Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Korisni savjeti za odabir blagovaonskog stola

Korisni savjeti za odabir blagovaonskog stola

Blagovaonski stol mjesto je okupljanja članova obitelji i prijatelja te predstavlja važan dio namještaja za svaki dom. Za vrijeme ručka ili večere za stolom se ponekad provede i po nekoliko sati u druženju uz ukusnu hranu.
Neovisno o veličini, gotovo je najvažniji dio namještaja i u većini domova često je smješten u centralnom dijelu prostorije. Ulaskom u prostoriju upravo ovaj komad namještaja privlači najveću pažnju. Stoga, odabiru blagovaonskog stola trebalo bi izdvojiti vrijeme i posvetiti posebnu pažnju. Ukoliko se pripremate na kupnju svog prvog ili promjenu postojećeg stola bilo bi dobro da razmislite i definirate odgovore na pitanja koja slijede prije samog odlaska u kupovinu.Stilski, praktičan ili moderan?

Pravila naravno nema, sve ovisi o osobnom ukusu i preferencijama. Ovisno o viziji uređenja za koju ste se odlučili, možete birati između nebrojeno puno opcija. Od rustikalnog stila, do vrlo jednostavnih, modernih i čistih linija. S druge strane možete se fokusirati na funkcionalnost stola. Kakogod, uvijek bi trebalo voditi računa da odabir stola odgovara interijeru ostatka kuće i vizualno se dobro uklapa, te da istovremeno služi vašim potrebama. Osim funkcionalne, nosi važnu vizualnu ulogu u prostoru, pa ukoliko želite da plijeni pažnju i ističe se u prostoriji birajte atraktivne ili veće komade, sa staklenim površinama, zanimljivim detaljima ili neobičnim nogama. Za diskretniji efekt, birajte jednostavnije stolove koje kasnije po želji lako možete dodatno oplemeniti zanimljivim stoljnjakom, podmetačima, ukrasnom zdjelom ili vazom.Koju funkciju će imati vaš blagovaonski stol?

Osim za objed i druženja, blagovaonski stol često se koristi i u druge svrhe. Ovdje se djeca često igraju, crtaju ili pišu domaću zadaću, a odrasli ga povremeno koriste i kao radni stol. Pri odabiru stola zato vodite računa i o tome u kojim ćete ga sve prilikama koristiti. Ovo je važno ne samo za odabir, već i za biranje njegove pozicije u kući kao i njegove veličine.

Pravokutni, ovalni ili okrugli?

Veličina i oblik blagovaonskog stola trebali bi biti u skladu s veličinom prostorije u kojoj će biti smješten. Veći stolovi pravokutnog oblika idealni su za prostrane, velike prostore. Za manje i skučenije prostore bolji izbor su manji okrugli stolovi s mogućnošću razvlačenja. Ovalne stolove možete koristiti u obje varijante, pri čemu ovaj blagi oblik stola stvara posebnu dinamiku prostora svojim zaobljenim rubovima. Za ovalnim stolom ljudi sjede bliže jedni drugima, što olakšava komunikaciju. Na samom kraju ne treba zaboraviti da je važno paziti i na materijal stola kao i kombinaciju blagovaonskih stolica koje bi trebale biti u skladu sa stolom. Ako pripazite na sve navedeno, sigurno je da će vaša blagovaonica biti jedan od najprivlačnijih dijelova kuće ili stana.Koji materijal odabrati?

Izbor materijala usko je povezan s funkcijom samog stola. Ako imate malu djecu koja će vrlo vjerojatno većinu svojih aktivnosti raditi na njemu, birajte one površine koje su kvalitetnije i teže se oštećuju, a pritom su lake za čišćenje i održavanje. Idealna opcija za takve prilike su stolovi s laminat i melanin površinama ili stolovi sa staklenim površinama. Takvi materijali lako se i jednostavno čiste brisanjem vlažnom krpom. Ukoliko se ipak odlučite za modernije varijante stolova, s drvenim ili željeznim površinama, uzmite u obzir da će oni biti zahtjevniji za održavanje te da postoji veća vjerojatnost da sitna oštećenja budu vidljivija.

Uživajte u kupovini :)

 

Saznajte više

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Dodajte dašak prirodne topline svom blagovaonskom stolu

Vodič: Kako odabrati pravu veličinu blagovaonskog stola

Vodič: Kako odabrati pravu veličinu blagovaonskog stola

U centru pažnje: blagovaonska stolica od hrastovine ARNBORG

U centru pažnje: blagovaonska stolica od hrastovine ARNBORG

JONSTRUP: prekrasna blagovaonska stolica

JONSTRUP: prekrasna blagovaonska stolica