Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Akcija samo do nedjelje, 2. 10.: BESPLATNA dostava online narudžbi u vrijednosti od 1500 kn/199,08 € ili više!

Žena koja spava

Popluni - istina o alergijama

Datum:

Kategorija: Spavaća soba

TAGOVI: navike spavanja, higijena, alergije

Vaš poplun, odnosno jorgan - kako ga znamo iz razgovornog stila - igra važnu ulogu u kvaliteti vašeg sna. Postoji nekoliko stvari koje trebamo razmotriti pri odabiru novog popluna. Vaš poplun može biti važan u smislu vašeg zdravlja, ako ste primjerice alergični na grinje iz kućne prašine. Saznajte što trebate uzeti u obzir prilikom kupnje novog popluna.

Izbor novog popluna

Pažljivo razmotrite nekoliko čimbenika pri odabiru novog popluna:

  • Kolike bi trebale biti dimenzije popluna?
  • Koje punjenje poplun treba imati?
  • Treba li vaš poplun biti hladan, topao ili veoma topao? 
  • Patite li od bilo kakve alergije?

Veličina, punjenje i jačina punjena vrlo su važni da bi vam vaš poplun pružio udobnost tijekom noći. Naš vodič kroz poplune nudi vam sjajne savjete i korisne informacije o poplunima te će vam slikovito pojasniti sve termine koji vas možda zbunjuju. Uz vodič lakše ćete pronaći poplun koji savršeno odgovara vašim željama i zahtjevima.

Ako mislite uložiti u novi poplun, dobro provjeriti sve činjenice koje se tiču vaših navika spavanja.

Imajte alergije na umu

Osim što si želite osigurati udobnost, također morate razmišljati o alergijama pri odabiru novog popluna. Ako ustanovite da se probudite s blokiranim dišnim putovima u nosu ili s curenjem, svrbežom, ekcemom, kašljem ili drugim simptomima preosjetljivosti, to može biti znak alergijske reakcije. Alergijska reakcija može biti uzrokovana raznim stvarima, ali najčešći su krivci kućne grinje, mikroskopska bića koja su nevidljiva golim okom.

Ako biste željeli saznati više o tome kako se boriti protiv grinja iz kućne prašine, pogledajte što smo pisali o tome.
 

Alergije i popluni

Uobičajena je percepcija da su alergijske reakcije rezultat alergije na perje i paperje u poplunima i jastucima. Posljedično, promoviraju se vuneni popluni, osobito antialergijski.

Međutim, nedavne studije pokazuju da je samo 2-3% stanovništva osjetljivo na paperje i perje. Većina ljudi koji doživljavaju alergijske reakcije alergični su upravo na kućne grinje iz prašine.

 

Koji poplun odabrati ako ste alergični

Kada je riječ o antialergijskim poplunima, od presudnog je značaja odabir navlake koja sprječava ulazak grinja kućne prašine u punjenje popluna te da ondje pronađu svoj dom. :) Potražite oznake na deklaraciji popluna da biste se uvjerili je li vaš poplun antialergijski. Na primjer, oznake Nomite, Allerban i Greenfirst znače da je vaš poplun hipoalergenski.

Ne samo da grinje žele boraviti u vašem poplunu i jastuku, već je iznimno teško iskorijeniti ta mikroskopska stvorenja nakon što se usele kod vas. Da biste smanjili količinu grinja kućne prašine u vašoj spavaćoj sobi, trebali biste strojno oprati poplun dva puta godišnje te nekoliko puta dnevno prozračivati svoj dom, jer promjena zraka pogoduje vašem zdravlju.