Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Nekoliko položaja za spavanje

Što položaj u kojem spavate govori o vašoj osobnosti?

Stil glazbe koju slušate, odjeća koju nosite ili način na koji uređujete svoj interijer – svi govore nešto više o vašoj osobnosti. No, ponešto o tome govori i položaj koji najradije zauzimate kad je vrijeme za spavanje.

Za razliku od vrste glazbe ili odjeće, koje predstavljaju naš svjestan izbor, poza u kojoj spavamo je naš nesvjestan izbor koji se odvija za vrijeme spavanja. Istraživanja su pokazala da su položaji u kojima spavamo blisko povezani s određenim osobinama ličnosti, putem kojih možemo saznati mnoge zanimljivosti o čovjekovom tijelu i navikama spavanja. U nastavku pročitajte što vaš omiljeni položaj spavanja govori o vama.

Fetus

Poza zvana fetus u kojoj ležite na boku blago svijenog tijela je najčešća poza spavanja, a preferira ju dvostruko više žena naspram muškaraca. Ako je ovo i vama omiljen položaj spavanja, na prvi pogled se činite kao sramežljiva i povučena osoba s teškim karakterom. Međutim kada vas ljudi bolje upoznaju često doznaju da ste osjećajna i vrlo obazriva osoba. Što više vremena provedete s nekim, postajete otvoreniji i opušteniji te lakše pokazujte svoje pravo lice.

Savjet: Ukoliko spavate u ovom položaju i želite povećati udobnost za vaše tijelo i san učiniti zdravijim, pokušajte staviti jastuk između koljena jer će se na taj način smanjiti pritisak na vaše mišiće i leđa.

Vojnik
 

Ukoliko spavate na leđima ravno ispruženim tijelom i rukama spuštenim pored onda definitvno pripadate ljubiteljima takozvane poze vojnika. Osobe koje najčešće spavaju u ovoj pozi su tihe, rezervirane i imaju visoka očekivanja, kako od sebe tako i od drugih osoba. Spavanje u ovoj pozi često izazva neugodno hrkanje i vodi do nezdravog sna. 

Savjet: Ako je ovo vaš čest položaj spavanja, trebali biste obratiti pažnju na madrac na kojem spavate. Spavanje na leđima zahtjeva madrac veće čvrstoće, koji će pružiti adekvatnu podršku leđima na kojima je u ovom položaju najveći pritisak. 

Slobodan pad


Kada spavate na trbuhu, s glavom okrenutom na jednu stranu i rukama oko jastuka znajte da spavate u pozi koja se naziva – slobodan pad. Što ova poza govori o vašoj osobnosti? Osobe koje za spavanje preferiraju slobodni pad često su vrlo komunikativne, ekstrovertirane, izravne i osjećajne. Ne vole kritiku, donošenje odluka ishitreno i ne preferiraju ekstremne situacije.

Savjet: Spavanje na trbuhu nije preporučljiv položaj jer stvara velik pritisak na vaš vrat.  Međutim, ako je to jedini položaj u kojem volite zaspati jedan od savjeta je da stavite jastuk ispod trbuha ili u području zdjelice kako bi smanjili pritisak. Za spavača na trbuhu dobar izbor predstavlja i niži jastuk od memorijske pjene za odmaranje glave u ispravnom položaju. 

Morska zvijezda
 

Ako spavate na leđima s obje ruke podignute oko jastuka, vi ste osoba koja je uvijek spremna pomoći drugima, odlično slušate i to vas čini sjajnim prijateljem. Jedna od mana spavanja u ovm položaju je česta pojava hrkanja i lošija kvaliteta sna.

Savjet: Ukoliko stavite jastuk s prirodnim punjenjem ispod koljena, smanjit ćete pritisak na išijasni živac.

Promatrač zvjezdanog neba
 

Spavanje na leđima, s obje ruke podignute i postavljene ispod glave ili jastuka simbolizira ovaj položaj. Osobe koje spavaju ovoj pozi su optimistične, bezbrižne i raširenih ruku prihvaćaju stvari koje im idu ususret. Svoje prijatelje stavljaju visoko na listu prioriteta i čine sve kako bi im uvijek bili na raspolaganju. Od života imaju visoka očekivanja i često su pravi hedonisti.


Izvori:

http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/what-your-sleeping-style-says-about-you

http://bettersleep.org/better-sleep/sleep-positions

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3112170.stm#sleep

http://elitedaily.com/life/pillow-talk-sleeping-position-says-personality/930580/  
 

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san