Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Žena mirno spava

Savjeti za spavanje tijekom ljetnih vrućina

U vrućim ljetnim noćima pronaći mir, tišinu i udobnost može biti pravi izazov. Ako vam je previše vruće da biste spavali noću, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da se osvježite..

1. Nabavite ljetni poplun

Nekima je teško zaspati samo pod plahtom. Hladni, ljetni popluni osmišljeni su kako bi vam pomogli da udobno spavate čak i kada je ljeto: ljetni poplun odvodi toplinu i vlagu dalje od vašeg tijela kako biste se mogli probuditi odmorni.

2. Odaberite nadmadrac koji hladi

Ako već nemate nadmadrac, ovog ljeta biste ga mogli konačno nabaviti – ne samo zato što nadmadrac može zaštititi i produžiti vijek trajanja vašeg madraca, već i zato što možete odabrati model s efektom hlađenja. Lateks će vam pružiti osjećaj kao da ležite na vrhu madraca a ne da tonete u njega, a to znači da se toplina lakše oslobađa.

4. Koristite zaštitu za madrac i jastučnicu za jastuk

Ako ste skloni znojenju tijekom noći, ne zaboravite koristiti zaštitu za madrac. Produžuje vijek trajanja vašeg madraca ili nadmadraca štiteći ga od vlage.

Jastučnica štiti vaš jastuk ne samo od znoja već i od proizvoda za oblikovanje kose, noćnih krema itd. Na taj način također pomaže povećati trajnost vašeg jastuka.

4. Spavajte u pravilnom položaju

Što manje vaše tijelo dodiruje madrac, to bolje. Zato spavanje na boku može biti od pomoći. Spavanje u položaju morske zvijezde također vam može pomoći u prozračivanju i održavanju prihvatljive tjelesne temperature. Pročitajte više o položaju spavanja i kako se odražava u osobnosti.

5. Pronađite pravu pidžamu

Birajte pidžame izrađene od materijala koji upijaju vlagu, poput bambusa ili nečeg laganog poput pamuka. Možda ćete biti u iskušenju spavati bez pidžame, ali imajte na umu da će pidžama upiti barem dio vlage i tako zaštititi vašu posteljinu i plahte.

6. Čaša vode i vlažna krpica pokraj kreveta

Držite bocu vode pored kreveta – ali nemojte piti previše ako se ne želite buditi usred noći i teturati na zahod. Rashladiti se možete i brisanjem lica vlažnom krpicom.

7. Spriječite prodor sunčeva svjetla

Obavezno neutralizirajte svu sunčevu svjetlost tijekom dana s pomoću zavjesa ili roleta za zamračivanje. Temperatura u spavaćoj sobi u idealnom je slučaju niža nego u dnevnoj sobi – po mogućnosti oko 18-19 stupnjeva. Zamračivanjem prozora spriječit ćete sunčeve zrake da griju sobu tijekom ljetnog dana.
 

9. Izbjegavajte večernje obroke koje će vas grijati

Začinjena hrana može izazvati znojenje, pa se klonite kajenskog papra i ljutih papričica nekoliko sati prije spavanja.

Također, izbjegavajte konzumiranje alkohola i kave 2-3 sata prije spavanja.

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san