Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Tegle za cvijeće i fenjer na balkonu

Kako stvoriti zelenu oazu na terasi ili balkonu?

Urbano vrtlarstvo postaje sve popularnije među stanovnicima gradova - i to s dobrim razlogom. Donosi mnogo pogodnosti, a lak pristup svježem bilju, lijepom cvijeću i drugim, ukusnim sastojcima za vašu kuhinju samo su neke od njih.

Stvaranje urbanog vrta na vašem balkonu daje vam osjećaj bliže povezanosti s prirodom i procesom pipreme hrane. Vrlo je izgledno da ćete smanjiti količinu konzervirane hrane te povećati ekološku svijest. Naposljetku, možete osjetiti da urbani vrt poboljšava i vaše zdravlje i kvalitetu života. Što se praktičnijih razloga tiče, tegle, lonci i sadnice na balkonu mogu pružiti čak dozu privatnosti od susjeda. A ako nemate balkon, možda imate pristup nekom neiskorištenom otvorenom krovu u blizini koji možete pretvoriti u zeleno utočište.

 

 

Korisne ideje i savjeti zelenom balkonu/terasi

Prije nego što okupirate najbliži krov, pobrinite se da imate dozvolu stanara, tj. kućepazitelja ili predstavnika stanara da ga koristite. Ako imate balkon, provjerite postoje li propisi koji biste trebali razmotriti prije nego što se bacite u projekt. Nakon što dobijete dozvolu, treba razmotriti još ovih nekoliko stvari:

 

 

  • Provjerite mogu li krov ili balkon izdržati težinu novog tereta. Zemlja i tegle u početku su lagani, ali postaju teži kada zalijete biljke i kad biljke narastu pa ih postavite u veće posude za cvijeće.
  • Prilagodite prostor da uvijek imate alate i vrtlarski pribor pri ruci. Kutija za pohranu može vam uštedjeti puno vremena jer vam je sve kraj vas, a ne recimo u podrumu. Police su također odlična ideja jer vam pomažu iskoristiti prednost vertikalnog prostora, tako da imate više prostora za cvijeće i biljke na podu.
  • Biljke trebaju vodu. Kako ćete zalijevati svoj urbani vrt? Nošenje kanta vode gore i dolje po stepenicama može vas iscrpiti, pa pokušajte pronaći rješenje koje vam štedi vrijeme i energiju.
  • Neke biljke zahtijevaju hlad, a neke ne vole previše temperature. Suncobran ili hladovina mogu ih zaštititi. 
  • Lampice će biti idealno rješenje ako se planirate opustiti navečer u vašem vrtu. Ili - isprobajte solarne lampe

 

Ako imate sve ovo pokriveno, prilično je lako dalje svoju ideju provesti u djelo - samo nabavite biljke, cvijeće i tegle. Oni su lagani, prenosivi i cjenovno pristupačni. Možete dizajnirati bilo kakav stil i s vremenom ga razvijati.

Pročitajte naše savjete za ukrašavanje malog balkona i pronađite odlične savjete ako ćete koristiti svoj vanjski prostor i za druženja i objede. 


Započnite svoj vrt s nekoliko mirodija, tj. začinskih biljaka koje možete iskoristiti u vašoj kuhinji. Na taj ćete način zasigurno osjetiti da se isplate napori koje ste uložili u svoj urbani vrt.

 

 

 

 

Uživajte u večernjem objedu u svojem zelenilu

Sada kada ste stvorili urbani vrt, vrijeme je za uživanje. Predstavite svježe bilje na tanjuru i impresionirajte prijatelje i obitelj. Osigurajte prostor za balkonski set pa ih tako možete pozvati na roštilj. Naslonite se i uživajte u mirisu ružmarina i bosiljka i ne zaboravite šećer na kraju: moderan fenjer za sjajne ljetne noći i mala dekica za chill zonu.
 

 

 

Saznajte više

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za odabir idealnih vrtnih stolica

Vodič za odabir idealnih vrtnih stolica

Različiti materijali vrtnog namještaja - detaljan vodič

Različiti materijali vrtnog namještaja - detaljan vodič

Lounge zona za opuštanje pored bazena

Lounge zona za opuštanje pored bazena