Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Osoba pokriva glavu jastukom

4 savjeta za spavanje u glasnom okruženju

Kap po kap po kap. Niste ga primijetili tijekom dana, ali sada, kada je vrijeme za spavanje, zvuk kapljica sa slavine strašno je glasan. Ako čujete i primjećujete ovakve zvučne detalje, onda znate da buka ima velik utjecaj na vaš san. Pod utjecajem ste buke i ako imate problema s buđenjem usred noći, i to na primjer kad se probudite s trzajem, a zapravo samo otkrijete da je prodorna "grmljavina" "samo" hrkanje vašeg partnera.

Svi drugačije reagiramo na različite vrste Primjerice, buka u prometu nije problematična većini gradskog stanovništva, ali zvuk motora i trubljenja držat će ruralno stanovništvo budnim dugo u noć. Neobični zvukovi, poput susjedove zabave kasno u noć držat će većinu ljudi budnima, a isto vrijedi i za zvuk protuprovalnog alarma, čak i ako ste već zaspali.

Ipak, čak i tišina može biti izazov za neke: ako ste navikli na opuštajuće zvukove, možda i od razgovora drugih, zasigurno ćete imati problema ako vam taj zvuk nedostaje.

Dakle, vrsta i intezitet buke su važni, kao i osobne preferencije. Buka je jedna od najvećih prijetnji vašem snu već i prije nego što odete na spavanje, a potom i tijekom faza sna tijekom noći, kada mijenjate "tvrdoću" sna. Donosimo 4 savjeta za ublažavanje zvuka koji će pomoći svakome:

 

1. Maknite buku iz spavaće sobe

 

Držite prozore zatvorenima - ograničit će buku izvana.

Nabavite tepihe i zavjese. Oni će pomoći ublažavanju buke izvana te iz ostatka kuće.

Svakako isključite sve elektroničke naprave prije nego što se uspavate da biste izbjegli vibru i zvučne signale.

 

2. Pustite si opuštajuće zvukove ili bijeli šum za spavanje

Ako ne možete reducirati buku oko vas, pokušajte s čepićima za uši. Oni su cjenovno prihvatljivi i nakon nekog vremena naviknut ćete se na njih - samo pazite da su mekani i fleksibilni. Oni će prigušiti buku oko vas tako da možete zaspati.

Ako vam ne pomognu, pokušajte s mobilnom aplikacijom s bijelim šumom, tzv. white noise. Bijeli šum može izolirati od okolne buke na način da pruža stalan, umirujuć zvuk koji će vam pomoći da zaspite i spavate tijekom noći. Stavite slušalice, upalite aplikaciju i pustite da vas omamljujući, statički zvuk povede u san.

Ako bijeli šum nije za vas, onda probajte s poznatijim zvukovima. Zvuk vodopada, valova, blago rominjajuće kiše ili lišće koje šušti u jesenjem vjetru. Također možete pronaći aplikacije za smartphone s ovim vrstama opuštajućih zvukova koje će vas odvesti ravno u Shangri-la.

 

3. Nemojte dopustiti da vam buka smeta

Fokusiranje na buku zapravo je najgora stvar koju možete učiniti - tako da joj se trebate oduprijeti! Umjesto toga, prihvatite da oko vas ima buke, a zatim je namjerno odlučite ignorirati. Ako poznajete načela svjesnosti, ovo za vas nije novo: prepoznajte i prihvatite (ali ne osuđujte) svoje misli, tjelesne osjete i okolinu.
 

4. Opustite svoj um i tijelo

Disanje je ključ: usredotočenost na ritam vašeg disanja može vam pomoći da se opustite i isključite od buke. Pokušajte s ovom tehnikom ili se pokušajte koncentrirati se na vlastiti dah i osjećaj podizanja i pada prsiju.

Čak i zvukovi koji vas potpuno ne probude mogu negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna. Mozak nastavlja registrirati i obrađivati zvukove u našoj okolini i tijekom spavanja, a šum može stvoriti nelagodu čak i ako se ne probudite u potpunosti. Ti prekidi utječu na kvalitetu vašeg sna, pa ako imate poteškoća s spavanjem već dulje vrijeme, konzultirajte se sa stručnom osobom.

Želimo vam slatke snove!


Korišteni izvori
https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/
https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san