Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

Laganom jutarnjom vježbom za dobro jutro

Važnost jutarnjeg istezanja

Jutro, nekima mrzak, a nekima najdraži dio dana J Većinom se svi teško ustajemo i odvajamo od udobnog kreveta.

Kada se probudite, koja je vaša prva misao? Vjerujemo kako to nije jutarnje istezanje. Šteta, jer ono pomaže pri pokretanju cirkulacije  i podizanju energije, što vam može pomoći da započnete dan vedriji i lakše podnesete sve obaveze koje vas očekuju.

Izdvajamo neke od prednosti istezanja neposredno nakon buđenja:

  • povećava fleksibilnost mišića i zglobova,
  • poboljšava cirkulaciju,
  • smanjuje napetost i stres.

U nastavku doznajte zašto bi jutarnje istezanje trebalo postati vaš svakodnevni ritual. 

Povećajte fleksibilnost zglobova

Zazvonio vam je alarm. Dobro jutro! Krećete u novi dan, nove pobjede! Otvarate oči i odmah poskočite van iz kreveta!...Ili ipak ne? To viđamo samo u fimovima :)

Zapravo, vrlo vjerojatno pritišćete ”snooze” i odgađate buđenje, a ustajanje postaje prava borba. Znate li zašto? Jer zvuk na mobitelu zapravo ne budi vaše tijelo u potpunosti.

Obratite li malo bolje pažnju na idealne scene ustajanja iz filmova, primijetit ćete da glumci u filmu gotovo nikada ne preskaču zijevanje i protezanje u krevetu. Ako vi to izostavljate, činite veliku grešku i upravo zbog toga se teško razbuđujete.

Protezanje je najbolji alarm za tijelo, ono zapravo šalje signale mozgu da je vrijeme da se probude svi naši mišići.

Protezanjem možete povećati fleksibilnost kako mišića, tako i zglobova. Samim time puno ćete lakše ustati iz kreveta. Pored toga, povećanjem fleksibilnosti mišića i zglobova smanjujete rizik od artritisa i raznih povreda.

 

Poboljšajte cirkulaciju

Tijekom noći često provedemo i nekoliko sati u jednom položaju. Zbog toga nakon buđenja naši mišići mogu biti prilično napeti i zgrčeni. Protezanjem možemo potaknuti uspavanu cirkulaciju čime ćemo povećati i razinu energije u tijelu.

Istezanje ne mora biti nužno rezervirano samo za jutarnje buđenje. Na ovaj način svoje tijelo možete razbuditi i pokrenuti u svako doba dana, kada osjetite da vam je potrebno. Nakon dužeg sjedenja na radnom mjestu, protezanjem možete aktivirati tijelo potičući cirkulaciju. Povećat će vašu produktivnost. Pokušajte.



Smanjite stres

Rano ustajanje još je teže kada znate da vas očekuje naporan i ne baš ugodan dan. Međutim, čak i taj neugodan osjećaj napetosti možete pobjediti jutarnjim protezanjem.

Njime možete bolje započeti dan i pozitivnije gledati nas sve cjelodnevne izazove koji su pred vama te se lakše osloboditi stresa.

Istezanje u serijama po 30 sekundi

Preporuča se u svakom položaju pri istezanju zadržati određeno vrijeme. Obično, 30 sekundi je optimalno vrijeme. Tako ćete se lakše riješiti stresa i svojim mišićima dati dovoljno vremena da se opuste. Nakon toga se opustite i dišite normalno sve do sljedećeg istezanja koje ćete također zadržati 30 sekundi.

Spontano protezanje  

Koliko je zapravo prirodno i potrebno tijelu te koliko zaista ima važnu ulogu u našem životu, govori u prilog činjenica da ovaj mali ritual nije samo dio ljudske prirode.

Ako imate kućnog ljubimca, sigurno ste nebrojeno puta primijetili da vaš pas ili mačka protežu prednje šape i istežu leđa bilo nakon popodnevnog odmora ili nakon prospavane noći. Zanimljivo je da čak i ribe imaju način na koji se ”protežu”: one šire svoje peraje da bi se razbudile.

Životinje na ovaj način povećavaju svoju mobilnost, a potpuno isto vrijedi i za nas. Razmislite o svemu što smo ovog puta podijelili s vama, a najbolji način da se uvjerite u vjerodostojnost naših riječi jest da i sami pokušate nekoliko dana protegnuti tijelo nakon buđenja, te se sami uvjerite u njegovu korisnost.

Ako primijetite da se osjećate bolje i da lakše ustajete, podijelite to s nama u komentarima :)

Želimo vam ugodne snove i laka buđenja!

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san