Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

kućne grinje po povećalom na jastuku u spavaćoj sobi

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Grinje čine sastavni dio našeg namještaja, posebice onog u spavaćoj sobi, poput kreveta, gdje se hrane odumrlim stanicama kože, kao i dlakom ljudi i kućnih ljubimaca. 

Zbog svoje veličine, koja iznosi između 0,1 i 0,6 mm, vidljive su samo pod mikroskopom te ih nije moguće uočiti golim okom. Životni vijek ovih nepoželjnih stanovnika naših domova je između 3 i 5 mjeseci, no u tom periodu ženke polažu velik broj jajašaca tako da se vrlo brzo razmnožavaju. 

Iako grinje nisu otrovne ili opasne, sama pomisao da su dio naše svakodnevnice, a posebno spavaće sobe i madraca, vrlo je odbojna. Bitna činjenica vezana uz grinje jest i ta da enzimi iz izmeta grnja mogu završiti u našim plućima i na taj način izazvati alergije. Stoga je dobro informirati se o simptomima alergija i tome kako se boriti protiv ovih stvorenja.

Simptomi alergije koju izazivaju grinje

Kako su grinje sastavni dio svakog doma, tako je i alergija veoma česta pojava koja može iritirati sluzokožu izazivajući nepoželjne reakcije. Također, grinje mogu izazvati astmu, probleme s respiratornim organima, kao i dermatološke probleme. Simptomi alergija na grinje su tipični: curenje iz nosa, svrbež oko očiju, kašalj, ekcemi i drugi. Ovi simptomi mogu lako utjecati na kvalitetu vašeg spavanje, a samim tim i na kvalitetu života.

Kako se boriti s grinjama u spavaćoj sobi

Ako ne vodite previše računa o provjetravanju i čišćenju spavaće sobe, velika je šansa da su grinje u pozamašnom broju kod vas pronašle svoj dom. No ne očajavajte! Iako je teško životni prsotor učiniti potpuno slobodnim od kućnih grinja, možete učiniti nekoliko stvari pomoću kojih ćete njihov broj znatno smanjiti:

  • Provjetravajte spavaću sobu najmanje 3 puta dnevno, između 5 do 10 minuta. U drugim prostorijama doma provjetravanje je posebno važno nakon kuhanja ili kupanja - hladan i suh zrak nepovoljno utječe na grinje.
  • Izbjegavajte sušenje rublja u zatvorenom prostoru, jer vlaga povoljno utječe na opstanak grinja. Preporuka je da temperature u spavaćoj sobi ne bude viša od 20ºC, kao i vlažnost zraka ne viša od 45%.
  • Poželjno je da svaki tjedan očistite prostor ispod kreveta i izbjegnete pohranjivanje stvari u tom prostoru, kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati ispod podnica i madraca. U vašoj spavaćoj sobi ne zaboravite na redovito pranje i čišćenje zavjesa, koje predstavljaju savršeno skrovište za kućne grinje.
  • Promijenite posteljinu najmanje jednom u dva tjedna, uz obavezno pranje na 60º C. Ne zaboravite usisati vaš madrac, jer se u njemu nalazi najveći broj grinja, zbog prašine koju skuplja i nemogućnosti njegova pranja. Ako je vaš madrac star više od 4 godine i ne održavate ga pravilno, postoji mogućnost da se u njemu nalazi dovoljna količina grinja da izazove alergijske reakcije.
  • Poplune i jastuke perite na 60º C, poželjno 4 puta godišnje, a dobro ih je i češće dobro protresti i ostaviti na svježem zraku da se prozrače.
  • Obratite pažnju na mjesta s kojih je teško ukloniti prašinu, kao što su police za knjige, sušeno cvijeće ili plišane igračke. Tepisi i staze su također omiljeno skrovište grinja te ih treba dobro usisavati i izbjegavati njihovo postavljanje u spavaćoj sobi. Plišane igračke možete staviti u zamrzivač nekoliko dana, kako bi uništili grinje.
  • Izbjegavajte boravak vaših kućnih ljubimaca u krevetu, jer oni pospješuju širenje grinja.

U JYSKu vas čekaju antialergijski popluni i jastuci s različitim tipom punjenja. Ono što je važno je da vaši popluni i jastuci budu redovito održavani provjetravanjem i pranjem na 60º kako ne bi bili stanište kućnih grinja. 

Naša preporuka antialergijskih popluna:

Naša preporuka antialergijskih jastuka:

Saznajte više

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac