Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BESPLATNA DOSTAVA online narudžbi u vrijednosti od 2500 kuna ili više!

Izrada božićnog ukrasa: naranča s klinčićima

Božić dolazi 2018: Najljepši božićni običaji po izboru žirija

Datum:

Kategorija: Božić

TAGOVI: inspiracija, božić

U nagradnom natječaju "Božić dolazi" koji se tijekom studenog i prosinca 2018. održavao na našoj stranici JYSK.hr birali smo najkreativnije odgovore na pitanje: Koji je vaš omiljeni božićni običaj? Primili smo više od 5000 odgovora te imali težak zadatak - odabrati 13 najkreativnijih dobitnika.

Vaši su nas odgovori razniježili, nasmijali, podsjetili na običaje nekad i sad. Uživali u ovom čitanju i osjetili zahvalnost što imamo ovako kreativne pratitelje i divne običaje u Hrvatskoj, jer smo primili odgovore od Slavonije do Dalmacije, od Međimurja pa sve do - dubrovačke kolende!

Ovdje pročitajte nagrađene odgovore, a još uvijek su dobrodošli i vaši običaji: ostavite ih u komentaru ispod bloga.


Iako smo danas gotovo svi amerikanizirali Božićne običaje zadržala sam jedan stari običaj iz mog kraja - Bilica. Za svaki Božić moja baka bi nas dočekala u svojoj maloj toploj kućici sa jabukom iznenađenja. U jabuku bi stavila različite smotuljke novca, a mi smo izvlačili po svežanj novaca iz jabuke. Iznosi novca su bili različiti pa je to ujedno bilo i svojevrsno natjecanje. Tako i ja danas, nakon što djeca otvore poklone, donesem jabuku i tada u jednom trenutku osjetim prisutnost moje bake i toplinu njenog osmijeha.

Jelena, Šibenik

Prije i nisam imala neki najdraži božićni običaj, sve mi je bilo isto, monotono i dosadno. No, otkako sam se odselila u drugi grad zbog studiranja cijenim sve ono što radim u krugu obitelji. Tako mi je sada, iz godine u godinu, jako drago kada se svi okupimo pred TV-om i nedjeljom gledamo "Sam u kući", smijemo se već dobro poznatim Kevinovim glupostima, ali ono najbitnije, provodimo vrijeme zajedno. A također, neprocijenjivo mi je kada se na božićno jutro svi okupimo ispred jelke i zajedno otvaramo poklone, ma koliko godina imali i koliko god sve to, u današnjem svijetu, postaje otrcano i staromodno. Običaji su ti koji se trebaju čuvati, a osim ovim naveden, svi drugi su mi također dragi jer, dakako, bude u meni uspomenu na djetinjstvo i na toplinu blagdana i doma, a sve je to nešto što sljedeće generacije i neće imati, nažalost!

Helena, Vrbovec

Puno toga bi mogla nabrojati i sve bi bile lijepe, ali su mi ostala u sjećanju najviše ona jutarnja buđenja za Božić. Onako snena otvorim oči, a u prizemlju čujem mamin i tatin smijeh i razgovor. Znate, voljela sam još neko vrijeme ostati ležati i slušati taj zvuk. Zvuk, koji mi danas toliko nedostaje ! Kada bi sišla, svi bi zajedno doručkovali, a oni bi popili kavu. Ja bi onako glave naslonjene na ruke gledala i slušala i uživala u tom opuštenom, neopterećenom i intimnom trenutku. Upijala sam ga, kao da sam znala da ću ga se uvijek sjećati :). Nakon toga bi pomagala mami slagati stol u trpezariji, otvarala vrata kad su dolazili susjedi i familija. Zajednički ručak, smijeh, razgovor..to su stvari koje uvijek ostanu u sjećanju i za to i zbog toga volim da Božić bude upravo takav. Takve stvari su neprocjenjive :)

