Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA: Do 21. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 € ili više je BESPLATNA! 
 

 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi.

Djeca s mamom otvaraju poklone

Božićni običaji u Danskoj

Za mnoge Dance Božić je najvažniji dan u godini, a to je posebno povezano s divnim božićnim tradicijama koje njeguju u svojem domu u Danskoj. Svi običaji povezani s Božićem sinonimni su s toplinom i veseljem čime se lakše podnose duge noći koje su neizbježne u skandinavskoj zimi.

Danski Božić slavi se od početka prosinca - već od prvih dana zadnjeg mjeseca u godini počinje pripreme i slavlje. Stoga ne čudi što su neki početak proslave premjestili čak i od sredine studenog.


Nisser

Advent – drevni danski običaj

Advent u Danskoj se svodi na vijence i misna slavlja. Prvom nedjeljom Adventa započinje crkvena godina u Danskoj. Davnih dana Danci su postili tijekom Adventa, ali u novije doba post više nije dio tradicije.

Danas se Advent odnosi na četiri nedjelje koje vode do Badnjaka. Tradicionalan adventski vjenčić nosi četiri svijeće koje se pale jedna po jedna svake nedjelje. Tako se označava i najavljuje dolazak Božića. Stoga je vjenčić poseban simbol Adventa.


Advendt

23. prosinca – dan prije velikog slavlja

Najmlađim je Dancima 23. 12. posebno dugačak dan, jer ne mogu dočekati idući dan kad otvaraju poklone na Badnjak. Srećom, postoji puno tradicija u Danskoj kojom skrate vrijeme tijekom toga dana: provode dan s obitelji i najbližima. Tada uspiju nadoknaditi vrijeme provedeno u jurnjavi i pripremama tijekom prosinca.

• kićenje božićnog drvca: u većini obitelji je običaj da se drvce zajednički ukrašava već 23. 12. Osim što je zabavno, idealna je i prilika da zajedno provedu vrijeme.

• puding od riže za božićnog vilenjaka Nissea: djeci omiljen božićni običaj je izrada pudinga od riže koji se posipa cimetom i dovršava kuglicom maslaca, kojim se "nagovara" vilenjaka da bude dobar i ne radi nepodopštine! Također, ovo je i izvrstan dodatak božićnom meniju.

• božićni filmovi na TV-u i adventski kalendar: tijekom 23. 12. cijeli dan se prikazuju božićni filmovi na TV-u te ih zajedno gledaju odrasli i djeca. Većina napeto prati program takozvanog adventskog kalendara jer se finalna epizoda prikazuje 24. 12.

Danish christmas traditions

Dan prije Božića - jedan od najljepših dana u cijeloj godini

Nema sumnje da je Badnja večer jedna od najzanimljivijih božićnih događaja. Danski božićni običaji povezani su s radošću, udobnošću (tzv. hyggeom) i ukusnom hranom, a Badnjak - 24. prosinca - zasigurno nije iznimka. Badnjak se tradicionalno smatra svečanim danom tijekom kojeg se pripremamo za Isusovo rođenje.

Način provođenja Badnje večeri varira od obitelji do obitelji. Neki idu u crkvu tijekom dana, dok drugi provode dan zajedno pripremajući se za večernju gozbu. No za većinu Badnjak se svodi na prekrasan, ukusan obrok. Uobičajeno se sastoji od patke ili pečenke kao glavno jelo i danskog pudinga od riže s bademima, ako ste taj sretnik koji će na njega naletjeti - također vrlo popularna božićna tradicija u Danskoj.


Danish christmas traditions

Što vi imate slično s Dancima i njihovom proslavom Božića?

Način provođenja božićnih praznika varira od obitelji do obitelji. Voljeli bismo čuti nešto više o vašim božićnim običajima - čekamo vas u komentarima!


Danish christmas traditions

Saznajte više

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Unesite osjećaj proljeća u svoj dom uz novu Nordic Mood kolekciju

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana