Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dani vrtnog namještaja: uštedite do 40%
 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi. Izvrsna ponuda za vašu tvrtku

Žena spava u krevetu i gasi alarm

Vratite se svojoj rutini spavanja nakon praznika

Nakon dugog i zasluženog ljetnog odmora punog kasnih večeri i lijenih jutara, može biti poprilično teško kada svakodnevica opet pokuca na vrata. Okretati dane naopako kada nemate uobičajenu rutinu oslobađajući je osjećaj, ali, svi smo mi robovi navika i kada budilica zvoni nakon dugog odmora, to posebno osjećate. Što učiniti? Slijedite ove korake kako biste taj prvi ponedjeljak nakon praznika učinili lakšim:

1. Unaprijed razmislite kako pobijediti umor

Suprotno onome što biste pomislili, praznici nisu sjajno vrijeme za nadoknaditi san. Popodnevni odmori i i kasne noći mogu napraviti nered u tijelu i otežavaju prilagođavanje normalnom, svakodnevnom životu. Zbog toga ne biste trebali početi resetirati svoj unutarnji sat ponedjeljkom ujutro, kada poslovni život započinje iznova. Umjesto toga, počnite nekoliko dana ranije. Idite u krevet u isto vrijeme kao i u običnoj noći i postavite budilicu za uobičajeno subotnje vrijeme ustajanja radnim danom. Do ponedjeljka ćete lakše ustati.

2. Koristite svjetlo i mrak za navikavanje tijela

Snažan kontrast vedrog dana i tamne noći pomaže vam vratiti se u prirodni ritam. Ujutro, svjetlost omogućava vašem tijelu da e osjeća probuđeno. Noću mrak ostavlja poruku da je vrijeme da krenemo na spavanje. Kad izlazite van, svjetlost je mnogo jača, pa ujutro obavezno pustite svjež zrak kako biste ojačali unutarnji sat tijela. Noću budite oprezni s umjetnom svjetlošću, posebno onom koja dolazi od električnih uređaja. TV i tablete isključite najmanje jedan sat prije spavanja.

3. Nemojte drijemati i spavati popodne

Kad se oglasi budilica, možda ćete osjetiti očajnički nagon da pritisnete gumb za odgodu kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta sna. Ali nemojte to raditi! Ako se drugi put probudite više se nećete osjećati odmorno. Umjesto toga, postavite budilicu za vrijeme koje morate ustati. Prvo povucite zavjese da bi sunčeva svjetlost ušla u sobu i dala signal vašem mozgu da je jutro.

U isto vrijeme, nemojte zaspati popodne. Umjesto toga, potrudite se pridržavati svoje uobičajene rutine i svog rasporeda ustajanaj i spavanja. To će vam pomoći prilagoditi unutarnji sat.

4. Organizirajte vrijeme svog jela

Zakažite večernji obrok u ranim večernjim satima kako vam probava ne bi trebala raditi prekovremeno. To će vam pomoći izbjeći nelagodu u trbuhu. Određena vremena obroka pomažu vam da stvorite prepoznatljiv dnevni ritam i regulirate san.

5. Vježbajte u pravo vrijeme

Svi znamo da je vježbanje zdravo, a dobro je i za noćni san. Ništa nije bolje od odmora kada je vaše tijelo aktivno tijekom dana. Međutim, trčanje ili teretana kasno u noć mogu vam otežati san.

6. Prevarite sat

Ne brinite ako nikad u petak ne stignete rano u krevet. Idite, umjesto toga, u subotu. Ako i to ne uspije, još uvijek imate šansu u nedjelju navečer. Idite u krevet ranije od uobičajenog spavanja kako biste se pripremili za ranije buđenje. Nedostatak rutine tijekom odmora stvara stanje slično kao jet-lag, pa ne čudi da se može boriti za ponovno rano ustajanje.

 

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san