Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Žena se rasteže i slika doručka

5 savjeta kako se lakše probuditi

Čak se i jutarnje osobe mogu osjećati mrzovoljno i dezorijentirano kada zazvoni alarm. Imate li problem s buđenjem ujutro? “Loše” jutro može imati negativan utjecaj na ostatak vašeg dana, a ako se to nastavi, može čak utjecati i na vaše zdravlje. Postoje različite metode koje vam mogu pomoći da riješite problem, odnosno metode koje buđenje čine lakšim. Isprobajte naših 5 savjeta za lakše buđenje. 

1. Uspostavite ciklus spavanja i rutinu

Prje svega, morate otkriti koliko sna vam je potrebno. Upoznajte svoje tijelo – nekome je potrebno 7 sati sna; nekima manje, a nekima i više.
 
Isplanirajte svoje spavanje kako se ne biste morali buditi tijekom ciklusa spavanja. Ciklus spavanja obično traje oko devetnaest minuta.  U tom periodu prolazite kroz različite faze, od faze slabog sna do faze čvrstog sna i REM faze u kojoj sanjate. Buđenjem tijekom ciklusa spavanja bit ćete mrzovoljni i zbunjeni, zato, ovisno o svojim potrebama spavanja, 6 ili 7,5 sati vam omogućuje 4 do 5 ciklusa spavanja.

Jednom kada otkrijete koliko sna je potrebno vašem tijelu, možete razviti redovnu dnevnu rutinu. Vaše tijelo voli rutine, kada su dani podjednaki. Odlazak u krevet u isto vrijeme svake večeri i navijanje alarma u isto vrijeme svakog dana (čak i vikendima) isplatit će vam se.  
Možete učiniti još više da biste ugodili svojoj tjelesnoj žudnji za rutinom. Započnite s ritualom spavanja sat vremena prije odlaska u krevet, prigušite svjetla, isključite električne uređaje, napravite sebi toplu kupku, čitajte, meditirajte ili se bavite drugim aktivnostima u kojima uživate i koje vas opuštaju. Ovo će također utjecati na vaše buđenje.

2. Buđenje ujutro

Najbolji način buđenja je kada i vaš alarm slijedi rutinu. Uključite svog unutarnjeg autopilota umjesto da u to svjesno ulažete dodatni napor. Na primjer, iskušenje da pritisnete dugme za odlaganje alarma može biti neodoljivo. Oh, još samo par minuta…Ovako isprekidan san manje je dobrobitan i znak je da ste ranije trebali otići u krevet, ali tih dodatnih par minuta možete iskoristiti kako biste pripremili mozak na buđenje.  

Ako se borite sami sa sobom kako ne biste pritisnuli dugme za odgodu, smjestite alarm na drugi kraj sobe kako biste morali ustati iz kreveta da ga isključite. Jednom kada ustanete, lakše ćete ostati budni i započeti dan. Što god radili, vodite računa da svakog dana slijedite istu rutinu. 

3. Pokrenite se - i osvježite se

Kao što je spomenuto u 2. točki, pokrenite se čim se probudite. To potiče vaš mozak i vaše tijelo.  Naprednija varijanta je da odete na trčanje, ako je to nešto u čemu uživate, ili vježbate laganu jogu. Osim što će vas razbuditi, imat ćete fantastičan osjećaj tijekom cijelog dana i ne morate se brinuti hoćete li ćete naći vrijeme za vježbanje.
Tuširanje također može biti odličan način razbuđivanja. Bez brige – tuš ne mora biti hladan da bi bio osvježavajuć. 

4. Pustite svjetlost u dom

Ako se osjećate mrzovoljno kada se probudite, prvo sklonite zavjese i dignite rolete. Svjetlo pomaže vašem mozgu da shvati da je dan započeo tako da može poslati prave signale u vaše tijelo. Ako vani nema svjetla, razmislite o kupovini alarmnog sata dizajniranog da simulira svjetlost. Ti alarmni satovi postupno povećavaju svjetlost tijekom podešenog vremena prije paljenja alarma, oponašajući izlazak sunca.   

Pročitajte više o tome kako svjetlost utječe na spavanje

5. Kreirajte savršeno jutro

Zašto započeti dan mučnim poslovima, koji ostavljaju osjećaj kao da je život traka za trčanje? Odlučite da je prva stvar koju ćete obaviti biti ugodna. To znatno olakšava buđenje. Može biti meditacija, ukusna šalica omiljene kave, slušanje najdraže pjesme ili nešto drugo. Odaberite aktivnosti u kojima uživate.

Želimo vam ugodan dan!

Izvori

https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

Provjerite koliko dobro spavate na našoj ljestvici od 1 do 10

Zanima vas kvaliteta vašeg sna? Riješite naš Test spavanja i usporedite svoje rezultate sa drugima. 

 

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san