Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dani spavanja: uštedite do 60%
 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi. Izvrsna ponuda za vašu tvrtku


 

Djeca se igraju ispod popluna

Izazov roditeljstva: Kako uspavati dijete?

Većina nas roditelja susreće se s istim izazovom: kako svoje dijete prepuno energije bez puno muke i  na vrijeme staviti na spavanje?

Svima je poznata činjenica kako su dovoljna količina sna i redovit ritam ključni za njihov zdrav razvoj, ali i za neometano obavljanje dnevnih aktivnosti i zadataka.

U nastavku saznajte na što sve utječu poremećaji spavanja kod djece i zašto je određena količina sna bitna za dječji razvoj. Također pronađite par korisnih savjeta o tome kako uspavljivanje djece pretvoriti u ugodnu rutinu.

Svako je dijete drugačije

Svako dijete je drugačije, pa tako i njegove potrebe. To isto vrijedi kad je u pitanju spavanje, tako da slijepo praćenje univerzalnih pravila ne mora nužno biti pravo rješenje za vaše dijete i vas. Svako je dijete individua i poremećaji spavanja koji se mogu pojaviti uglavnom nisu rješivi putem čarobne formule.

Ono na što možete utjecati je uvođenje dnevne rutine koja vam može bitno olakšati moguće probleme, no pri tome ne zaboravite na specifičnosti vašeg djeteta i njegove potrebe.

Kako uspavati dijete

Zašto moje dijete ne želi spavati?

Samo se rijetki sretnici među nama roditeljima nisu suočili s ovim pitanjem barem u nekom trenutku. U različitim fazama odrastanja i razvoja, naišli smo na nedoumicu kako uspavati dijete ili kako mu osigurati miran san bez noćnih buđenja.

Rijetko je slučaj da se to događa bez razloga, a "zadatak" nas roditelja jest te razloge detektirati - i deaktivirati. Uzroci mogu biti različiti: od bolova uslijed rasta i razvoja, promjene okoline (npr. promjena vrtića ili škole, preseljenje u novu sobu ili stan), do novih članova obitelji pa sve do uzbudljivih događaja tjekom proteklog dana koji su na njih ostavili dubok dojam ili velike emocije.

Kako uspavati dijete

Naše su bake govorile: "Dijete raste dok spava"

Vrlo je važno da smo mi kao roditelji svjesni koliko je san bitan za razvoj našeg djeteta te da im to pokušamo objasniti primjereno njihovoj dobi. Činjenica je da tijekom spavanja tijelo naše djece proizvodi somatotropin - hormon rasta koji je izuzetno bitan za njihov zdrav rast i razvoj.

Količina sna kod djece ima velik utjecaj na njihovo raspoloženje, razinu aktivnosti tijekom dana, ali i na njihovu znatiželju i kreativnost. To znači da nesanica kod djece može uzrokovati letargičnost i umor, manju razinu kreativnosti te preznatiželjne, a u nekim situacijama čak i histerične epizode.

Koliko je sna dovoljno?

Potrebe za spavanjem variraju ovisno o dobi djeteta.

  • Dijete staro 4-6 godina trebalo bi spavati između 10 i 12 sati tijekom noći.
  • Za dijete od 7 do 12 godina preporučuje se oko 11 sati sna
  • Kod tinejdžera ta brojka smanjuje i kreće između 8-10 sati.

Kako uspavati dijete

Mali rituali kao pomoć za uspavljivanje djece

Problemi sa spavanjem kod djece mogu se umanjiti već uz nekoliko navika:

  • Od najranije dobi osigurajte djeci redovit ritam odlaska na spavanje. Uvedite jedan ili više rituala koji će se svaki dan odvijati otprilike u isto vrijeme, a prema kojima će dijete prepoznati da se bliži vrijeme odlaska na spavanje. Budite uporni!
  • Zajednički odaberite neku od radnji koja vašu djecu veseli, bilo da je to kupanje, čitanje priče, slušanje omiljene glazbe ili ispijanje toplog kakaa. Na zabavan način obilježite ulazak u zonu mirnijih aktivnosti koja prethodi samom odlasku na spavanje.
  • S dolaskom večeri ograničite djetetu korištenje tableta ili računala. Njihovo korištenje prije spavanja može negativno utjecati na miran san zbog remećenja cirkadijskog sustava (moždane percepcije - razlikovanja dana i noći).

Vaše vas dijete treba

Budite strpljivi i pratite svoje dijete - ako ste mu i dalje potrebni da mirno utone u san, budite uz njega. I vi lezite da biste ga uvjerili da je sad vrijeme za san, i predahnite uz njega - iskoristite uspavljivanje kao priliku za vlastiti odmor. Dobro će vam doći da se ispružite i podignete noge prije nego što se vratite kućanskim poslovima prije vlastitog odlaska u krevet.



Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san