Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

WEBSHOP AKCIJA DO 3. 10.: Dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 €/1506,90 kuna ili više je besplatna!

 

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Drvo je prirodni materijal koji zahtjeva održavanje i njegu. Ako ne održavate drveni namještaj, postoji rizik da će ono puknuti ili osušiti se. Zbog toga smo za vas pripremili savjete za održavanje kako bi vaš drveni vrtni namještaj ostao dugo očuvan.

Premazivanje uljem prije prve upotrebe

Drveni vrtni namještaj ne smije se čistiti prije prve upotrebe i prije nego se premaže uljem. Najbolje što možete učini za svoj drveni namještaj je premazati ga uljem odmah nakon raspakiranja i sastavljanja. Iako se JYSKov drveni vrtni namještaj prethodno tretira uljem, naša preporuka je da to učinite prije početka korištenja, čim ga smjestite u željeni prostor.

Održavanje i njega drvenog vrtnog namještaja

Vrtni namještaj može biti izrađen od različitih tipova drveta, a najčešći su jelovina, hrast, bukva i orah. Pripazite na odabir ulja za premazivanje koji će najbolje zaštiti vaš drveni stol i stolice. Prije redovnog premazivanja drveni vrtni namještaj temeljito očistite.

Možete koristiti visokotlačni čistač i lagano proći svaki dio drvenog namještaja. Time ćete osigurati čistu površinu i omogućiti ulju da lakše prodre u drvo. Osim toga, uvijek pratite upute koje dobijete uz sredstvo za održavanje!

Namještaj od tvrdog drva mora biti potpuno suh prije nanošenja uljnog tretmana. Naša preporuka je da ga premažete uljem za tvrdo drvo JUTLANDIA dva do tri puta tokom vrtne sezone i netom prije pospremanja preko zime.

Zbog svojih svojstva namještaj od tikovine ne zahtjeva uljni tretman. Tokom vremena, namještaj od tikovine stvara površinski bijeli film koji može biti uklonjen korištenjem posebnog ulja za tikovinu.

Plijesan i gljivice

Katkad se može dogoditi da usprkos redovnom održavanju vaš vrtni namještaj zahvati plijesan i gljivice. Najlakše se to može primijetiti na dijelovima namještaja koji zahvaćeni gljivicama ili plijesni postanu tamniji od ostatka ili čak skroz pocrne.

Da biste riješili ovaj problem, savjetujemo vam:

  • Temeljito očistite drveni vrtni namještaj sredstvom za čišćenje drva. Obavezno slijedite uputstva na pakiranju, a ako je namještaj još uvijek prljav, ponovite postupak čišćenja koliko god puta je potrebno da postane čist.
  • Ako ste primijetili da nakon čišćenja nema promjene na zahvaćenim tamnim dijelovima, možete napraviti jaku otopinu s klorom. Operite tamne dijelove s klornom otopinom i obavezno isperite vodom.
  • Ako ne pomogne ni otopina s klorom, preostaje vam samo bruspapir! Ispolirajte zahvaćene dijelove dok ne dođete do zdravog drva. Možete iskoristiti i visokotlačni čistač. Koji god način koristili, na kraju vam preporučamo da drveni vrtni namještaj premažete odgovarajućim uljem.

Deformacija i pritezanje

Drvo je prirodni proizvod i ukoliko se odlučite na kupnju drvenih vrtnih stolova i drvenih stolica nakon određenog perioda reagirat će na različite vremenske uvjete. Mogu se pojaviti manje pukotine izazvane tenzijama u drvu, a kako bi to spriječili, važno je da s vremena na vrijeme pritegnete vaš vrtni namještaj.

Zimsko skladištenje

Vaša drvena vrtna garnitura duže će ostati kao nova ako ju adekvatno skladištite preko zimskog perioda. Primjerice, drveni namještaj ne bi smio stajati na suhom i toplom prostoru jer ga takvi uvjeti mogu isušiti. Umjesto toga, spremite namještaj u garažu ili drugi prostor koji je dovoljno provjetren, ali zaštićen od kiše i snijega. Također, nemojte ga prekriti plastikom i sličnim materijalima jer mogu uzrokovati truljenje i pojavu plijesni u drvu.

Održavajte pravilno svoj drveni namještaj i trajat će vam godinama!

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

U fokusu: FSC®-certificirani vrtni namještaj