Ruszmira, Jastrebarsko

Moj "najdraži božićni" običaj je badnje jutro: kada čujem svoju curu kako me budi da idem u šumu po drvce (ona misli da je to sve savršeno kao iz filmova, sjesti na saonice i otići po drvce). Pošto snijega za Božić nije bilo ne pamtim kada, moram obući ribičke čizme jer uvijek u to doba je kiša i blato u šumi, još za pratnju imam svoja dva bijela psa koja po povratku postanu smeđa. Naposljetku sav umoran i mokar, moram montirati bor, jer ona obožava miris pravog bora. Nakon što sam i uspio montirati bor, zadatak mi je oprati naša dva kućna bijela psa, koja na Božić moraju mirisati i biti čista, a oni kako sam već rekao smeđi, sada moraju mirisati na božićnu naranču. Napokon nas trojca (ja i dvije zvijeri) otuširani i suhi sjednemo za TV kako bi se odmorili, ali sada je već vrijeme za okititi naš mirisni bor... ukratko ove godine dolazim kod vas po Božićno drvo BELI i mirisne svijeće mirisa bora da se spasim "najdražeg božićnog običaja".

Ante, Ogulin

Baka je živjela s nama u kuci i prenosila nama djeci “stare tradicionalne obicaje” a u ono vrijeme odrastanja najljepši mi je bio kad bi iz podrume donijela one male neugledne al mirisne jabuke te ih narezala na kriške a potom svaku krišku prelila žlicom meda te podijelila nama djeci po krišku da pojedemo. Njena prica kaže da ako se netko od nas djece slucajno izgubi da se samo mora prisjetiti te Badnje veceri kada je pojeo jabuku prelivenu medom i put kuci ce mu se prikazati. Kriške jabuke s medom i danas me podsjecaju na Badnjak , nas klince i baku !

Josipa, Sisak

Cijela proslava Božica je jedan veliki obicaj - sami izradujemo andele za bor, kuglice, sve kolace pecemo sami. Imamo šestero djece i sad su svi veliki, ali vec sad govore kako jedva cekaju doci kuci. Svatko je zadužen za nešto, pa se nitko ne umori previše. Teško je izdvojiti jedan obicaj, ali ako baš moram onda je to ukrašavanje jaslica. Kad su djeca bila mala, ja bih ostala dokasna budna kako bi sve bilo tu: platno za noc, figure, zdenac, stado, zvijezda repatica...godinama se uvijek nešto dodavalo..Sad mi pomognu djeca, imaju i oni puno ideja. Tatin je zadatak da unese i ucvrsti jelku. I kad mi to sve ukrasimo i osvijetlimo, cim se otvore vrata, na sloj mahovine i slame ušulja se naš macak Bembo, uvjeren kako je sva ta scenografija baš za njega.

Karolina, Suknovci, Oklaj


Naš najdraži božićni običaj je što uvijek na badnjak suprug (tata) stavlja zvijezdu na vrh bora. Naše kćeri (tri), koje obožavaju ukrašavanje i svake godine imaju toliko novih ideja za ukrašavanje, posebno se raduju tom događaju. Zovu i čekaju tatu da stavi zvijezdu na vrh bora i nitko to drugi ne smije napraviti, osim tate. Nakon što tata stavi zvijezdu na vrh bora, zaokružen je proces kićenja i svi se divimo njegovoj ljepoti i zaključimo, kao i svake godine, kako je ove godine baš najljepši!!!! Nadam se da će naše kćeri ovaj naš mali običaj, bez obzira koliko je malen, preslikati na svoje buduće obitelji i uživati u njemu kao što i mi uživamo. :-D

Kristina, Petrinja


Sjećanje na Božić iz djetinjstva, kada bi baba unijela slamu u kuću, roditelji donijeli brdo bombona, oraha, lješnjaka, slatkiša, a mi klinci nakon božićne večere kopali po toj slami i borili se međusobno da čim više pronađemo bombona za sebe.

