Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Razne vrste perja i paperja

Što je bolje: guščje ili pačje paperje?

Kvaliteta paperja ovisi o sirovom materijalu. Postoji nekoliko faktora: vrsta, starost i zdravlje ptice.
Kvaliteta paperja povećava se dužim životom ptice i to na što nižoj temperaturi jer se gušćim perjem ptice štite od hladnoće. Ako uspoređujemo najbolje guščje paperje s najboljim pačjim paperjem, guščje je paperje bolje.

Paperje je najbolji izolacijski materijal na svijetu te istodobno regulira toplinu i vlagu popluna. Kvaliteta paperja najbolje se očituje u jačini punjenja.

Što je jačina punjenja guščjeg paperja?

Jačina punjenja naziv je za sposobnost izolacije i kvalitete paperja. Što je veća kvaliteta paperja, to je bolja jačina punjenja i izolacije.

Paperje nema stabljiku ni osovinu, ali se sastoji od sitne jezgre iz koje proizlazi mnogo malih, mekanih niti. Između tih punjenja se formiraju mali zračni prostori. Upravo taj zrak između punjenja omogućuje izolaciju. 

Niže možete vidjeti pet različitih vrsta paperja: veliko i debelo paperje je najbolje jer je punije te ima najveću jačinu.

 

Što je guščje paperje?

Guščje paperje općenito je veće i jače od pačjeg paperja, što je razlog zašto je poplun napravljen u potpunosti od guščjeg paperja kvalitetniji.
Bolja kvaliteta jest rezultat činjenice da su guske veće od pataka te uglavnom duže žive. Paperje europskih gusaka generalno je kvalitetnije i veće od paperja azijskih gusaka, jer veličina paperja ovisi o starosti ptice, uzgoju te tretmanu paperja.

azlike u hranjenju u Europi i Aziji također utječu na kvalitetu paperja. U Aziji su ptice najčešće zaklane prije nego paperje postigne optimalnu kvalitetu.
Pročitajte više o kolekciji naših pernatih proizvoda ovdje.

Što je paperje polarne patke?

Paperje polarne patke je najlaganiji i najbolje izolirajući organski materijal na svijetu. Paperje je skupljeno iz gnijezda nakon što se jaja izlegnu i patke napuste gnijezdo. Paperje se čisti i raspoređuje ručno. To je vrlo ekskluzivan materijal s ograničenim zalihama na svjetskom tržištu.

Postoje različite vrste pačjeg paperja – primjerice paperje mošusne patke s polarnim obilježjima.

Što je bolje: pačje paperje ili perje?

Guščje ili pačje paperje mekani je dio punjenja koji možemo naći u poplunima i jastucima. Perje u jastuku omogućuje potporu našem vratu i daje težinu poplunu. 

U jastuku s jednom komorom najbolje je koristiti spoj paperja i perja. Ako jastuk sadrži samo paperje, brzo se izravna i ne pruža potporu.
U jastuku s 3 komore, jezgra obično sadržava perje, a dvije vanjske komore su punjene paperjem za veću mekoću. 

U poplunima paperje omogućuje izolaciju, a perje omogućuje težinu u kombinaciji s materijalom navlake. Udobnost je individualan osjećaj, ali težak poplun dobar je za one koji imaju problema sa spavanjem. 
Lagani su popluni dobri ako preferirate osjećaj mekoće. Popluni s pačjim paperjem od 100% paperja također su dobri za upijanje vlage iz tijela, dakle za one koji imaju noćno znojenje.

 

Vodič kroz JYSK poplune pogledajte ovdje.

Saznajte više

Koji poplun odabrati? Ultimativni vodič

Koji poplun odabrati? Ultimativni vodič

Vodič kroz punjenje popluna – koja vam jačina punjenja odgovara?

Vodič kroz punjenje popluna – koja vam jačina punjenja odgovara?

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Kako odabrati pravu veličinu popluna?

Kako odabrati pravu veličinu popluna?