Košara

Vaša košarica je prazna

Košara

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 2500 kuna ili više je besplatna!

Tjedan spavanja: uštedite 20-60%
Kako uspavati dijete

Izazov roditeljstva: Kako uspavati dijete?

Datum:

Kategorija: Savjeti o spavanju

Većina nas roditelja susreće se s istim izazovom. Kako svoje dijete prepuno energije bez puno muke i  na vrijeme staviti na spavanje? Svima je poznata činjenica kako su dovoljna količina sna i redovit ritam ključni za njihov zdrav razvoj, ali i za neometano obavljanje dnevnih aktivnosti i zadataka. U nastavku saznajte na što poremećaji spavanja kod djece utječu, zašto je dovoljna količina sna bitna i pronađite nekoliko korisnih savjeta o tome kako uspavljivanje djece pretvoriti u zabavu.

Svako dijete je drugačije

Svako dijete je drugačije pa tako i njegove potrebe. To isto vrijedi kad je u pitanju spavanje, tako da slijepo praćenje univerzalnih pravila ne mora nužno biti pravo rješenje za vas.  Svako dijete je individua i poremećaji spavanja koji se mogu pojaviti uglavnom nisu rješivi putem čarobne formule. Ono na što možete utjecati je uvođenje dnevne rutine koja vam može bitno olakšati moguće probleme, no pri tome ne zaboravite na djetetovu posebnost i potrebe.

Kako uspavati dijete

Zašto moje dijete ne želi spavati?

Samo se rijetki sretnici među nama nisu suočili s ovim pitanjem barem u nekom trenutku. U različitim fazama odrastanja i razvoja, naišli smo na nedoumicu kako uspavati dijete ili kako mu osigurati miran san bez noćnih buđenja.

Rijetko je slučaj da se to događa bez razloga, a zadatak nas roditelja je te razloge detektirati. Uzroci mogu biti različiti: od bolova usljed  rasta i razvoja, promjene okoline (npr. promjena vrtića ili škole, preseljenje u novu sobu ili stan), do novih članova obitelji pa sve do uzbudljivih događaja tjekom proteklog dana koji su na njih ostavili dubok emocionalni utisak.

Kako uspavati dijete

Naše bake su govorile ˝Dijete raste dok spava˝

Vrlo je važno da smo mi kao roditelji svjesni koliko je san bitan za razvoj našeg djeteta te da im to pokušamo objasniti primjereno njihovoj dobi. Činjenica je da tijekom spavanja tijelo naše djece proizvodi somatotropin - hormon rasta koji je izuzetno bitan za njihov zdrav rast.

Količina sna kod djece ima velik utjecaj na njihovo raspoloženje, razinu aktivnosti tijekom dana, ali i na njihovu znatiželju i kreativnost. To znači da nesanica kod djece može uzrokovati letargičnost i umor, manju razinu kreativnosti i znatiželjne, a u nekim situacijama čak i histerične epizode.

Koliko sna je dovoljno?

Potrebe za spavanjem variraju ovisno o dobi djeteta. Dijete staro 4-6 godina trebalo bi spavati između 10 i 12 sati tijekom noći. Za dijete od 7-12 godina preporučuje se oko 11 sati sna dok se za teenagere ta količina smanjuje i kreće između 8-10 sati.

Kako uspavati dijete

Mali rituali kao pomoć za uspavljivanje djece

Problemi sa spavanjem kod djece mogu se umanjiti već uz nekoliko navika:

  • Od najranije dobi osigurajte djeci redovit ritam odlaska na spavanje. Uvedite jedan ili više rituala koji će se svaki dan odvijati otprilike u isto vrijeme, a prema kojima će dijete prepoznati da se bliži vrijeme odlaska na spavanje.
  • Zajednički odaberite neku od radnji koja vašu djecu veseli, bilo da je to kupanje, čitanje priče, slušanje omiljene glazbe ili ispijanje toplog kakaa. Na zabavan način obilježite ulazak u zonu mirnijih aktivnosti koja prethodi samom odlasku na spavanje.
  • S dolaskom večeri ograničite djetetu korištenje tableta ili računala. Njihovo korištenje prije spavanja može negativno utjecati na miran san zbog remećenja cirkadijalnog sustava.
Kako uspavati dijete

Imate savjet vezan uz uspavljivanje djece? Podijelite ga s nama u komentarima :)