Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
7 brzih poteza za čist dom

7 brzih poteza za čist dom

Nered u domu nažalost nikome nije nepoznanica. Čišćenje i pospremanje nije baš svakome na umu nakon dana provedenog na poslu, ali neuredan prostor u kojem živimo lako se pretvori u mamac za štetočine i naš osobni kaos, što je daleko od onoga što želite da vam gosti vide. Složili smo 7 jednostavnih trikova kao orijentir kojim se možete poslužiti da brzo dobijete naviku urednosti.

1.   Za početak nešto lako

Čišćenje doma nije najzabavnija aktivnost na svijetu, stoga možda odgađate "čistku" spavaćih soba. Počnite s malim pobjedama: pospremite svoj radni stol, koji će automatski učiniti prostor urednijim, a dat će vam ohrabrenje i vidljiv rezultat da "napadnete" gora područja.

2.   Suvišne stvari darujte ili bacite u smeće

Čišćenje doma ne svodi se samo na pametnu organizaciju, već također uključuje i bacanje stvari koje su vam suvišne. Bacite ili darujte stvari koje već dugo niste koristili niti vidite da ćete ih realno koristiti u budućnosti (trash tulumi i karnevali se ne računaju! :). Pregledajte i revidirajte ne samo svoju odjeću i obuću, već i stari namještaj, osobito ako je postao trošan, jer suvišne stvari "guše" vaš životni prostor te uništavaju dojam i stil koji vaš dom ostavlja.


Clever storage

3.   Utvrdite stalno mjesto za važne stvari

Nadzor nad važnim stvarima lako ćete steći njihovim postavljanjem na stalno mjesto. Kad budete znali na kojoj polici ili u kojoj košari se nalaze olovke, škare, igračke ili dekice, pospremanje će biti mačji kašalj. :)

4.   Maksimalno si pojednostavnite

Pri čišćenju doma, uzmite u obzir vaše životne navike. Smjestite stvari tamo gdje će vam biti nadohvat ruke. Primjerice, presvlačite li se u sobi ili u kupaonici? Ovisno o tome, smjestite košaru za veš ondje, a po istom principu smjestite ručnike i zalihe wc papira izravno u kupaonicu.

 5.   Stvari koje koristite svakodnevno stavite na važno mjesto

Za većinu stvari koje koristite svakog dana možete pronaći jedinstveno mjesto. Na primjer, čarape i obuću držite na lako dohvatljivom mjestu tako da ih brzo možete naći u žurbi. U ormaru je gotovo nemoguće održati red ako je vaše donje rublje u gomili odjeće. Počnite od nule i uvedite temeljitu organizaciju.


Wardrope

 6.   Dovršite posao do kraja

Nered će se brzo gomilati ako ga ne spriječite svakog dana. Zato redovito, svakodnevno, pospremite svoj dom. Dovršite pospremanje u potpunosti u svim sobama, budite temeljiti i nećete imati osjećaj kaosa kad se sutradan budete pripremali za posao. Kad ste u urednoj prostoriji, automatski ste i vi mirniji te ćete se moći potpuno opustiti navečer uz televiziju ili dobru knjigu.

 7.   Odvojite samo 15 aktivnih minuta dnevno

Nered u kući lako ćete izbjeći ako svakog dana odvojite aktivnih 15 minuta za čišćenje, primjerice nakon večere. Učinkovito pospremanje i čišćenje smanjit će vam intenzivne i duge generalke, koje su nerijetko kaotične i veoma iscrpljuju.


Koji su vaši trikovi za održavanje urednosti doma? Na što posebno pazite, a što tolerirate da čeka? Čekamo vaš savjet u komentarima :)

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac

Popluni - istina o alergijama

Popluni - istina o alergijama

6 načina kako izolirati dom od hladnoće

6 načina kako izolirati dom od hladnoće