Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Dvije djevojčice sjede na klupi

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

Zelene mrlje od algi koje se množe na vašem vrtnom namještaju nisu ni približno oku ugodne, a cjelokupan dojam koji ostavlja vaša terasa ili balkon prepun algi sigurno ne djeluje primamljivo. Kada ljigave zelene spore napadnu vaš vrtni namještaj, morate zasukati rukave i upotrijebiti učinkovito sredstvo za uklanjanje algi.

Činjenice o algama:

  • Alge šire mikroskopske spore u zrak te se na taj način razmnožavaju.
  • Njihovom rastu pogoduje vlažan, topao okoliš u hladu.
  • Hladno i suho vrijeme ne ubija alge, ali usporava njihovo širenje.
  • Ako se često pere, voda i tvrda četka dovoljne su za uklanjanje algi s vrtnog namještaja.

Ako su alge napale vaš vrtni namještaj, ne biste ga trebali ostaviti da stoji vani tijekom zime u nadi da će hladnoće ukloniti alge. Hladnoća će ih samo zamrznuti sve dok toplina i vlaga opet ne osiguraju savršene uvjete za rast. Stoga uvijek trebate pohraniti svoj vrtni namještaj u garažu ili spremište tijekom hladnih mjeseci. Također će vaš vrtni namještaj biti dugotrajniji jer ga čuvate na sigurnom i ne izlažete ga vremenskim nepogodama. 

Kako ukloniti alge?

Za uklanjanje algi iz vrtnog namještaja potreban vam je tvrda četka i voda. Ako su alge tvrdoglave, možete dodati običnoga octa u vodu. Otopina se treba sastojati od ¼ udjela octa i ¾ udjela vode. Obavezno očistite svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Spore algi toliko se nevjerojatno šire da se vjerojatno nalaze na svakom centimetru vašeg namještaja.

Ne zaboravite oprati i sve male kutke i ispupčenja inače će se alge brzo ponovno pojaviti.

Kemijski tretmani

Ako alge i dalje napadaju vaš vrtni namještaj i otopina vode i octa nije učinkovita, možete se uhvatiti drastičnijih mjera. Postoje razne vrste sredstava za uklanjanje algi koji ih uklanjaju iz vrtnog namještaja u roku od 1 do 2 tjedna. Druga prednost ovih sredstava jest da oni često imaju funkciju zaštite površine i time sprječavaju nastajanje novih algi.

Uvijek koristite sredstvo za uklanjanje algi koji je ekološki prihvatljiv tako da ne zagadite okoliš. Odobrenje za zaštitu okoliša pojavljuje se na stražnjoj strani boce zajedno s uputama za uporabu. Imajte na umu da se svaki tretman kemijskih algi mora primijeniti na suhom vremenu da bi se postigao najbolji rezultat.

Tretmani protiv algi vrijede za drvo i plastiku

Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vaš vrtni namještaj, tretiranje algi je isto. Međutim, plastičan vrtni namještaj može izdržati jača sredstva za uklanjanje algi od drveta, pa trebate pripaziti da ga ne oštetite jakim ribanjem ili pretvrdom četkom.

Ako za uklanjanje algi odaberete visokotlačnoga čistača, držite se na propisnoj udaljenosti da ne biste oštetili namještaj i stvorili nepravilnosti, što bi olakšalo razmnožavanje algi na površini.

Nakon tretmana

Namještaj od tvrdog drva treba tretirati uljem. Namještaj mora biti potpuno suh prije postupka i važno je koristiti odgovarajuće ulje za namještaj. Preporuča se da vrtni namještaj tretirate uljem dva ili tri puta tijekom sezone.

Namještaj od tikovine ne zahtijeva tretman uljem jer je tikovina po prirodi vrlo masno drvo. Protokom vremena namještaj od tikovine može stvoriti bijeli ostatak na površini koji se može ukloniti uljem od tikovine. Međutim, ako se odlučite uljem tretirati namještaj, morat ćete ga trajno tretirati uljem, kao i prethodno naveden namještaj od tvrdog drva.

Nađite izvor algi

Okoliš vrtnog namještaja također trebate uzeti u obzir tijekom tretmana. Ako je problem s algama velik, treba istražiti odakle dolaze alge. Tada ćete bolje spriječiti problem i zaustaviti rast algi.

Premda velika stabla pružaju hlad, također šire spore algi na terasu i vrtni namještaj. Dakle, trebali biste razmotriti rade li takva stabla više zla nego dobra i trebaju li se smanjiti. Propuštanje žlijebova na krovu također može dovesti do povećanja vlage oko vašeg vrtnog namještaja, osiguravajući algama dobre uvjete za razmnožavanje.

Koliko često treba tretirati alge?

Alge na drvenom vrtnom namještaju može dovesti do truljenja jer alge sadrže vlagu. Zato trebate paziti na razmnožavanje algi ako želite zadržati vrtni namještaj lijepim. Jednom kada alge pronađu mjesto za život, svojim se sporama šire svaki dan pomalo. To je razlog zašto je dobro biti korak ispred algi.

Alge iz vrtnog namještaja trebate ukloniti tijekom vlažnog vremena, dakle svakog proljeća i jeseni, kada alge imaju savršene uvjete za rast.

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Održavanje vrtnog namještaja od drva

U fokusu: FSC®-certificirani vrtni namještaj

U fokusu: FSC®-certificirani vrtni namještaj