Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Rolo zavjese

Kako čistiti zavjese i rolete

Pranje zavjesa i čišćenje roleta nije tako teško kao što se čini. Premda ponekad djeluje komplicirano, uz nekoliko jednostavnih trikova lako ćete ih održati urednim i čistim.

Pranje zavjesa

Ako vaša zavjesa ima etiketu s uputama za pranje, naravno trebate ih slijediti. Odaberite preporučeni nježni ciklus vaše perilice rublja - obično je to program za pranje vune s blagom centrifugom. Važno je da razina vode bude visoka jer ona štiti tkaninu. Ako imate velike zavjese, možda je bolje da obavite dva pranja umjesto da ugurate obje zavjese i riskirate loše oprane zavjese.

Ako niste sigurni smiju li se zavjese prati u perilici, možete ih naravno ručo prati. Bilo da ih operete ručno ili strojno, dobro je da ih objesite na karnišu dok su još vlažne da biste izbjegli nepotrebne nabore i naporno glačanje. Dobro ih ocijedite ili blago centrifugirajte. Ispod zavjesa stavite novine ili ručnike da biste sakupili višak vode i zaštitili svoj pod.

Čišćenje venecijanskih roleta

Najlakši način za čišćenje venecijanskih roleta (žaluzina) jest posebna četka za rolete ili krpa od mikrovlakana. Jesu li rolete masne? Ako jesu, trebate koristiti vlažnu krpu. Koristite čistu vodu i po potrebi dodajte malo sapunice.

Ne preporučujemo da skidate venecijanske rolete pa ih perete. Premda se čini kao najlakše rješenje, postupak je vrlo dugotrajan. Aluminijske venecijanske rolete lako se mogu savinuti i izgledati poslije ružno, stoga ih pažljivo perite. Lagano ih ispustite u kadu i operite ih mekom četkom u toploj vodi, blagom deterdžentu i octu. Dodajte možda malo sredstva za ispiranje da ih lakše očistite. To će spriječiti mrlje. Objesite ih i pustite da se osuše prije nego što ih vratite iznad prozora.

Čišćenje trakastih zavjesa

Trakaste zavjese treba čistiti s pomoću krpe od mikrovlakana ili druge četke za prašinu. Ako dođe nesretnim slučajem nastanu mrlje, trake se mogu skinuti i prati ručno. Trakaste zavjese ne smiju presavinuti. Ove vrste zavjesa moraju se prati nježno. Zarolajte trake i stavite ih što je više moguće u tuš ili kadu. Za većinu trakastih zavjesa preporučuje se pranje u hladnoj vodi. Neke trakaste zavjese mogu se natapati na maksimalno 30 stupnjeva. Uvijek provjerite upute za pranje.

Plisirane rolete

Plisirane rolete mogu se čistiti krpom od mikrovlakana ili vlažnom krpom.

Rolete

Rolete se rijetko jako zaprljaju jer se često nalaze u roli. Većina se čisti krpom ili usisavačem. Također se mogu očistiti vlažnom krpom i sapunicom.

Rimske rolete

Rimske rolete mogu se čistiti krpom ili četkom. Također se mogu skidati i prati, ali postupak je iznimno složen jer se trake mogu lako zapetljati.

Saznajte više

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Boja godine

Boja godine