Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Djevojka s košarom za rublje u rukama i slika jastuka s desne strane

Održavanje i njega popluna i jastuka

Koliko će trajati vaši popluni i jastuci ovisi od njihovoj kvaliteti i o načinu na koji ih održavate. U nastavku teksta pročitajte neke od jednostavnih i korisnih savjeta kako na najbolji način održavati vaše poplune i jastuke da biste ih koristili mnogo godina.

  • Poplune i jastuke trebate protresti svaki dan da biste održali optimalnu gustoću i elastičnost punjenja
  • Izbjegavajte usisavanje kao i isprašivanje popluna i jastuka lupanjem jer se punjenje može oštetiti
  • Ako postavljate prekrivač na krevet, moguće je da se poplun ili jastuk blago skupi zbog vlage koja ulazi u mjehuriće zraka. Da biste omogućili vraćanje punjenja u prvotan oblik, poplun ili jastuk možete nekoliko sati sušiti u sušilici rublja, po mogućnosti s 3 teniske loptice koje pomažu ravnomjernom raspoređivanju punjenja.

Zbog čega treba prati poplune i jastuke?

Pranjem popluna i jastuka produljujete njihovo trajanje, čime ćete ih duže koristiti. Punjenje vaših popluna i jastuka održava se tako što ćete ih prati najmanje jednom godišnje; naša preporuka je dvaput, a maksimum 4 puta godišnje. Često pranja i popluna i jastuka može prouzrokovati njihovo oštećenje i trošenje. Preporuka je da jastuke perete dva puta godišnje. Razlog zbog kojeg biste trebali prati poplune i jastuke na 60 stupnjeva barem jednom godišnje jest taj što na ovoj temperaturi mikroorganizmi poput grinja ne mogu preživjeti.

Kako prati poplune i jastuke s prirodnim punjenjem i s punjenjem od vlakana

Prije samog pranja imajte na umu da čitav proces pranja i sušenja popluna može trajati od 6 do 8 sati pa isplanirajte kada ćete se posvetiti ovom procesu. Ne zaboravite pročitati upute za pranje popluna i jastuka da biste bili sigurni da postupate u skladu s oznakama za pranje.

1. Prije pranja provjerite jesu li svi šavovi na mjestu te se uvjerite da nema raspora na navlaki. Budite oprezni jer se popluni mogu smanjiti pri pranju.

2. Perite vaše poplune i jastuke odvojeno ili u velikoj perilici rublja.

3. Koristite deterdžente bez enzima za poplune i jastuke s prirodnim punjenjem, jer obični deterdženti sadržavaju enzime koji uništavaju i smanjuju prirodnu postojanost perja. Deterdžent za pranje vunenih komada odgovarat će ovim modelima, a za modele s punjenjem od vlakana možete koristiti regularan deterdžent.

4. Perite ih na 60 stupnjeva i završite centrifugiranjem.

5. Sušite poplun ili jastuk u sušilici rublja s tri teniske loptice za sušenje rublja, koje ravnomjerno raspoređuju punjenje i čine poplune i jastuke prozračnim.

6. Izvadite poplun iz sušilice rublja otprilike svakih 15 - 20 min. tijekom procesa sušenja i protresite ga. Na ovaj način sprječavate da se perje i paperje pretvore u grudice, kao i pojavu 'spaljenih' dijelova od sušenja.

7. Ostavite da se poplun osuši ispravno prije ponovnog korištenja. Ako poplun ili jastuk djelomično sušite vani, pazite da nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer se materijal može uništiti i mogu se pojaviti rupice.

8. Ako vam se jastuk i dalje čini vlažnim nakon što je sušilica gotova, moguće je da je sušilica stala prerano jer ima premalo sadržaja i ispada iz ravnoteže. U tom slučaju dodajte još nekoliko jastuka ili loptica za sušilicu rublja.

8. Kada su i šavovi i navlaka suhi, preporuka je da ih provjetrite vani ili da se protresu u sušilici rublja hladnim zrakom. Na taj ćete način osigurati ravnomjernu raspodjelu perja.

9. Ako želite biti sigurni da je poplun potpuno suh, možete ga izvagati prije pranja. Nakon sušenja poplun ponovo postavite na vagu. Ako je teži, to znači da u nekim dijelovima još uvijek ima vode te biste ga trebali dodatno osušiti.

Kako prati poplun ili jastuk od memorijske pjene ili lateksa

Upute za pranje i održavanje jastuka od memorijske pjene pročitajte ovdje
Ako imate jastuk s punjenjem od lateksa, ovaj model možete prati u perilici rublja na programu koji ima centrifugiranje od maksimum 1000 okretaja. Nakon pranja treba se osušiti te paziti da cijelo vrijeme ima navlaku.

Kada zamijeniti poplun ili jastuk

Kada točno zamijeniti poplun ili jastuk ovisi o mnogo faktora. Naša je preporuka da poplune zamijenite nakon 5 do 10 godina, ovisno o tomu koliko su istrošeni i dotrajali. Trajanje jastuka je oko 2 godine, jer na njima spavamo svake noći i prirodan znoj lakše prodire u sam jastuk, a jastuke više koristimo nego poplune.
Nekoliko korisnih savjeta kako znati da je vrijeme za novi poplun ili jastuk:

  • Ako je vaš jastuk bio bijel kad ste ga kupili, a sad je požutio, to može biti znak da je vrijeme za kupovinu novoga.
  • Ako se tijekom noći često znojite, trebate češće zamijeniti svoj jastuk ili poplun.
  • Ako je vaš jastuk ili poplun previše ravan, a punjenje je grubo nakon sušenja u sušilici rublja, vrijeme je za zamjenu.

Saznajte više

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kvaliteta i jamstvo

Kvaliteta i jamstvo

Kako čistiti zavjese i rolete

Kako čistiti zavjese i rolete

Održavanje i njega madraca

Održavanje i njega madraca