Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ručnici u desetak boja

Kako prati i održavati nove ručnike

Kupili ste nove kupaonske ručnike no nakon prvog pranja niste zadovoljni time kako vas služe? Pročitajte ovih nekoliko savjeta u nastavku i možda vas neki od nih iznenade. Evo kako možete nove ručnike pripremiti za prvo korištenje, produljiti njihovu trajnost i tako dugo biti zadovoljni upotrebom.

1. Prije kupnje ručnika razmislite o mogućnostima održavanja

Često nas prilikom kupnje ručnika ponese njihov lijep dizajn ili atraktivna boja. No kod odabira je uvijek potrebno imati na umu održavanje ručnika. Trebaju li vam ručnici većih dimenzija ukoliko imate malu perilicu za rublje? Hoće li se boje u kojima ste odabrali ručnike moći prati u perilici rublja zajedno? Imate li posteljinu u sličnim bojama koja će moći ‘praviti društvo’ ručnicima jarkih boja koje ćete trebati prati odvojeno? Imajte na umu ovih nekoliko pitanja, a ako nekad ne možete odoljeti izboru koji nije u skladu s njima, imajte pri ruci maramice koje skupljaju boju prilikom pranja. :)
 

 

2. Prije prvog pranja ručnika ostavite ih u hladnoj vodi 24 sata

Namakanje u hladnoj vodi dopušta pamučnim vlaknima da se ‘otvore’ i omogućava vašim ručnicima bolju sposobnost upijanja u kasnijoj upotrebi. Također, ovo će pomoći odstraniti s ručnika eventualni višak boje. Ako želite, u hladnu vodu možete dodati malo octa koji će pomoći vezati boju za pamučna vlakna i tako produžiti postojanost boje.

3. Nemojte koristiti omekšivač za rublje prilikom pranja ručnika

Iako ćete vjerojatno teško odoljeti ovome, prilikom prvog pranja ručnika izbjegnite upotrebu omekšivača za rublje. Razlog je taj što omekšivač na pamučnim vlaknima ručnika ostavlja film koji otežava sposobnost upijanja i sušenja, a ponekad uzrokuje i nastanak ‘mucica’, odnosno sitnih vlakana tkanine koji se odvajaju od ručnika. Metoda naših baka pomoći će zadržati mekoću i podatnost ručnika pa u zadnje ispiranje umjesto omekšivača dodajte žlicu alkoholnog octa. Ako se ne možete odreći intenzivnog mirisa koji pruža omekšivač u budućim pranjima, pokušajte smanjiti količinu koju koristite. Na taj ćete način po pitanju upijanja od vaših ručnika dobiti maksimum.

4. Temperatura pranja ručnika neka bude 60°C

Prvih nekoliko puta važno je ručnike prati odvojeno od ostalog rublja i to sa što sličnijim bojama. Uvijek ih perite na 60°C jer je to temperature na kojoj se uništavaju bakterije i virusi i osigurava najviša razina higijene. Ustupak ćete možda morati napraviti kod učnika od velura, koje ćete prati na 40°C kako bi očuvali njihovu boju i mekanu teksturu.

5. Sušenje u sušilici za rublje rezultira većom mekoćom ručnika

Iako sušenje na svježem zraku daje najsnažniji osjećaj čistoće vašim ručnicima, najveću mekoću pruža im sušenje u sušilici za rublje. Stoga, za sve one kojima su podatnost i mekoća ručnika visoko na listi prioriteta, osušite ih u sušilici rublja za maksimalan efekt.

Savjet plus: Ukoliko ručnici na rubovima imaju bordure (trake različitog tkanja), nakon pranja ih dobro rastegnite u tom dijelu prije nego ih stavite na sušenje. To će pomoći da bordure sklone 'stiskanju' ne uzrokuju promjene u obliku vaših ručnika.

Saznajte više

Održavanje i njega popluna i jastuka

Održavanje i njega popluna i jastuka

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kvaliteta i jamstvo

Kvaliteta i jamstvo

Kako čistiti zavjese i rolete

Kako čistiti zavjese i rolete