Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Muškarac čita knjigu u krevetu

9 koraka: Kako odabrati odgovarajući krevet

U krevetu provodimo dosta vremena i upravo zato su krevet i madrac bitni faktori koje trebate uzeti u obzir ako želite spavati bolje i kvalitetnije. Vaš krevet treba odgovarati vama i vašim potrebama. Nekvalitetan san neće samo loše utjecati na vašu noć, već i na vaš svakodnevni život – osjećat ćete se umorno i žudjet ćete za odmorom. 

Ako vam je potrebna uputa i pomoć u pronalaženju novog madraca i kreveta koji pristaju vama i vašim navikama spavanja, ovdje su neke činjenice koje trebate uzeti u obzir prije nego se odlučite za novi krevet. Pročitajte naših 9 savjeta koji će vam pomoći u pronalasku kreveta za kvalitetniji san. 

 1. Koja je vaš omiljeni položaj za spavanje? Nemojte samo tražiti krevet koji će se uklopiti uz ostatak interijera, već počnite sa time kako volite spavati. Od presudnog je značaja da biste znali koliko vaš madrac mora biti tvrd.
   
 2. Koji tip kreveta preferirate? Povišeni i boxspring kreveti neki su od kvalitetnijih tipova kreveta, ali koji je krevet najbolji za vas više je stvar ukusa. Ako volite čitati i gledati TV serije u krevetu, povišeni bi krevet mogao biti dobar izbor za vas. Boxpring kreveti idealne su visine za leći i ustati iz kreveta, a dobivate veliki krevet bez "kanala" u sredini. Detaljniji vodič za odabir kreveta pronađite ovdje
   
 3. Tvrdoća madraca. Vaše navike spavanja, kao i vaša težina, presudni su faktori pri odabiru mekanog, srednje mekanog ili tvrdog madraca. Npr. ako volite spavati na trbuhu, preporučuje se tvrđi madrac. Budite svjesni da vaš partner možda ne treba istu tvrdoću madraca. Riješite naš test spavanja u kojem ocjenjujemo kvalitetu vašeg sna. 
   
 4. Komu je krevet namijenjen? Koliko imate godina, živite li sami ili sa partnerom i da li imate djecu? Sve su to pitanja koja morate uzeti u obzir kada ste u potrazi za novim krevetom. Npr. preporučljivo je ako ste stariji da uzmete viši krevet kako biste lakše legli u krevet i ustali iz njega.
   
 5. Veličina je bitna. Koliko bi krevet mjesta trebao zauzeti u spavaćoj sobi pitanje je ukusa - i raspoloživog prostora. Ako imate partnera, preporučujemo da bude prostora sa svake strane kreveta kako biste lakše legli i ustajali iz njega bez da morate ići jedan preko drugog. Boxspring krevet relativno je visok, a ako imate kose zidove možda nije najbolje rješenje za vas. Također, uzmite u obzir treba li vam na krevetu mjesta za djecu ili kućne ljubimce. 
   
 6. Nadmadraci. Nadmadraci su u izravnom kontaktu s vama tijekom cijele noći i zato je jednako bitno izabrati pravi nadmadrac, kao i madrac.  Nadmadraci također štite madrace i možete ih koristiti na svim vrstama kreveta i ležajeva.
   
 7. Koji tip materijala odabrati? Najpoznatiji su materijali za nadmadrace lateks i memorijska pjena, koji imaju različite funkcije ovisno o vašim potrebama. Memorijska pjena ima funkciju da se prilagođava obliku tijela te sprječava bol u mišićima i zglobovima. Preferirate li prozračne nadmadrace? U tom slučaju biste trebali odabrati lateks jer odvodi vrućinu od tijela dok spavate.
   
 8. Astma ili alergija. Ako ste alergični na pelud, patite od astme, ekcema ili slično, uzmite u obzir antialergijske madrace i nadmadrace. Ako ne možete pronaći antialergijski madrac koji vam odgovara, odaberite madrac koji se jednostavno čisti.
   
 9. Budžet i trajnost. Kod kupovine novog kreveta razmislite koliko dugo očekujete da će trajati i kolik vam je budžet. Nadmadraci mogu produžiti trajanje vašim krevetima i lakše Ih je mijenjati nego cijeli krevet.

   

Trebate li savjet kako bolje spavati? Pročitajte naš vodič za krevete!

Saznajte više

Preporuka stručnjaka za posteljine

Preporuka stručnjaka za posteljine

Uljepšajte svoju spavaću sobu novom posteljinom

Uljepšajte svoju spavaću sobu novom posteljinom

Koji od ovih 5 ormara idealno odgovara vašem lifestyleu?

Koji od ovih 5 ormara idealno odgovara vašem lifestyleu?

3 savjeta prije opremanja dječje sobe

3 savjeta prije opremanja dječje sobe