Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Slika stopala s lijeve strane i žena kako drži poplun s desne strane

Vodič kroz poplune

Kada odaberete pravi poplun za sebe, osiguravate si kvalitetno i udobno okruženje za san. Pogledajte video u nastavku da saznate više.

 

Veličina

Preporučamo da vaš poplun bude barem 20-30 cm duži od vaše visine. U JYSKu ćete naći poplune dužine 200 i 220 cm.

Stupanj izolacije

U JYSKu razlikujemo tri stupnja izolacije, tj. tri razine topline koje vam mogu pružiti naši popluni: hladno, toplo ili veoma toplo. Pri odlučivanju koja je razina topline najbolja za vas, uzmite u obzir temperaturu vašeg tijela dok spavate i željenu sobnu temperaturu. 

Stupanj izolacije popluna u JYSKu
 

Punjenje

Popluni su dostupni s nekoliko različitih vrsta punjenja. Punjenje se može podijeliti u dvije kategorije:

  • prirodno punjenje
  • punjenje vlaknima

Birate punjenje u skladu s vašim osobnim preferencijama.

Prirodno punjenje

Prirodno punjenje obično se sastoji od perja i paperja, ali i od drugih prirodnih materijala kao što su svila, pamuk ili vuna. Prednost prirodnog punjenja jest da je vrlo prozračno i lagano se i ugodno oblikuje oko tijela. U skladu s prirodnim materijalima, ovo je punjenje oplemenjeno najboljom mogućom izolacijom.

Jačina punjenja

Jačina punjenja mjera je gustoće punjenja koja je povezana s izolacijskim svojstvima paperja. To je najvažnija odrednica kvalitete perja i paperja. Što je veća jačina punjenja, paperje može zadržati veću količinu zraka, a time ima i veće izolacijsko svojstvo.

Što se više perja pomiješa s paperjem, veća je jačina punjenja i punjenje je teže. Težina sama ne diktira toplinu popluna, već se to postiže kombiniranjem težine i jačine punjenja.

Svila

Svileni je poplun klasični tanki poplun, ali s istim stupnjem izolacije. Svileni popluni reguliraju temperaturu osiguravajući da zadržite osjećaj suhoće i umjerene temperature tijekom cijele noći. Svila je također i prozračan, antibakterijski materijal koji vam pruža higijenski čistu i udobnu okolinu za spavanje.

Punjenje vlaknima

Sintetičko punjenje sastoji se od poliesterskih vlakana koja imaju svojstva slična kao prirodno punjenje - ali po nižoj cijeni. Punjenje vlaknima također ima sposobnost da učinkovito odnosi vlagu od tijela. Punjenje ovih popluna ima veću težinu da bi se osigurala potrebna razina topline pa su stoga takvi popluni teži od popluna s prirodnim punjenjem.

Navlaka

Također trebate uzeti u obzir vrstu navlake popluna. Navlake iz JYSKa od pamuka su ili od poliesterskih vlakana - ili od mješavine tih dvaju materijala. Trebali biste razmotriti koju vrstu materijala više volite, primjerice volite li više deblji ili tanji materijal te je li vam poplun dovoljno mekan na dodir.

Hipoalergenski popluni

Mnogi su pogrešno uvjereni da su alergični na perje i paperje. Međutim, samo 2-3% stanovništva ne može tolerirati perje i paperje dok je barem 7%, a vjerojatno i mnogo više, alergično na kućne grinje. Ako ste među tih 2-3%, mi naravno preporučujemo da odaberete poplun bez perja i paperja.

Alergija na kućne grinje

Teško je u potpunosti izbjeći kućne grinje u domu. Međutim, možete ograničiti broj kućnih grinja i njihovo množenje čišćenjem vaše spavaće sobe i pranjem vašeg popluna, jastuka i nadmadraca 5-6 puta godišnje. To pogoršava životne uvjete kućnih grinja, ali čak i najbolji popluni i jastuci ne mogu podnijeti prečesto pranje tijekom vremena.  Više o tome kako najbolje održavati svoje poplune i jastuke pročitajte ovdje

Jeste li alergični na grinje? Ako je vaš odgovor da, razmislite o hipoalergenskom poplunu. On obično sadržava tretman koji sprječava prodiranje grinja kroz navlaku ili njihovo množenje. Stoga jednostavno poplun možete prati dva puta godišnje čime ćete mu značajnije produljiti rok trajanja. U JYSKu možete pronaći sljedeće marke: 

Popluni i jastuci koji nose oznaku NOMITE imaju navlaku koja je posebno gusto tkana. To znači da grinje ne mogu prodrijeti kroz nju i nastaniti se u poplunu ili jastuku.

OEKO-TEXⓇ STANDARD 100

Proizvodi koji nose oznaku ‘Povjerenje u tekstil’ zadovoljavaju stroge uvjete međunarodne organizacije OEKO-TEX® i ne sadrže štetne tvari.

Proizvodi s ovom oznakom analizirani su od strane "Asthma Allergy Nordic" kako bi se osiguralo da ne sadrže sastojke za koje je poznato da uzrokuju alergije.

Ljetni i zimski popluni 

Bilo da koristite isti poplun tijekom cijele godine ili mijenjate ljetni i zimski, sve ovisi o vašoj sobnoj temperaturi. Ako tijekom cijele godine možete održavati istu temperaturu u svojoj spavaćoj sobi, nije potrebno mijenjati svoj poplun. Ako se temperatura mijenja u skladu s vanjskom temperaturom, možda bi bilo dobro ljeti se prebaciti na hladan poplun, a zimi na topliji. To vam može pomoći da postignete bezbrižan san.

 

Saznajte više

Vodič kroz punjenje popluna – koja vam jačina punjenja odgovara?

Vodič kroz punjenje popluna – koja vam jačina punjenja odgovara?

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Kako odabrati pravu veličinu popluna?

Kako odabrati pravu veličinu popluna?

9 savjeta za uštedu energije ove zime

9 savjeta za uštedu energije ove zime