Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Žena masira bolan vrat

Kako odabrati jastuk za bolove u vratu

Jastuk koji najbolje odgovara vašim potrebama individualna je stvar. Odabir pravog jastuka jednako je važan kao odabir pravog popluna i madraca da bi se osigurao kvalitetan san. Spavanje s pogrešnim jastukom može uzrokovati glavobolju te pojavu ili pogoršanje bolova u vratu.

Vrlo je bitno odabrati jastuk koji odgovara položaju u kojem spavate, pružajući pravu i potrebnu potporu vratu za vrijeme spavanja.

Kako odabrati jastuk za bolove u vratu:

  1. Odaberite jastuk koji daje pravilnu podršku vratnim kralješcima.
  2. Položaj u kojem spavate određuje vrstu jastuka koja vam je potrebna.
  3. Nemojte spavati s više jastuka istodobno.
  4. Ergonomski jastuk olakšat će vam bolove u vratu.


1. Evo kako odabrati jastuk u trgovini

Ako imate glavobolju, bolove u vratu ili napetost, važno je odabrati jastuk koji pravilno podupire vrat. S pravim jastukom mišići se opuste i disanje se normalizira.
Najbolji položaj za spavanje onaj je u kojem vaš vrat "leži" u neutralnom položaju. Vaša glava mora ležati ravno kao nastavak kralježnice. Čak i kratko ležanje na krivom položaju vam može otežati jutro i cijeli dan.

Najjednostavnije ćete odabrati novi jastuk koji pravilno podupire vrat ako vaš prijatelj ili partner pođe s vama u trgovinu.

Odaberite par različitih jastuka i lezite na madrac. Lezite na leđa s jednim jastukom. Vaša osoba treba moći bočno "povući" nevidljivu, ravnu liniju od sredine vašeg uha preko sredine ramena sve do kukova i koljena. Ravna linija znači da je jastuk dobar za vas. Ako je jastuk previsok, vaša će glava će biti iznad linije ramena, a ako je jastuk previše tanak, glava će biti pasti ispod ramena. U oba slučaja ta zamišljena linija će biti zakrivljena.

Ako pak niste sigurni, upitajte osoblje u trgovini za pomoć.

2. Položaj u kojem spavate određuje vrstu jastuka koja vam je potrebna

Glavna je svrha jastuka da podupire vrat i glavu dok ležite u krevetu. Položaj u kojem spavate diktira vrstu jastuka koji će vam pružiti pravu potporu. Kada odaberete jastuk za bolove u vratu, trebate promisliti o tome kako točno ležite u krevetu dok spavate.

-  Ako je vaš omiljeni položaj spavanja na boku, morate odabrati visok jastuk. Jastuk mora poduprijeti vaš vrat na način da vaši vratni kralješci leže vodoravno s podlogom. Dobro je da promotrite i širinu vaših ramena. Ako imate široka ramena, jastuk mora biti još viši u usporedbi s uskim ramenima. Primjerice, muškarci uglavnom trebaju viši jastuk nego žene.

- Jastuk koji nije previsok dobar je izbor ako spavate na leđima. Visok jastuk stvara pritisak u vrat što može dovesti do napetosti mišićnih vlakana. Jastuk mora biti dovoljno visok da podrži prirodnu krivulju gornjeg dijela kralježnice. Spavanje na leđima jest dobar položaj za spavanje gledano anatomski, jer stavlja glavu, vrat i kralježnicu u neutralan položaj. Time možete izbjeći bol u vratu i leđima.

- Spavanje na trbuhu zahtijeva ravan jastuk. Ova pozicija za spavanje ne preporučuje se jer se vrat i kralježnica pritom puno naprežu. To može uzrokovati glavobolju, iskrivljenost vrata i u konačnici bol u leđima. Dugoročno je dobro odabrati jastuk koji vam pomaže da promijenite položaj spavanja.
 

Pročitajte naš vodič kroz jastuke da biste dobili pregled različitih vrsta jastuka po vrsti punjenja.

3. Nemojte spavati s nekoliko jastuka ispod glave

Spavanje s više jastuka pod glavom može dovesti do povećanog naprezanja u vratu i poteškoća s disanjem. Zato je dobro spavati samo s jednim jastukom. Ako se probudite noću i još uvijek imate potrebu za spavanjem s više jastuka, trebate promijeniti jastuk.

Ako ste pak u procesu zamjene jastuka, primjerice od niskog prema visokom jastuku, spavanje s oba jastuka može učiniti prijelaz puno lakšim.
 

4. Ergonomski jastuk olakšat će vam bolove u vratu

Ergonomski jastuk može biti dobar izbor kada patite od bolova u vratu. Standardni jastuk mijenja svoj oblik tijekom noći. To znači da se odmorište glave mijenja, a vrat ne dobiva ispravnu potporu koju treba dok spavate.

Ergonomski jastuk će zadržati svoj oblik tijekom noći, a svojim oblikom će podržati vrat u svojem prirodnom položaju.

 

Saznajte više

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Vodič kroz jastuke

Vodič kroz jastuke