Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Okruglo ogledalo iznad stola i veliko ogledalo naslonjeno na zid u hodniku

Vodič: Izbor ogledala

Korištenje ogledala u vašem dizajnu interijera ima mnoge prednosti. Između ostalog, mogu prostoriju učiniti prostranijom i udvostručiti svjetlo u sobi. Međutim, postoje i mnoga pitanja na koje morate odgovoriti kada tražite pravo ogledalo za svoj dom: gdje ćete ga postaviti, koja je svrha ogledala, koja veličina i okvir su odgovarajući itd. U ovom vodiču potražite naše najbolje savjete.

1. Vrste ogledala

Postoje zidna ogledala, oblikovana za vješanje na zid, i uža ogledala koja ne moraju biti postavljena na zid. Konačno, tu su i samostojeća ogledala koja se mogu ukositi po potrebi. Svi dolaze u različitim stilovima i veličinama.

2. Veličina ogledala

Jedna od prvih stvari koju morate odlučiti jest koja je veličina ogledala prava za vaš dom.

Ako želite ogledalo kraj ormara, trebate moći vidjeti cijelo svoje tijelo odnosno odjeću koju isprobavate. Ogledalo za hodnik može biti veliko ili srednje veličine kako biste mogli provjeriti svoj izgled na izlasku.

Čak i ako ogledalo koristite samo kao komad dekora, nemojte se bojati uzeti veliko i učiniti ogledalo središnjim elementom u sobi. Posebno ako ima lijep, ukrasni okvir.

Okruglo ogledalo na zidu iznad stolića

Također se pobrinite da odaberete ogledalo koje je proporcionalno ostalim predmetima u sobi. Ako ga objesite iznad komode ili sofe, imajte na umu da bi trebao biti oko dvije trećine veličine namještaja i nikako širi od onoga što se nalazi ispod njega.

3. Oblik ogledala

Kvadratna ili pravokutna ogledala vjerojatno su najčešća i mogu se činiti kao siguran izbor – a lako ih je postaviti na zid. Međutim, i drugi oblici imaju svoje prednosti. Ovalno ili okruglo ogledalo izvrstan je izbor koji može omekšati izgled kutne sofe.

Ogledalo s crnim okvirom kraj malog zidnog ormarića

4. Okvir ogledala

Ogledala su dostupna bez okvira i s različitim okvirima: crnim, bijelim, zlatnim ili drvenim, širokim ili uskim, jednostavnim ili ukrašenim. Okvir ogledala jest ono što definira stil i hoće li ogledalo biti u skladu s vašim interijerom.

Međutim, ogledalo također može biti element koji dodaje odgovarajući kontrast vašem dekoru. Ako je vaš stil vrlo romantičan, ogledalo s jednostavnim okvirom može biti pravi izbor. Ako je vaš stil minimalistički, ogledalo s prekrasnim, ukrašenim okvirom može ga naglasiti.

Ako želite da mala soba izgleda prostranije, pronađite ogledalo bez okvira – to je jedan od najboljih načina da prostor učinite većim nego što stvarno jest.

5. Položaj na zidu

Dobro je objesiti ogledalo otprilike 150-160 cm od poda do sredine ogledala.

Ako ogledalo objesite iznad komode ili konzolnog stolića, postavite ga oko 25-30 cm iznad njega.

Ogledalo bi trebalo biti usredotočeno na zid ili na sofu ili kamin ispod njega, ali kako ogledala mogu poslužiti u mnoge svrhe, postoje iznimke od ovog pravila - na primjer, ako želite da ogledalo uhvati odraz s prozora.

Gdje vam je potrebno ogledalo?

Ne morate se ograničiti na vješanje ogledala u kupaonici ili hodniku. Ogledala imaju toliko prednosti da su također idealna za dnevne sobe ili blagovaonice, ili bilo koju malu ili mračnu sobu, gdje pomažu otvoriti i osvijetliti prostor. Međutim, postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati kada ukrašavate ogledalima:

  • Nemojte vješati ogledalo nasuprot kreveta. Kada želite zaspati, važno je da vas ne uznemiri pogled na svoje ili partnerove pokrete koji se odražavaju u ogledalu.
  • Nemojte vješati dva ogledala jedno nasuprot drugog. To će uzrokovati da se svjetlost i refleksije opetovano odbijaju od jednog do drugog.
  • Nemojte vješati ogledalo točno nasuprot prozora. Ogledalo će reflektirati svjetlost u vašu sobu, što je može osvijetliti, ali i zaslijepiti vas.
  • Ne birajte ogledalo s drvenim okvirom za kupaonicu. Ogledalo bi trebalo biti u stanju izdržati vlagu i vodu.

Također pogledajte naš vodič za odabir pravog ormarića.

Saznajte više

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana