Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

Obitelj boravi u spavaćoj sobi

7 stručnih savjeta za kvalitetniji zrak u sobi

Kvaliteta zraka u vašem domu možda je zadnja stvar o kojoj se brinete u današnjem, užurbanom načinu života. No jeste li znali da loša kvaliteta zraka u sobi u kojoj boravite može izazvati glavobolje, umor i alergije? Srećom, lako i učinkovito možete poboljšati kvalitetu zraka u prostorijama u kojima boravite. Uz ovih nekoliko poteza osjetit ćete razliku u percepciji. 

Složili smo za vas sedam točaka koje možete provjeriti u svakom trenu i u svakoj prostoriji, bez obzira na to jeste li u vlastitom domu, uredu ili teretani.

1. Prozračivanje, prozračivanje i - prozračivanje!

Ne zaboravite provjetriti prostor nekoliko puta tijekom dana. Ovo je ključan faktor za kvalitetu zraka. No otvoriti prozor u kuhinji, a zanemariti ostale prostorije velika je pogreška. Nemojte se bojati propuha - kratkotrajno strujanje zraka kroz vaš dom učinit će čuda za vas i vaše najdraže te ćete imati zdraviji prostor prepun kisika. Stoga neka vam prozračivanje postane navika: ujutro prozračite svoj dom prije odlaska na posao, popodne kad dođete doma te navečer prije spavanja. Ako se držite ovog minimuma, poboljšat ćete životne uvjete svojoj obitelji.

2. Odjeću sušite na otvorenome

Ako netom opranu odjeću sušite u kući, voda koja isparava ući će vam u zidove te se kondenzirati. To se odnosi i na vašu stolariju, namještaj, zavjese i tepihe, a ondje će samo stvoriti već poznat raj za bakterije. Vlaga je jedna od najgorih neprijatelja svakog kućanstva jer se pretvori u neželjenog stanovnika vašeg doma koji se ne da istjerati, a u najgorem scenariju izaziva plijesan koja šteti svima prisutnima. Stoga svoje sušilo za odjeću trebate držati vani što više moguće, a i vaša će odjeća biti svježija.

 Dry your laundry outdoor

3. Provjerite vlagu u kupaonici

Vlaga i plijesan skoro su postali sinonimi za kupaonicu, stoga je važno da, ako već nemate prozor, da barem ostavite vrata otvorena nakon kupanja ili tuširanja. Kupaonica je najveći izvor vlage u kući i stoga se držite naših savjeta: tuširajte se kratko, prozračite prostoriju kako god je to moguće.

 Watch out for water vapour from the bathroom

4. Biljke u sobi koje podižu kvalitetu zraka

Zelenilo u vašoj sobi puno će značiti za zrak koji udišete, a posljedično ćete se i bolje osjećati. Idealne su biljke za sobu tzv. kineski dolar (Pilea peperomioides) ili fikus, koje možete pronaći kod vašeg cvjećara.

 Chinese money plant on wall
 

5. Budite posebno oprezni s mirisnim svijećama i otvorenim kaminom 

Mirisne svijeće i grijanje na drva emitiraju čestice koje su posebno nezdrave za vašu dobrobit. Stoga je dobra ideja da ograničite maksimalno njihovu upotrebu. Tako ćete smanjiti unutrašnje zagađenje i narušavanje kvalitete zraka. Ako ćete ih ipak koristiti, svakako nastojte prozračiti prije, tijekom i poslije paljenja da biste maksimalno smanjili broj nezdravih čestica u zraku.

6. Ne zaboravite na redovna i proljetna čišćenja vašeg doma ili ureda

Generalno čišćenje treba obaviti minimalno jednom godišnje, a redovno ne smijete ignorirati: čestice prašine i ostala prljavšina negativno utječu na kvalitetu zraka u vašem okruženju. Redovitim čišćenjem smanjit ćete njihov utjecaj.

7. Smanjite količinu jakih kemijskih sredstava za čišćenje

Pri čišćenju probajte koristiti samo sredstva koja ne sadržavaju jake kemijske supstancije. Oni ostavljaju loše čestice u masovnim količinama i veoma su štetne kad se udišu.


Kako vi održavate kvalitetu zraka u svom domu ili uredu? Koje biljke smo propustili spomenuti? Čekamo vas u komentarima :) 

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac

Popluni - istina o alergijama

Popluni - istina o alergijama

6 načina kako izolirati dom od hladnoće

6 načina kako izolirati dom od hladnoće