Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 2500 kuna ili više je besplatna!

Kako urediti mali stan

Kako urediti mali stan

Datum:

Kategorija: Inspiracija

TAGOVI: mali prostor, multifunkcionalni namještaj, uređenje doma

Uređenje malog stana često zahtijeva posebnu vještinu jer u ovom su slučaju vaša dnevna i spavaća soba, kuhinja i radni prostor obično spojeni u jednu cjelinu. Tajna uspješnog uređenja malih prostora leži u odabiru namještaja koji je multifunkcionalan, čime ćete maksimalno iskoristiti prostor i držati sve stvari u redu – a to je često izazov života u malim stanovima. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta o tome kako urediti mali stan.

Uređenje hodnika je bitno – čak i kad ga nemate

Nered nije poželjno stanje u domu bilo koje veličine, ali neurednost posebno dolazi do izražaja u malom stanu, gdje svaka stvar koja nije na svojem mjestu jednostavno ‘bode’ u oči.

Jedan od problematičnih prostora kad je u pitanju red u malom stanu je svakako predsoblje ili hodnik, pogotovo jer ga u takvim stanovima često niti nema, a cipele, kaputi i ostale stvari koje je uobičajeno držati u predsoblju odjednom su višak s kojim nemamo gdje. Nitko ne voli vidjeti obuću na hrpi okupljenu oko ulaznih vrata, ili knjige naslagane u vis na stolu za objedovanje – ponajmanje kad nam u posjet dolaze gosti.
 JELLING klupa sa spremnikom i vješalica

Uređenje hodnika ili predsoblja stoga je ključno u malom stanu, čak i kad taj prostor ne postoji već ga morate ‘stvoriti’. U prostoru blizu ulaznih vrata svakako osigurajte komad namještaja koji služi za odlaganje obuće, jer je ona obično uzročnik najvećeg nereda. Razmislite o '2u1' klupi koja u sebi ima prostor za pohranjivanje. Ukoliko vam prostor to dopušta, ubacite i drugi manji namještaj za hodnik, kao što je vješalica za kapute ili manja polica. Naravno, idealne boje za male prostore su svijetle, kako bi predsoblje izgledalo prozračno. Nekoliko lijepih kutija za pohranjivanje pomoći će vam da sve sitnice koje se kroz predsoblje povlače organizirate uredno i pročistite prostor, a ne zaboravite manje košarice osigurati za sitnice koje vam uvijek moraju biti dostupne, poput ključeva.

Odaberite multifunkcionalan namještaj

Namještaj koji ima više od jedne funkcije može vam uštedjeti dragocjene kvadratne i uvelike doprinijeti dobroj organizaciji stana. Stolić za kavu u koji možete pospremiti stvari pomoći će vam da prostor kada je potrebno sredite u trenu, a da sve stvari istovremeno budu na dohvat ruke. Ukoliko vam se opcija zatvorenog stolića ne sviđa, poslužit će vam i stolić s policom, na koju možete odložiti laptop ili časopise.

HAVDRUP sofa krevet i SKIBBY stolić

Općenito govoreći, korisno je da svaki bitniji komad namještaja ima dvije funkcije. Dobar je primjer sofa krevet s prostorom za pohranu posteljine, ali i stol koji dizajnom može odgovarati i radnom, i blagovaonskom stolu.

U malim stanovima prostor za pohranu odjeće može biti najveći izazov jer je ormar veliki komad namještaja koji zauzima puno prostora. Razmislite o opciji da odjeću koja dopušta slaganje držite složenu u komodi, a da onu koja zahtijeva vješanje objesite na stalak za odjeću. Stalci za odjeću manje ‘zatvaraju’ prostor od ormara, a neki modeli u interijeru služe i kao lijepa dekoracija. Naravno, nemojte pretjerati s količinom odjeće koju ćete postaviti na stalak.

Neka velika ogledala budu dio vašeg interijera

Prostorija u kojoj je velik dio poda slobodan djeluje većom. Ali poznato je još nekoliko trikova uz koje također možete utjecati na dojam veće prostranosti. Jedan od njih svakako je postavljanje velikih ogledala, koja će otvoriti prostor i učinit ga svjetlijim. Ukoliko imate slobodan zid, jedna od ideja je da postavite nekoliko velikih ogledala jedno do drugoga. Sa suprotne strane se poigrajte sa zanimljivim dekoracijama, kao što su ukrasna slova, koja će stvoriti zabavan i zanimljiv odraz u ogledalu.

Ogledalo OBSTRUP i ukrasna slova ASNAN

Još nešto što vam može pomoći u stvaranju dojma skladne cjeline u malom stanu je da odaberete jednu boju koja se ponavlja na nekoliko elemenata u stanu, kao što je ukrasni jastučić, tepih ili okvir za slike. Isti efekt možete postići ako kroz cijeli prostor provučete isti stil uređenja.

Kad su u pitanju završni dodiri, mali stan idealan je za izražavanje vlastite osobnosti, stoga - dajte si oduška! :)


Imate ideje i savjete za uređenje malih prostora? Podijelite ih s nama u komentarima!