Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Madrac u sobi bez posteljine

Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

Padne li vam ponekad na pamet koliko je vremena prošlo od kad ste kupili novi madrac? Pomislite da je prošlo 2-3 godine.. ali zapravo je proteklo puno više vremena? 

Kod stvari koje ne kupujemo često, kao što su madraci, vrijeme proleti brže nego što nam se čini, stoga se lako događa da prestar madrac prvo osjetite na novim - starim simptomima: bolovi u leđima ili loše spavanje. U nastavku pročitajte kako prepoznati da je vaš madrac "dao svoje" i što možete učiniti da produljite vijek trajanja madraca.

Koliko dugo madrac može trajati?

Trajnost madraca ovisi nekoliko faktora:

 1. Kvaliteta madraca jedan je od odlučujućih faktora njegove trajnosti. Drugim riječima, što kvalitetniji madrac odaberete, dulje ćete na njemu uživati.
 2. Težina osobe koja spava na madracu utječe na njegovo naprezanje. Ako na njemu spava osoba veće težine, trošenje madraca bit će češće, stoga će i madrac trebati brže zamijeniti.
 3. Možda vam isprva ne bi palo na pamet, ali noćno znojenje također je bitan faktor. Iako toga ujutro nismo svjesni, naše tijelo se tijekom cijele noći više ili manje znoji, a to utječe na trajnost navlake madraca.
 4. Naravno, održavanje madraca izuzetno je bitno za njegovu trajnost. Održavate li ga kako treba, možete produljiti trajanje vašeg madraca.

Općenito govoreći, madrac dobre kvalitete može trajati i do 10 godina. No kao dobar indikator može vam poslužiti osjećaj s kojim se ujutro probudite. Obratite pažnju na to jeste li se probudili odmorni i svježi, jer ako je madrac star i istrošen, to nepovoljno utječe na sveopće stanje vašeg tijela. Ne samo da ima utjecaj na loš san, već tako mogu nastati bolovi u donjem i gornjem dijelu leđa. To je svakako znak da je vrijeme za nov madrac.

Kako produljiti vijek trajanja madraca?

Kvalitetna briga o madracu može odgoditi kupnju novog i do 3 godine. Evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti:

 • Koristite nadmadrac. Nadmadraci pomažu u otklanjanju dijela pritiska koji težina tijela ima na sam madrac i tako ga štite. No imajte na umu da je vijek trajanja nadmadraca kraći od madraca. Zaštita za madrac također je mogući izbor, a lako ju je održavati pranjem.
 • Prozračivanje madraca i nadmadraca vrlo je korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mjesečnoj bazi, ali probajte biti redoviti. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udomaće, već vašem madracu i nadmadracu osigurajte dovoljno zraka i često ih prozračujte.
 • Iako je prekrivač za krevet lijep ukras za vašu spavaću sobu, nemojte ga rasprostrijeti po krevetu odmah nakon ustajanja. Isto tako, dobro bi bilo da ostavite vremena da ispari vlaga iz vašeg madraca prije nego ga prekrijete poplunom ili dekom. 
 • Razmislite o manje tradicionalnom pristupu pospremanju kreveta, pogotovo ako vas tijekom noći muči prekomjerno znojenje. Zarolajte ili složite poplun u podnožju kreveta i nek se madrac tijekom dana u potpunosti osuši.
 • Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta kako bi madrac imao dovoljno zraka, a vlaga mogla ispariti i s njegove donje strane. Loša ventilacija madraca u najgorem scenariju može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plijesan na madracu. Kvalitetne podnice su bitne.
 • Okretanje madraca vrlo je bitno i pokušajte to činiti redovito, znači barem 3-4 puta godišnje, pogotovo ako koristite madrac s oprugama. Time ćete izbjeći da se na madrac pritisak vrši stalno na istim mjestima pod utjecajem vašeg tijela. Kao i rotacija madraca, bitna je i rotacija nadmadraca, ako ga koristite.
 • Usisavanje madraca korisna je navika. Učinite to svaki put kad mijenjate posteljinu i tako potpomognite uklanjanje grinja i spriječite prodiranje nečistoća u strukturu madraca.

Još više savjeta pročitajte u Održavanju i njegi madraca.

Saznajte više

Vodič kroz krevete

Vodič kroz krevete

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Prednosti nadmadraca

Prednosti nadmadraca