Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

Žena spava na anatomskom jastuku

Kako stres utječe na vaše spavanje?


Sigurno ste se bezbroj puta susreli sa stresnim situacijama, pri čemu je potpuno prirodno javljanje problema sa spavanjem. Ovaj mehanizam je vrsta upozorenja, koji spada u osnovne ljudske instikte, te ih ne bi trebalo zanemariti. Kada smo pod stresom, mozak vjeruje da postoji ˝opasnost iza ugla˝ i to je razlog zašto je vrlo teško ostati miran i zaspati. 

Razlog zašto su stres i spavanje tako usko povezani je u tome što naš mozak radi prekovremeno i noću, a kada smo pod stresom, to ga čini nezaustavljivim i gotovo nam je nemoguće zatvoriti oči. Ako ste pak konačno zaspali, postoji puno veća mogućnost da se lakše probudite jer ste puno senzibilniji na svjetlo i zvukove oko nas nego što je uobičajeno.
 

Stres i nesanica imaju magnetsku privlačnost

Između stresa i problema sa spavanjem djeluju privlačne sile gotovo kao između komadića metala i magneta. Upravo zato što je stres najčešći uzrok vaših nesanica, vaše tijelo reagira pod psihičkim opterećenjem. S druge strane, nedostatak sna vodi nas do stanja stresa, jer naš mozak ne prima dovoljnu količinu sna koja mu je nužna za obnovu i oporavak. Nedostatak sna i stres u posljednjih nekoliko godina postaju svakodnevnica s kojim se suočava sve veći broj ljudi, upravo zato postoji velik interes kako se suočiti s njim, riješiti problem i podići kvalitetu života na višu razinu.

U nastavku pronađite nekoliko korisnih savjeta:

• Stvorite od spavanja pozitivno iskustvo kreiranjem ugodnog okruženja u vašoj spavaćoj sobi. Ljudi s poremećajem spavanja izazvanog stresom ponekad mogu imati osjećaj nelagode prilikom ulaska u svoju spavaću sobu. Kako vam dolaze negativne emocije na bolne noći bez sna, osjećate grč u želucu i počinjete plitko disati. Kad ne možete zaspati, trebali biste ustati iz kreveta i prošetati stanom tako da prostor za spavanje ne ostane povezan s negativnim iskustvom. Potrudite se da spavaća soba ostane vaša oaza mira.

• Pokušajte s opuštajućim vježbama disanja. Mogu biti koristan alat za smanjenje stresa i problema sa spavanjem jer pomažu da opustite svoje tijelo i mozak. Duboko disanje je zapravo prirodno tjelesno sredstvo za opuštanje od stresa.

• Raspršite iz svojeg uma sve misli i brige koje za vas uzrokuju stres. Zapišite ih na komad papira, a zatim taj papir bacite daleko. ˝Trkaće misli˝ tada će vjerojatno nestati iz vašeg uma, što vam olakšava da se opustite.

• Uhvatite se u koštac s uzrokom vašeg stresa i verbalizirajte ga. Jednostavno podijelite svoje brige s nekom drugom, bliskom osobom. Ponekad je samo to dovoljno da osjetite prilično olakšanje.

• Paradoksalno, ali što se više trudite zaspati, time to postaje nedostižnije. Vrtite se u krug. Ono što je tada najbitnije je da se pokušate suzdržati od naglašavanja svojeg problema sa spavanjem i opterećivanja time.

• Razmotrite mogućnost uvođenja promjena u svoj život. Započnite s vježbanjem, tj. nekom fizičkom aktivnosti koja vam najviše odgovara ili uvedite promjene u svoje prehrambene navike.

• Miris lavande umiruje tijelo i olakšava nam da opušteno utonemo u san. Možda je dobra ideja ubaciti mirisni štapić lavande u vašu spavaću sobu?

• Ako se vaše poteškoće ne riješe kroz duži vremenski period, svakako potražite stručnu pomoć.

Stres i spavanje


Izvori:
https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/stress-and-insomnia
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/17/stress-and-sleep_n_5824506.html

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san