Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA: Do 21. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 € ili više je BESPLATNA! 
 

 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi.

Djevojka čita knjigu prije spavanja

5 razloga zašto biste trebali pročitati knjigu prije spavanja

Ako ste osoba koja svakodnevno donosi mnogo odluka ili jednostavno imate mnoštvo stvari o kojima se brinete, sigurno vam je teško opustiti se i usnuti nakon napornog dana. Zvuči li vam poznato? Rješenje je jednostavno: prije spavanja (pro)čitajte knjigu. Evo nekoliko razloga zašto:

1. OSTAVITE BRIGE IZA SEBE

Kada je vrijeme za spavanje, a vaš um je nemiran, fokusirati se na čitanje knjige odlična je stvar za smanjenje nervoze i manje razmišljanje o poslu koji vas čeka. Ako je priča posebno zanimljiva, uvući će vas u svoj svijet i bit ćete potpuno opušteni.

2. BRZO ZASPITE

Djeca vole priče za laku noć, a roditelji uživaju u tom miru i tišini. Priče prije spavanja ritual su kroz koji se dodatno zbližite s djetetom, stvarate im ambijent da se opuste i lakše utonu u san (vrlo vjerojatno će zaspati ranije ako ćete im čitati). Istodobno im razvaijte ljubav prema čitanju od malih nogu. Zašto ovaj ritual ne bi usvojili i kada odrastu?

Mnogi od nas su doživjeli trenutak kada nam glava jednostavno “padne” dok čitamo i utonemo u san. To je potpuno normalna stvar kada vam je toplo i udobno. A ako čitate dosadnu knjigu, zaspat ćete još i ranije.

3. DOPUSTITE SI MALO MIRA

Svi smo zauzeti i stalno smo na mobitelu ili nekom drugom uređaju, stoga si dopustite malo mira i tišine bar prije spavanja kada ćete se koncentrirati samo na jednu stvar. Ostavite smartphone, računalo, TV ili tablet u sobi pokraj vas i uzmite knjigu u ruke. Zvuči nestvarno, zar ne?

4. KNJIGA NE ZRAČI SVJETLOM

Smartphone, TV ili tablet zrače plavim svjetlom, što daje poruku vašem mozgu da je vani dan te zbog toga niste umorni. Za čitanje, u drugu ruku, treba samo malo svjetlosti za uživanje u knjizi.

5. VIŠE POZITIVNIH STVARI DOBIVATE ČITANJEM

Ima mnogo pozitivnih stvari kod čitanja knjige osim onih vezanih za san.

Neki od nas možda imaju osjećaj da nam se teže koncentrirati nego prije par godina. Kada čitate e-mailove ili ste jednostavno aktivni na društvenoj mreži, koncentracija vam nije jednaka kao kada čitate. Tada se fokusirate na jedan određeni dio knjige ili temu ponekad i na par minuta. Rezultat toga je bolja koncentracija što će vam sigurno pomoći u životu.

Tijekom dana, najviše bi se trebali fokusirati na sebe. Kada se uključite u priču, svijet iz knjige vas zainteresira, gledate na stvari iz perspektive nekog drugog: osjećate tugu, radost, razočarenje i druge emocije s glavnim likom te na taj način razvijate empatiju.

Čitanje vam pruža informacije – drugim riječima, postajete inteligentniji. Nema potrebe da čitate znanstvene knjige ili doktorate. Romantične novele, fantazija ili putopisi će vam dovoljno proširiti vokabular i izvježbati mozak.

Odlični klasici za čitanje prije spavanja - naše preporuke:

1. Ponos i Predrasude - Jane Austen

Ovaj klasik odvija se u 19. stoljeću, a radi se o romantičnoj noveli. Prati glavni lik Elizabeth Bennet i njezine sestre.

2. Veliki Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Milijunaš Jay Gatsby živi u Americi 1920. godine i zaljubljen je u Daisy Buchanan.

3. Izvan Afrike - Karen Blixen

Autorov memoar nakon 17 godina provedenih na plantaži kave u Keniji.

4. David Copperfield - Charles Dickens

Priča o Davidu Copperfieldu, koji prolazi kroz mnogo izazovnih situacija, ali nikad ne gubi duh.

5. Grof Monte Cristo - Alexandre Dumas

Mladi Edmond Dantès nepravedno je osuđen. Sprijatelji se sa svojim zatvorskim susjedom i uspijeva preokrenuti svoj život.

Izvor:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san