Sonja, Varaždin

Mojih božićnih trenutaka i događaja ima mnogo, ali kao najdraži izdvojila bi pecenje kolaca sa svojom bakom. Ovaj cijeli "ritual" ostao mi je u pamćenju još od djetinjstva, kada smo se okupljali u bakinoj kuhinji i uživali u mirisima koji su se širili po stanu. Njezini kolači nisu bili obični kolači, svaki od njih imao je priču i bio začinjen najljepšim sastojcima koji su nam uljepšali svake božićne blagdane - ljubavi, toplinom, pažnjom i mirom. Kada su kolačici bili gotovi, pakirali smo ih u male slatke kutije i s veseljem zamatali najljepšim mašnama. Za Božić, svatko je dobio kutijicu i obradovao se našem poklonu. Njihova sreća najljepši je poklon, a to je u konačnici i bit Božića - svojeg bližnjeg razveseliti malim znakom pažnje i zajednički uživati u takvim veselim trenucima. Baka je bila presretna jer smo svi uživali u njezinim kolačima, a mi još više jer nas je ovakvom gestom uvijek okupljala i činila Božić mjestom koje se zove dom.

Emma, Zaprešić

Na Badnju večer, a prije odlaska na svetu misu - ponoćku, skupe se svi mještani u centru mista i svi čekamo Božić koji dolazi na način da koledari pivaju ,,Nevisku koledu'' i zazivaju svako dobro pismom ,,Na dobro nam Božić dojde, obilo blago, na dobro nam Božić dojde, obilo grede...'' i pale vatru, pa mi mještani, kasnije oko te kolede (vatre) pivamo Božićne pisme, jedemo frite i kroštule, pijemo vino ili rakiju! I cekamo sveti Božić koji će u naše malo misto donjeti svako dobro (da masline rode, da vinogradi rode, da žito rodi ... i da se mlade divojke udaju! :) I tako svake godine ...i tako stoljećima

Jasminka, Neviđane

Bili smo velika i sretna obitelj koja je brojila šestero djece. Bili smo djeca koja su bila sretna s malim stvarima. Iako smo bili djeca obaveza nam je bila postit na Badnjak. Jedna od stvari koja nas je činila sretnim je kićenje bora bombonima i suhim keksima tzv. koluticima. Kad bi zvona na crkvi zazvonila u ponoć svi bismo pohitali prema boru u nadi da cemo uspijeti pojesti što vise bonbona i keksa. Uvijek bi se posvadali da je netko drugi pojeo više od mene. Znam da zvuci smiješno jer se i moja djeca smiju kad im to pricam,al je istina. Meni je to najljepši obicaj iz mog djetinstva...

Slavica, Turanovac

Najljepše mi je bilo kada bi tata na Badnju vecer urezivao križeve na cjepanicu (tri cjepanice) a zatim bi brat i ja unijeli te cjepanice (jednu po jednu) u kucu i pozdravili sa "Dobro vam došla Badnja večer" dok bi tata sjedio za šporetom uzima cijepanicu i stavljao u vatru. Te tri cjepanice su nas grijale cijele Božićne blagdane!

Anđelka, Vinkovci


Najdraži božićni običaj je odlazak na polnoćku i obiteljsko okupljanje nakon polnoćke kad se jede kuhano suho meso i hren. Na Badnju večer, prije polnoćke deda koji je najstariji u kuću donosi slamu na kojoj je ležao mali Isus i baja (govori): "Na to mlado leto zdravi veseli, tusti debeli, kak šumski jeleni. Dej vam bog Bog telice, voliće, racice, purice, drobno drobnino, debelo slanino. Bog poživi gazdu i gazdaricu. Faljen bodi ježuš krištuš.

Ivanka, Prelog
Vama i vašim najdražima želimo čestit Božić i sretnu novu 2019. godinu!


Vaš JYSK