Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Slike jastuka naslaganih jedni na druge

Vodič kroz jastuke

Idealan jastuk podupire vaš vrat na način da su vratni kralješci u prirodnom položaju. Vjerojatno vam vaš trenutačni jastuk ne daje takvu podršku, čak i ako vam se on sviđa! Budući da se loših navika teško riješiti, moguće je da ste se navikli spavati s visokim jastukom s perjem, iako to ne daje nužno najbolju potporu vašem tijelu. Može biti teško odviknuti se od određene vrste jastuka pa je možda bolje rješenje imati dva jastuka, koje možete izmjenjivati tijekom noći. Pogledajte video u nastavku i otkrijte koji je jastuk idealan za vas.

 

Visina jastuka

Jastuk koji pruža ispravnu podršku ključan je čimbenik u postizanju najboljeg noćnog sna. U JYSKu ćete naći jastuke triju različitih visina: niske, srednje i visoke. Pri odabiru visine jastuka imajte na umu da je vaš idealni položaj spavanja onaj u kojemu je kralježnica potpuno ispravna. Položaj u kojem spavate treba odrediti visinu jastuka koji trebate odabrati.

Na boku

Ako spavate na boku, posebno je važno da odaberete pravi jastuk da biste bili sigurni da se vratni kralješci ne savijaju neprirodno. Kada spavate na boku a imate pravi jastuk, štitite svoja leđa i vrat. To je dobar položaj ako nerijetko hrčete jer spavanje na boku smanjuje tendenciju hrkanja.

Idealan jastuk ako spavate na boku jest:

  • visok jastuk koji pruža oslonac vašoj glavi,
  • tvrd jastuk jer punjenje mora ostati na mjestu da vam glava ne pada,
  • pun jastuk da „popuni“ prostor između vaše glave i madraca.
     

Na leđima

Volite li spavati na leđima? U tom slučaju vaš jastuk treba biti nizak uz primarnu podlogu ispod vrata. U tu svrhu prikladan je ergonomski specijalni jastuk od pjene ili prirodnog lateksa. On daje dodatnu potporu pod vratom.

Na trbuhu

Ako volite spavati na trbuhu, prvi je savjet da ipak pokušate spavati na leđima ili na strani. Kada spavate na trbuhu, vaš je vrat u neprirodnom savijenom položaju. Ako ne možete zamisliti da spavate drugačije, tada bi vaš jastuk trebao biti što mekši i ravniji da bi se smanjio neprirodan luk u vratu. 

Punjenje jastuka

Možete birati između 3 vrste punjenja:

Prirodno punjenje

Jastuci s prirodnim punjenjem sastoje se prvenstveno od perja i paperja, ali mogu također sadržavati i duge materijale, poput svile, vune, lana i kapoka. Jastuci s prirodnim punjenjem mekani su na dodir i lako se oblikuju. To je prednost ako izmjenjujete spavanje na leđima i na boku pa u skladu s tim prilagođavate visinu jastuka, tj. punjenje.

Punjenje vlaknima

Jastuci punjeni vlaknima sadržavaju sintetičko punjenje. Jastuci sa sintetičkim punjenjem elastičniji su od onih s prirodnim punjenjem. Jastuk s prirodnim punjenjem ili vlaknima? Stvar je osobnih preferencija.

Specijalno punjenje

Specijalno punjenje može se sastojati od memorijske pjene ili lateksa. Ova vrsta punjenja pruža maksimalnu podršku, jer se punjenje sastoji od kompaktnijih materijala.

Jastuci od memorijske pjene precizno se prilagođavaju oblik vaše glave i vrata. S jastukom od memorijske pjene spavajte ergonomski ispravno tijekom noći jer se pjena prilagođava vašem tijelu i položaju u kojem spavate. Jastuk vas podržava od vrata sve do ramena, tako da krv protječe slobodno i lako, a smanjuje se napetost i potencijalne glavobolje. Jastuci od memorijske pjene dostupni su u širokom rasponu oblika i veličina.

AIR memorijska pjena jest pjena koja smanjuje pritisak na mišiće i zglobove i na nju ne utječe temperatura okoline. To znači da pjena ostaje mekana i fleksibilna, čak i u hladnom okruženju za spavanje. Male, zrakom ispunjene ćelije u pjeni reagiraju na vašu tjelesnu težinu i omogućavaju pjeni da se brzo i precizno oblikuje vašem tijelu.

Struktura i oblik jastuka

Konačno, trebali biste uzeti u obzir strukturu i oblik vašeg jastuka. Ako više volite jastuk koji se može oblikovati tako da odgovara vašim potrebama, tada biste trebali odabrati običan jastuk, s jednom komorom.

Jastuci s više od jedne komore imaju nekoliko pogodnosti, ovisno o njihovoj strukturi. Imaju dvije, tri ili četiri komore s različitim kombinacijama perja i paperja, kao i mekši vanjski dio te čvršću, potporniju jezgru.

Ako imate omiljen položaj u kojem spavate, trebate odabrati oblikovan jastuk. Ovaj tip obično se sastoji od memorijske pjene, a jastuk je često oblikovan i namijenjen određenom položaju spavanja.

Saznajte više

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Kako odabrati jastuk za bolove u vratu

Kako odabrati jastuk za bolove u vratu