Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
JYSKov balkonski namještaj

7 ideja za stvaranje hyggea na balkonu

Već od proljeća, čim zatopli, želimo maksimalno iskoristiti lijepo vrijeme, a ta želja proporcionalno jača s porastom temperature. Pa kad ljeto konačno stigne, postajemo klaustrofobični - jedva čekamo izaći van i boraviti na otvorenom!

Stoga ne čudi što se posebno trudimo da naš balkon, prostor u domu koji je rezerviran za lijepo vrijeme, nastojimo urediti čim zatopli. Bacamo se na čišćenje, opremanje, presađujemo postojeće cvijeće u nove tegle, sadimo nove biljčice – što ukrasne, što jestive – tako da naš balkon doslovno zasja.

A tek kad se na balkonu opustimo uz knjigu ili pozovemo drage nam ljude na druženje.. tada osjećamo hygge.

1. Upoznajte se s hyggeom


Hygge (izgovara se hū:ge) jest osjećaj, način življenja i uživanja koji je od danskog koncepta postao svjetskim trendom te zavladao diljem svijeta, unutar domova te postao viralan po društvenim mrežama.

Budući da se Danci diče titulom jednih od najsretnijih ljudi na svijetu te također u Kopenhagenu imaju vlastiti Institut za istraživanje sreće (!), ovaj je osjećaj dobio znanstvenu komponentu – potkrijepljen je činjenicama. Stoga ne čudi što se hygge kao način života odrazio u kulturama diljem svijeta. No u čemu je tajna?

Hygge nam pruža „osjećaj da smo na pravome mjestu i s pravim ljudima“ (Thomsen Brits 2016: 7), a u hrvatskome najbliži prijevod bila bi zlatna sredina dviju riječi: udobnost i ugodnost.

2. Detalji čine balkon ugodnim

Da bismo našu ljetnu oazu učinili ugodnom i udobnom, posebno ćemo se usredotočiti na detalje i stvoriti nešto posebno, nama svojstveno. Kakve komade namještaja možemo staviti, a da pružaju maksimalnu mogućnost za opuštanje i stvaraju dojam dobrodošlice?

Želimo da prvi dojam koji ostavlja naš balkon bude fantastičan: ja jednostavno moram ovdje sjesti!


Suncem okupana udobnost


3. Stvorite opuštenu, neformalnu atmosferu

Na balkonu je najjednostavnije stvoriti vlastitu oazu za opuštanje, mir i meditaciju.

Ovdje možemo biti svoji, doživjeti sebe, imati svoj trenutak i isprazniti misli. Budući da je prostor otvoren, lakše nam je riješiti se stresa jer imamo dojam da ih prepuštamo svemiru.

Tako ovi kvadrati našeg doma postaju naše osobno utočište, a hygge, koji je sinoniman s opuštanjem i zadovoljstvom, pomaže da se smirimo i ugodimo sebi u vlastitome ambijentu.

4. Lounge namještaj ili bistro set u vlastitome domu – zašto ne?

Savršena opcija za stvaranje fantastičnog balkona jest da ga opremimo lounge namještajem. Osim što izgleda prekrasno, također je udoban za sjedenje i automatski podiže cjelokupan dojam ambijenta.

Ako nemate puno prostora na balkonu, šarmantan bistro set bit će kao stvoren za šalicu kave, bez obzira na to je li uz nju servirana i čašica razgovora. :) Bistro set jednostavan je za premještanje te je stvoren za duga ljenčarenja na suncu.

5. Uzmite vremenske faktore u obzir

Ponekad se smijemo toliko opustiti na balkonu da zaboravimo na vrijeme – ne samo ono mjereno satima, već i termometrom! :) Kad se temperatura navečer spusti, atmosfera na balkonu također može splasnuti.

Zato preporučujemo da imate mekane dekice nadohvat ruke, a možete ih idealno kombinirati uz udobne jastučiće. Birajte dekadenciju – ovo je samo vaš kutak i trenutak!

6. Dobar tek na balkonu

Balkon ne mora biti mjesto isključivo posvećeno ispijanju kave ili pijuckanju omiljenog, rashlađenog vina.

Iskoristite ga i za vaše obroke – doručak na suncu, ručak pod suncobranom ili večera pod zvijezdama na hygge balkonu nisu više rutinski obroci; na ovaj način maksimalno ćete iskoristiti ljetno doba i uživati na zraku. Ovo nije samo gozba za vaše tijelo, već i za vašu dušu. :)

Veliki vrtni stol ugostit će sve vaše prijatelje, no bistro stolić poslužit će svrsi ako imate manji balkon. Tada servirajte kanapeiće! :)

7. Svjetlost svijeća za sjajnu atmosferu

Nježno osvjetljenje odgovarat će vam u večernjim satima, stoga ne se ustručavajte iskoristiti onoliko svijeća koliko vam raspoloženje nalaže! Svijeće raznih boja i veličina pružit će živahnu svjetlost, stoga ih dozirajte prema vlastitome ukusu – sve dok ne pronađete svoj hygge.

Da bi vaš balkon imao nekoliko razina osvjetljenja, preporučujemo da na pod stavite fenjere raznih veličina – stavite ih na mjesta gdje će osvijetliti najveći dio balkona, ali da vama i vašim dragim gostima ne smetaju na putu. Izravnije, ali nježnije svjetlo postići ćete upotrebom lučica na stolu.

Uz pomno osvjetljenje moći ćete isprazniti svoje baterije. :)


Balkonski fenjeri i svijeće
 

Hygge balkon vaše je utočište od zahtjevnog dana te služi vašem tijelu, umu i duhu da se odmore u ugodnom okruženju, u atmosferi koja je u skladu s vašom osobnošću i dozirana prema trenutačnome raspoloženju.

Zanima nas: što se nalazi na vašem hygge balkonu? :) Opišite nam u komentarima!


Popis literature:
Thomsen Brits, L. Hygge - sretan život na danski način, V.B.Z., Zagreb, 2016.
 

Saznajte više

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za odabir idealnih vrtnih stolica

Vodič za odabir idealnih vrtnih stolica

Različiti materijali vrtnog namještaja - detaljan vodič

Različiti materijali vrtnog namještaja - detaljan vodič

Lounge zona za opuštanje pored bazena

Lounge zona za opuštanje pored bazena