Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BESPLATNA DOSTAVA online narudžbi u vrijednosti od 2500 kuna ili više!

Mlada djevojka čita knjigu prije spavanja

5 razloga zašto biste trebali pročitati knjigu prije spavanja

Datum:

Ako ste osoba koja donosi dnevno mnogo bitnih odluka ili jednostavno imate mnoštvo stvari o kojima trebate brinuti, sigurno vam se teško opustiti i zaspati nakon napornog dana. Zvuči li vam poznato? Rješenje je jednostavno. Prije spavanja čitajte knjigu. Evo nekoliko razloga zašto:

1. OSTAVITE BRIGE IZA SEBE

Kada je vrijeme za spavanje, a vaš um je nemiran, fokusirati se na čitanje knjige je odlična stvar za smanjenje nervoze i manje razmišljanje o poslu koji vas čeka. Ako je priča posebno zanimljiva, uvući će vas u svoj svijet i bit ćete potpuno opušteni.

2. BRZO ZASPITE

Djeca vole priče za laku noć, a roditelji uživaju u tom miru i tišini. Priče prije spavanja su ritual kroz koji se možete dodatno zbližiti, dati im šansu da se opuste i lakše zaspu (vrlo vjerojatno će zaspati ranije ako ćete im čitati) a istovremeno im razvijte ljubav prema čitanju od malih nogu. Zašto ovaj ritual ne bi usvojili i kada odrastu?

Mnogi od nas su doživjeli trenutak kada nam glava jednostavno “padne” dok čitamo i utonemo u san. To je potpuno normalna stvar kada vam je toplo i udobno. A ako čitate dosadnu knjigu, zaspat ćete još i ranije.

3. DOPUSTITE SI MALO MIRA

Svi smo zauzeti i konstantno smo na mobitelu ili nekom drugom uređaju, stoga si dopustite malo mira i tišine bar prije spavanja kada ćete se koncentrirati samo na jednu stvar. Ostavite smartphone, kompjuter ili tablet u sobi pokraj vas i uzmite knjigu u ruke. Zvuči nestvarno, zar ne?

4. KNJIGA NE ZRAČI SVJETLOM

Smartphone, TV ili tablet zrače plavim svjetlom, što daje poruku vašem mozgu da je vani dan te zbog toga niste umorni. Za čitanje, u drugu ruku, treba samo malo svjetlosti za uživanje u knjizi.

5. VIŠE POZITIVNIH STVARI DOBIVATE ČITANJEM

Ima mnogo pozitivnih stvari kod čitanja knjige osim onih vezanih za san.

Neki od nas možda imaju osjećaj da nam se teže koncentrirati nego prije par godina. Kada čitate e-mailove ili ste jednostavno aktivni na društvenoj mreži, koncentracija vam nije jednaka kao kada čitate. Tada se fokusirate na jedan određeni dio knjige ili temu ponekad i na par minuta. Rezultat toga je bolja koncentracija što će vam sigurno pomoći u životu.

Tijekom dana, najviše bi se trebali fokusirati na sebe. Kada se uključite u priču, svijet iz knjige vas zainteresira, gledate na stvari iz perspektive nekog drugog: Osjećate tugu, radost, razočarenje i druge emocije s glavnim likom te na taj način razvijate empatiju.

Čitanje vam pruža informacije – drugim riječima, postajete inteligentniji. Nema potrebe da čitate znanstvene knjige ili doktorate. Romantične novele, fantazija ili putopisi će vam dovoljno proširiti vokabular i izvježbati mozak.

Odlični klasici za čitanje prije spavanja:

1. Ponos i Predrasude - Jane Austen

Ovaj klasik se odvija u 19. stoljeću, a radi se o romantičnoj noveli sa glavnim likom Elizabeth Bennet i njenim sestrama.

2. Veliki Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Milijunaš Jay Gatsby živi u Americi 1920. godine i zaljubljen je u Daisy Buchanan.

3. Izvan Afrike - Karen Blixen

Autorov memoar nakon 17 godina provedenih na plantaži kave u Kenyi.

4. David Copperfield - Charles Dickens

Priča o Davidu Copperfieldu, koji prolazi kroz mnogo izazovnih situacija, ali nikad ne izgubi duh.

5. Grof Monte Cristo by Alexandre Dumas

Mladi Edmond Dantès je nepravedno osuđen. Sprijatelji se sa svojim zatvorskim susjedom i uspjeva preokrenuti svoj život.

Izvor:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/