Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Kvalitetno paperje gledano izbliza

Vodič kroz punjenje popluna – koja vam jačina punjenja odgovara?

Jačina punjenja (eng. tog) opisuje svojstvo toplinske izolacije popluna ili točnije, svojstvo popluna da vas utopli. Što je veća jačina punjenja, to je bolja izolacija.

Pojedine vrste punjenja perjem i paperjem imaju različite razine izolacije. Paperje od polarne patke ima najveću moguću toplinsku izolaciju. Slijede je paperje od guske i paperje od mošusne patke. Paperje od guske ima najnižu razinu toplinske izolacije u usporedbi s drugim vrstama paperja.

 

Koja je jačina punjenja idealna za vas?

Kada kupujete novi poplun, važno je znati kakva vam toplina odgovara tijekom spavanja, pogotovo tijekom hladnih zimskih mjeseci. Zato trebate obratiti pažnju i na to svojstvo popluna. U JYSKu imamo 2 ljestvice mjerenja jačine punjenja: na jednoj jačina punjenja mjeri se brojčano od 2 do 16, a oznaku 16 ima najtopliji poplun, s najvećim stupnjem toplinske izolacije. Na drugoj ljestvici, jačina punjenja mjeri se brojčano od 100 do 1100, s tim da je 1100 najtopliji poplun s najvišim stupnjem izolacije.

Mnogi su pogrešno uvjereni da je gust, debeo i težak poplun topao. To nije nužno tako, jer toplina popluna ovisi o udjelu paperja koje ima. Paperje od patke je teže, a s nižom razinom izolacije, u usporedbi s paperjem mošusne patke ili guske. Paperje mošusne patke i paperje guske lakše su vrste paperja s višom razinom izolacije.

To znači da je potrebna veća količina paperja patke u poplunu da bi se postigla ista toplina kao paperje mošusne patke i guske. Dakako, poplun od paperja patke bit će puno teži i deblji od popluna od guščjeg paperja.

Razlikujemo nekoliko vrsta popluna po tome:

  • Ljetni poplun: prikladan za visoke temperature. Ljeti vam nije potreban poplun s jakom moći izolacije ili koji je težak. Odaberite poplun s manje grama ili manjom jačinom punjenja tako da se naspavate tijekom toplih mjeseci.
  • Zimski poplun: čim zima zahladi, najdraže nam je ušuškati se ispod toplog popluna. Odaberite poplun s paperjem guske, jačine punjenja 11, odnosno 725 po novoj ljestvici jačine punjenja. On će održavati toplinu tijekom hladnih zimskih noći.
  • Poplun za 4 godišnja doba: cjelogodišnji je poplun idealan ako želite spavati pod istim poplunom tijekom cijele godine. Ako je sobna temperatura vaše spavaće sobe uvijek ista, ovakav poplun je dobar izbor za vas.

Donosimo vam i savjete kako održavati vaš poplun.

 

Muči vas noćno znojenje ili se pak smrzavate?

Znojite li se mnogo ili ste više tip kojima se prsti na nogama smrzavaju noću? Odabir popluna s pravom jačinom izolacije može vam pomoći s ovim problemima.

Ako se tijekom noći osjećate pretoplo, to znači da je jačina punjenja ili težina vašeg popluna najvjerojatnije previsoka za vas. S druge strane, ako se smrzavate pod poplunom, onda je preniska ili je poplun prelagan. Topli poplun s većom jačinom punjenja idealan je da bi vam toplo noću.

Dijeljenje bračnog kreveta s partnerom znači da trebate odabrati poplun s nižom jačinom punjenja. Osoba koja leži pored vas zagrijat će vas svojom tjelesnom toplinom samo zato jer ste u istom krevetu.

Temperatura u vašoj spavaćoj sobi ima važnu ulogu pri odabiru novog popluna. Optimalna temperatura u spavaćoj sobi za mnoge će biti oko 18 do 22 stupnja.

Saznajte više

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Poplun i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Kako odabrati pravu veličinu popluna?

Kako odabrati pravu veličinu popluna?

9 savjeta za uštedu energije ove zime

9 savjeta za uštedu energije ove zime

Istaknuti popluni iz našeg asortimana

Istaknuti popluni iz našeg asortimana