Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
ljudi razne dobi spavaju na jastuku

Evo kako se mijenjaju navike spavanja tijekom života

Je li vam poznat ovaj scenarij? Vaš se partner probudi u 6 sati svjež i pun energije, dok su vama potrebna još dva ili tri sata da biste se razbudili. Zapravo se ne spremate za krevet prije ponoći, a vaša bolja polovica u krevetu je već nekoliko sati. Vaš partner je ptica ševa, a vi ste sova. Vas dvoje vjerojatno imate podjednake potrebe za snom: većini odraslih osoba potrebno je sedam do devet sati sna, ali naše navike spavanja neizmjerno se mijenjaju tijekom života. 

Količina sna i životna dob

Znate onu frazu “spava kao beba”? Svi koji je koriste očito nisu proveli noć s bebom. San bebe obično je podijeljen na četiri do devet drijemeža dnevno isprekidanih plačem, gunđanjem i iznenadnim trzajima. Novorođenčad obično spava do 17 sati dnevno, ali potreba za snom polako se smanjuje do odrasle dobi kada se stabilizira.

Najveća promjena u dječjem snu dogodit će se kada prestanu drijemati tijekom dana (od treće do pete godine). Od tada spavaju do 11 sati dnevno sve do tinejdžerske dobi.

Suprotno onome što ste pomislili, tinejdžerima ne treba više sna nego nama ostalima. Zapravo se njihov dnevni ritam mijenja pa počinju odlaziti na spavanje kasnije, što naravno rezultira i kasnijim buđenjem. 

Spavanje u odrasloj dobi


Kada upoznamo bolju polovicu, oboje se prilagođavamo navikama spavanja drugoga i neki od nas osjećaju povećanu sigurnost koja dolazi i s noćnim društvom. Ali onda neki dobiju djecu i odjednom postanu svjesni da svoj san nisu cijenili ni približno dovoljno. Kao što smo naveli gore, beba koja spava ne garantira da ćete i vi pronaći mir za spavanje jer ako beba konačno i zaspi, možete završiti gledajući svoje slatko i tiho dijete.

Kako djeca rastu, ne trebate se više prilagođavati njihovu dnevnom ritmu. Ustaju sama i nema više potrebe za pričama za laku noć i uspavankama, a vi se možete vratiti svojim starim navikama spavanja. Nakon godina vanjskih utjecaja, za tijelo i um može biti izazov vratiti se starim navikama, ali ako ćete slijediti naše savjete za spavanje na dnu, možete ponovno biti sretni i zadovoljni svojim navikama spavanja. 

Postoji mit da, kada ostarimo, trebamo manje sna, ali iznenađujuće, potreba za snom ne mijenja se u starosti. Međutim, nekim starijim osobama potrebno je duže da bi zaspali, bude se po nekoliko puta tijekom noći te se dižu rano ujutro. Tako onda spavaju kraće nego što bi trebali. 

No postoji nekoliko načina koje možete isprobati da biste poboljšali i produljili svoje spavanje. Neovisno o dobi, savjeti su isti.

Kako se kvalitetno naspavati

  1. Izbjegavajte teške i velike obroke prije spavanja.
  2. Izbjegavajte kavu i ostala pića koja u sebi sadrže kofein četiri sata prije spavanja.
  3. Izbjegavajte tjelovježbu barem tri sata prije spavanja.
  4. Izbjegavajte plavo svjetlo električnih uređaja barem sat vremena prije spavanja.
  5. Idite u krevet u isto vrijeme svake većeri i dižite se u isto vrijeme svako jutro, čak i vikendima.
  6. Kreirajte lijepu, opuštajuću noćnu rutinu uz 10 načina kako brže zaspati.

Izvori:

https://www.sleepfoundation.org/articles/teens-and-sleep
http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older
https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times

Čvrsto spavajte! 
 

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san