Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Blagovaonski stol i stolice u udobnom ambijentu

6 načina kako izolirati dom od hladnoće

Prozori koji propuštaju najčešći su problem u većini domova. No umjesto ugradnje novih prozora ili uskakanja u vunenu odjeću, evo nekoliko dobrih rješenja za sprječavanje hladnoće u vaš dom. Dobrom izolacijom prozora ne samo da ćete zadržati toplinu u svojoj kući, već ćete također smanjiti i račun za grijanje. 

1. Čvrsto zatvorite svako krilo prozora

Ako vaši prozori imaju dva krila, ne zaboravite zatvoriti ih oba - zatvorite svaki zasun, i gornji i donji. Možda se čini banalno, ali ako čvrsto zatvorite samo jedno krilo ili jedan zasun, hladnoća s prozora i dalje će moći prodrijeti u vaš dom.

2. Promotrite nužnost otvorenih ventilacijskih otvora

Kada je vrijeme prohladno, preporučljivo je zatvoriti ventilacijski otvor i spriječiti prodor hladnog zraka. Ali imajte na umu da je ventilacija ključna za održavanje bolje kvalitete zraka.

3. Zavjese čuvaju toplinu u vašem domu

Jedno pametno rješenje jest da zatvorite zavjese ili rolo-zavjese po cijeloj kući prije odlaska na spavanje. Osim smanjenja hladnoće s prozora, zavjese također pomažu u očuvanju topline koja bi u suprotnome nestala kroz prozore.

S druge strane, važno je maknuti zavjese i roloe te rolete ujutro, da biste dobili dovoljno svjetla tijekom tamnih zimskih mjeseci, a istodobno iskoristiti prirodnu toplinu sunca ako se slučajno zimi dogodi kakav lijep dan. :)

4. Iskoristite tepihe za izolaciju

Još jedan jednostavan trik je da stavite tepihe i otirače ispred vaših ulaznih i balkonskih vrata. Na taj način spriječit ćete hladnoću da se ušulja u vaš dom. Tepisi će također pridonijeti osjećaju topline u domu, a najbolje ćete ga osjetiti na svojim nogama. Međutim, ako imate podno grijanje, upotreba tepiha ne preporučuje se, jer će suzbiti toplinu.

Tepisi nisu ni približno učinkoviti kao nove trake za brtvljenje na prozorima i vratima. Ali ako niste spretni u tome, tepisi mogu biti najbolje i najjednostavnije rješenje za vas.  

5. Ne stavljajte namještaj uz radijatore i grijaća tijela

Ako želite zadržati toplinu u vašem domu, ne smijete postavljati duge zavjese ili kauče ispred vašeg radijatora. Ako komad namještaja ili bilo koja drugi objekt stoji ispred radijatora, toplina se ne raspršuje u prostoriji, što rezultira manjom sobnom temperaturom.

Pravilo: Oko radijatora treba biti najmanje 15 do 20 centimetara slobodnog prostora da se toplina jednako i pravilno distribuira po cijeloj prostoriji.

6. Trik za provjeru propusnosti prozora

Ako sumnjate da vaši prozori propuštaju hladnoću, evo jednog trika za vas. Jednostavno otvorite prozor i stavite traku papira između prozora i okvira. Zatim zatvorite prozor. Ako teško vadite papir iz zatvorenog prozora, ili ako se kida kad ga pokušate izvaditi, onda su vaši prozori nepropusni. Međutim, ako lako možete izvaditi traku papira, to znači da vjerojatno imate prozore s manom. :)


Jeste li probali ovaj trik? Imate li koji savjet koji je vama pomogao smanjiti račun za grijanje? Podijelite ga s drugima u komentarima :) uvijek čujemo štogod korisno od vas!

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac

Popluni - istina o alergijama

Popluni - istina o alergijama

Sušenje rublja unutar doma

Sušenje rublja unutar doma