Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Široka ponuda zavjesa i roleta | JYSK

Korisni savjeti za održavanje zavjesa i roleta

Kada je riječ o svakodnevnom održavanju vašeg životnog prostora, vjerojatno već imate stalne navike kao što su usisavanje stana nekoliko puta tjednom, brisanja podova, kao i čišćenja različitih površina i predmeta. No, koliko puta i na koji način održavate vaše zavjese i rolete? Iako njihovo čišćenje ponekad djeluje komplicirano, uz nekoliko jednostavnih trikova lako ćete ih održati urednim i čistim.

Ispravno pranje i održavanje zavjesa    

Pri pranju zavjesa potrebno je obratiti pažnju od kojeg su materijala izrađene i pročitati uputstvo o održavanju osjetljivih tkanina, kako vaša zavjesa ne bi promijenila veličinu i oblik prilikom pranja. Podjednako je važno držati se pravila, kako o strojnom, tako i o ručnom pranju zavjesa kako bi one ostale u nepromijenjenom i urednom stanju.

Obratite pažnju kad dođe vrijeme za pranje konfekcijskih zavjesa, da je u stroju za pranje rublja pravilno podešen program, po mogućnosti s manjim brojem obrtaja i većom količinom vode, kako bi se zaštitila tkanina zavjesa.

Ručno pranje zavesa

Ukoliko niste sigurni u upute i ne znate smije li vaša zavjesa biti oprana u stroju za pranje rublja, onda je jedno od rješenja ručno pranje, najbolje u vrlo velikoj posudi ili kadi. Ukoliko imate otvoreni prostor, poput dvorišta ili vrta, tijekom ljeta zavjese možete prati u dječjem bazenu, uz pomoć crijeva za vodu. Pri ispiranju zavjese, crijevo je praktično pomagalo uz koje ćete za tren oka jednostavno isprati zavjesu.

Ako se odlučite za pranje zavjesa na otvorenom, pobrinite se da koristite biorazgradiv deterdžent, kako bi očuvali biljke i prirodu u vašem dvorištu ili vrtu. Ovakav stil pranja zavjesa obično je zanimljiv mladoj publici, pa osim što će vaše zavjese biti čiste, ovo može biti prilika da u proces uključite vaše najmlađe i pretvorite to u igru. :)

Za koji god način pranja se odlučite, zavjese bi svakako trebalo staviti na sušenje dok su još uvijek vlažne kako se na njima ne bi stvori nabori. Svakako je važno da budu dobro ocijeđene prije sušenja kako bi otklonili suvišnu vodu.

 

 

Pranje i održavanje zavesa

 

 

Čišćenje roleta

Ako ste izabrali rolete za vaš dom, sigurno ste bili spremni na to da će ovakav vid zaštite za vaše prozore biti izazovan kad je u pitanju čišćenje prašine. Zbog nešto kompliciranijeg čišćenja većina ljudi čišćenju pristupa rijeđe, no uz nekoliko savjeta i održavanje roleta može biti jednostavno i lako. Kada god imate priliku usisajte prašinu s vaših roleta usisivačem. Također, za otklanjanje prašine možete koristiti mekane četke na dršku ili specijalne četke koje su posebno kreirane za ovaj tip čišćenja.

Jedna od vrlo jednostavnih ideja za otklanjanje prašine i masnoća s roleta je korištenje vlažnih maramica, uz pomoć kojih ćete to moći učiniti u nekoliko poteza bez potrebnog dodatnog pribora. Ukoliko više povjerenja imate u tradicionalan način čišćenja za to će vam biti dovoljna stara krpa, voda i malo deterdženta.

Održavanje roletni
 

Također, rolete možete skinuti i oprati, bilo da je riječ o metalnom ili drvenom modelu. Rolete pažljivo uklonite s prozora te ih položite u kadu ili tuš kabinu, a potom operite s mekanom četkom u toploj vodi s malo deterdženta. Još jedan koristan savjet jest da u vodu za ispiranje dodate par kapi deterdženta za posuđe, koji će spriječiti stvaranje mrlja od kapljica vode. Na kraju procesa ne zaboravite ostaviti vaše rolete da se dobro osuše, prije nego što ih postavite natrag na prozor. Kod drvenih modela roleta pripazite da ih ne držite dugo u vodi, a kod metalnih modela imajte na umu da su 'osjetljiviji' te obratite pažnju pri njihovom okretanjuu, kako se ne bi stvorila oštećenja.

Čišćenje vertikalnih zavjesa

U posljednjih nekoliko godina vertikalne zavjese postale su vrlo popularne, i to s dobrim razlogom. Zbog svoje funkcionalnosti lako pokrivaju velike prozore i vrlo su atraktivnog izgleda. No njihova veličina jest jedna od mana tijekom njihova čišćenja. Jedan od savjeta jest da redovito usisavate prašinu s njihove povšine, no pitanje koje mnoge zanima jest može li se ovaj model zavjesa oprati?

Većina vertikalnih zavjesa se može potopiti na maksimalnu temperaturu od 30º, ali zbog postojećih lajsni ne bi trebale biti potpuno potopljene. Perite ih vrlo pažljivo, i ne držite dugo u vodi, a pranje u stroju za pranje rublja je dozvoljeno jedino ukoliko je to istaknuto u uputstvu za održavanje zavjesa, što najčešće nije slučaj kod ovoh modela. Ako je vaš model zavjesa luksuzniji i ne želite da riskirati, savjet je da ih održavate usisavanjem.

Saznajte više

Održavanje i njega popluna i jastuka

Održavanje i njega popluna i jastuka

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kvaliteta i jamstvo

Kvaliteta i jamstvo

Kako čistiti zavjese i rolete

Kako čistiti zavjese i rolete