ih objesite da se osuše tamo gdje imaju dovoljno prostora - i zraka. 

Jedan od savjeta za očuvanje mekoće ručnika je korištenje loptica za sušenje u sušilici veša. To ručnike čini pahuljastim i smanjuje vrijeme sušenja, tako da također možete uštediti novac na električnoj energiji. To je win-win situacija!

Dajte ručnicima dovoljno prostora da se osuše

Ako u kupaonici nemate prostora, lako ćete doći u iskušenje da objesite nekoliko ručnika jedan na drugi. Ali ovo je užasna ideja! Ako ručnicima ne date dovoljno prostora da se osuše, vlaga na njima mogla bi privući bakterije.

Tri ručnika s uzorkom lišća vise na šipki

Kako se riješiti mirisa na ručnicima - evo recepta

Ako su vam ručnici smrdljivi, ne očajavajte. Pomoć je tu! Ubacite ih u veš-mašinu i dodajte jednu šalicu praška za pecivo i jedan decilitar alkoholnog octa. Ne upotrebljavajte omekšivač, a zatim odaberite program pranja od 60ºC.

Kada se ciklus pokrene, zaustavite mašinu i pustite ručnike da se namaču oko sat vremena. Kada istekne sat, ponovno pokrenite mašinu i pustite da ciklus završi. Zatim krenite ispočetka. Ali ovaj put dodajte uobičajenu dozu omekšivača i još jedan decilitar alkoholnog octa. Nakon što završite dodatno pranje, odmah prenesite ručnike u sušilicu. Pokrenite je na najvišoj mogućoj postavki i pustite da radi dok se ručnici potpuno ne osuše.

Ako niste zadovoljni rezultatom, možete pokušati namočiti ručnike. Stavite ih u veliku kantu s vrućom vodom i deterdžentom na 48 sati, a zatim ostavite da se osuše. Ako ni ova metoda ne pomaže, to znači da vam zaista trebaju novi ručnici.

Još savjeta za ručnike

Imate li i vi savjete koje primenjujete za održavanje higijenski čistih i mekanih ručnika te uklanjanje neugodnih mirisa s ručnika? Slobodno ih podijelite sa nama u komentarima!

Saznajte više

Održavanje i njega popluna i jastuka

Održavanje i njega popluna i jastuka

Kvaliteta i jamstvo

Kvaliteta i jamstvo

Kako čistiti zavjese i rolete

Kako čistiti zavjese i rolete

Održavanje i njega madraca

Održavanje i njega madraca