Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

Pažljivim odabirom detalja stvorite više prostora

4 odlične ideje za uređenje uskog, pravokutnog boravka

U većini domova boravak nije pravilnog, kvadratnog oblika, već pravokutnog. Stoga niste među rijetkima ako vam je planiranje i opremanje boravka namještajem izazov. Pročitajte naše savjete o uređenju interijera i maksimalno iskoristite svoj prostor u kojem ćete uživati vi i vaši najbliži.
 

1. Rasporedite namještaj po zonama

Uskoj, pravokutnoj sobi neće odgovarati svaki komad namještaja. Stoga je dobro najprije isplanirati i uvesti manje grupe, tj. područja s posebnim namjenama i smjestiti ih u prostoru. Tako ćete izbjeći dojam pretrpanog boravka. Razmislite gdje će vam biti područje za odmor i čitanje, za igru, i za gledanje TV-a, dakako s neizbježnom velikom garniturom. :) Svako područje će imati vlastitu funkciju u sobi te ga je lako prilagoditi određenoj namjeni. 

2. Pomnim smještanjem namještaja maksimalno iskoristite prostor

Najčešća pogreška prilikom uređenja uske sobe jest postavljanje namještaja uza zid da bi se ostvario dojam prostranosti. Većina ljudi uvjerena je da će postići uspjeh postavljanjem uskih tepiha i stolića. Nažalost, time se soba samo još više smanjuje jer djeluje izduženije umjesto prostranije i šire.


Svoj trosjed trebate staviti dijagonalno ili vertikalno u odnosu na zid da biste dobili više "zraka" oko namještaja. Vaš će boravak tako dobiti dojam prozračnosti. Trosjed koji odabirete prilikom kupovine ne bi smio biti predugačak ili preširok; pripazite da zauzima razumnu količinu prostora. Imajte na umu da oko njega trebate moći hodati normalno i kretati se. Još jedan savjet za uređenje pravokutne dnevne sobe je da koristite okrugli namještaj: primjerice, okrugli stolić, okrugao tepih i tabure. Kad nemate puno prostora za manevre u prostoriji, puno će vam značiti okrugli namještaj. 

 

3. Izvucite maksimum od kutnih dijelova sobe

Još jedan način kako pravilno urediti pravokutnu dnevnu sobu jest da kuteve osposobite za praktičnu upotrebu. Odaberite samostojeće police s kojih možete uzimati stvari sa svih strana. Osim što će idealno nadopuniti pravokutnu sobu, dobit ćete i puno mjesta za pohranu. Ako pak imate stvari koje nisu ugodne oku, smjestite ih u košare ili kutije na polici, a opet ćete ih moći doseći kad god zatrebate. 

Mali stol za kavu idealno je rješenje za usku, pravokutnu dnevnu sobu. Na ovaj način možete izvući najviše iz kuteva sobe ili zakučastih dijelova u kojima je teško smjestiti neki drugi komad namještaja a da pritom zadrži svoju funkcionalnost. Još jedna, česta opcija je da stavite jednu jedinu fotelju kraj stolića. Jako lako: dva komada namještaja i već imate svoj mali, ugodan kutak za čitanje!

4. Držite se svijetlih boja i pustite svjetlost unutra

Uske i pravokutne sobe čine se malima. Stoga je skoro pa pravilo da se držite namještaja i dekoracija svijetlih boja. Ne zaboravite dati prostora svjetlosti koja će potom sama učini svoje. Soba s mnogo prirodnog osvjetljnja izgleda prostranije i primamljivije.

Ogroman, lijep tepih svijetlih boja vizualno će povećati sobu, a to je prioritet kad promišljate o interijeru vaše uske, pravokutne dnevne sobe. Tepih treba biti dovoljno velik da je smješten i ispod trosjeda i stolića, što znači da ste tako definirali prostor, a istodobno podijelili pravokutni boravak na manje, funkcionalne zone. To je idealno rješenje kojim rješavate problem duljine vašeg boravka.

Saznajte više

Vodič za brzosušeći vrtni namještaj za sve vremenske prilike

Vodič za brzosušeći vrtni namještaj za sve vremenske prilike

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

U fokusu: serija LYNGVIG

U fokusu: serija LYNGVIG

Vodič: Kako odabrati idealan tepih

Vodič: Kako odabrati idealan tepih