Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Kako izabrati pravu fotelju

Kako izabrati pravu fotelju

Odabrati naslonjač danas nije lako jer postoji zaista velik izbor, a razlikuju se dizajnom, cijenom i materijalom od kojeg su napravljeni. Fotelja može biti odličan komad namještaja koji će se istaknuti u vašem interijeru, ali ako pogriješite u odabiru može lako narušiti izgled prostora.

Razmislite o sljedećem: Kupujete li fotelju zbog njezine praktičnosti? Želite li multifunkcionalnost? Od kojeg materijala biste željeli da je napravljena? U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta vezanih uz stvari na koje trebate obratiti pažnju prije nego što krenete u kupovinu naslonjača.
 

Naslonjač koji će se uklopiti u ostatak interijera

Naslonjač se svojim dizajnom i bojom treba uklapati u ostatak interijera, ali prošla su vremena kada je fotelja morala biti zajedno u setu s garniturom za sjedenje. Puno je zanimljivije kombinirati različite stilove koji će zajedno biti povezani u jedinstvenu cjelinu. Naravno, šarena fotelja u prostoru gdje su dominantne neutralne boje neće se najbolje uklopiti, ali zato neka druga nijansa može biti odličan izbor. Treba pripaziti i na materijale od kojih je nameštaj napravljen. Na primjer, ukoliko ste u potrazi za foteljom s drvenim nogama kao što je stolica za ljuljanje, važno je obratiti pažnju na tip drveta koji ste izabrali za ostatak namještaja u prostoru, kao što je stolić za kavu ili polica za knjige.

Egedal set
 

Fotelja s visokim ili niskim naslonom?

Jedna od bitnih stavki prilikom odabira fotelje jest njezina udobnost. Odabir fotelje s visokim naslonom odličan je izbor ako želite biti u relativno uspravnom položaju dok sjedite ili želite da vas fotelja u potpunosti obgrli. Ovaj tip fotelje najbolje će vam odgovarati ukoliko u njoj planirate čitati knjige ili raditi na laptopu istovremeno ne naprežući leđne mišiće. Visoki naslon fotelje prilikom sjedenja pružit će oslonac leđima, stoga će vam sjedenje u takvoj fotelji biti vrlo udobno i opuštajuće. Jedan od popularnih trendova u posljednje vrijeme su stolice za ljuljanje koje zbog svoje udobnosti brzo opuštaju nakon napornog dana i pomalo nas vraćaju u dane bezbrižnog djetinjstva.

Pripazite na veličinu prostora

Prije nego što se upustite u kupovinu, razmislite u koju svrhu ćete koristiti naslonjač. Hoće li on biti dodatak već postojećoj garnituri za sjedenje? Ili je želite izdvojiti u prostoru? Fotelja uz dodatak stolića za kavu i par ukrasnih jastuka postat će idealan kutak za opuštanje u vašem domu. Bilo da vam treba velika ili mala fotelja, od velike važnosti bit će prostor u koji ju planirate smjestiti. Ako fotelju stavljate pored garniture, vrlo vjerojatno će vam trebati manja garnitura. Razlog zbog kojeg su male fotelje dobar izbor jest taj što su lagane i ne zauzimaju puno prostora. One su pretežno jednostavnih linija, za razliku od multifunkcionalnih fotelja, kao što su velike i teške masažne fotelje, koje zauzimaju i puno više prostora. Fotelja s naslonima za ruke je udobnija od one bez, ali morat ćete uzeti u obzir da je takva fotelja i šira, stoga će zahtijevati i više prostora.

 EJERSLEV fotelja

Je li fotelja od tkanine pravi izbor?

Mnoge moderne fotelje izrađene su od različitih vrsta tkanina stoga je lako pronaći fotelju od mekanih materijala koja je dostupna u različitim bojama i uzorcima. Prije same kupovine razmislite tko će taj komad namještaja u vašem domu najviše koristiti? Za obitelji s djecom važno je obratiti pažnju na materijal od kojeg je fotelja izrađena, kako bi i pored nestašnih mališana ona ostala uredna. Kada razmišljate o boji fotelje, imajte na umu da će modeli tamnijih nijansi, ukoliko budu smješteni u blizini prozora i izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, s vremenom izblijediti. Druga varijanta jesu potpuno bijele i nježne nijanse fotelja od tkanina, koje će se odlično uklopiti u minimalistički interijer. No, budite oprezni pri odabiru ovih modela, jer su svijetle nijanse podložne mrljama, stoga potražite fotelju s odvojivom navlakom koju možete lako oprati. Prašina i mrlje najmanje će biti vidljivi na sivim nijansama, stoga ako niste spremni uložiti puno vremena u održavanje naslonjača, možda je to pravi izbor za vas.

Kožne fotelje

Fotelje od prave ili umjetne kože vrlo su popularne jer ih je jednostavno održavati, ali je i njihova cijena puno viša. Masažne fotelje uglavnom su napravljene od kože jer je koža izdržljiv i dugotrajan materijal, a ukoliko vam se dogodi da nešto prolijete po fotelji, potrebna vam je samo vlažna krpa i vaša će fotelja biti očišćena.

Za razliku od prave kože, naslonjači od umjetne kože ipak nisu toliko izdržljivi. Prilikom čišćenja nikako se ne smiju koristiti kemikalije i deterdženti jer može doći do oštećenja, a kada je želite očistiti koristite samo vlažne maramice.

 HOVBORG masažna fotelja
 

Ako još uvijek niste sigurni kakav naslonjač izabrati nemojte žuriti s kupovinom već uzmite dovoljno vremena kako bi pronašli idealno rješenje za vas. Ukoliko i vi imate savjet za kupovinu fotelje podijelite ga s nama u komentarima!

Saznajte više

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

U fokusu: serija LYNGVIG

U fokusu: serija LYNGVIG

Vodič: Kako odabrati idealan tepih

Vodič: Kako odabrati idealan tepih

Zavolite stil japandi uz seriju SOLLERUP

Zavolite stil japandi uz seriju SOLLERUP