Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Vanjska svjetleća drvca na drvenoj terasi s garniturom za sjedenje

Božićne lampice: sigurnosni savjeti

Božić je vrijeme šarenih lampica i posebne rasvjete, a vanjsko ukrašavanje doma lampicama šarmantna je tradicija kojom se možemo veseliti tamnim zimskim večerima. Ali prije nego što ukrasite dvorište, terasu, ulaz ili balkon božićnim lampicama, postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu. Na primjer, je li vaša vanjska božićna rasvjeta postavljena korektno imajući na umu susjede? Jeste li sigurni da je božićna rasvjeta pravilno postavljena i da ne troši previše električne energije?

 

Donosimo vam 9 izvrsnih savjeta o tome kako postići lijepu i sigurnu božićnu rasvjetu - bez "divljeg" računa za struju ili susjeda koji vam želi iskopčati lampice! Pogledajte cijeli popis pri dnu teksta.

Vanjska rasvjeta za dojam topline tijekom hladnog vremena

Lampice u nizu i mreže lampica neki su od najlakših načina za stvaranje božićnog ugođaja i šarma na otvorenom. To je praktičan način ukrašavanja jer se lampice i mreže lampica mogu omotati oko većine stvari. To ih čini idealnima za balkone, grmlje, drveće pa čak i za stupove za zastave.

Krupni plan malog svijetlog stabla ispred ležaljke


Prava božićna rasvjeta na otvorenom ne zahtijeva nužno dvorište. Ako imate balkon ili manju vanjsku površinu, možete lako objesiti lampice na ograde balkona ili postaviti malo stablo s lampicama.

Drugi način uređenja vanjskog prostora jest korištenje šarmantnih fenjera. Fenjeri izgledaju lijepo uz ulazna vrata ili na balkonu. Ne zaboravite da svi vaši fenjeri trebaju biti postavljeni na stabilnoj površini i po mogućnosti biti natkriveni da se svijeća ne bi ugasila u slučaju snijega ili kiše.

Koristite samo rasvjetu koja smije u vanjski prostor

Kada postavljate vanjsku božićnu rasvjetu, važno je koristiti lampice koje su odobrene za upotrebu na otvorenom. Lampice namijenjene zatvorenim prostorima ne pripadaju van, jer vlaga lako prodre u žice i uzrokovati kratki spoj. Vanjska božićna rasvjeta otpornija je i njezina kvaliteta uzima u obzir vlagu, mraz i jak vjetar.

Ako su lampice odobrene za vanjsku upotrebu, to će biti jasno navedeno na ambalaži proizvoda. Također biste trebali odabrati lampice s CE-oznakom. To znači da su usklađene s temeljnim sigurnosnim zahtjevima koji su propisani zakonom.

Nanizano svjetlo na granu smreke

Uštedite energiju LED-lampicama

Vanjska svjetla unose radost u mračna jesenska i zimska doba, a svoj dom možete osvijetliti uz manju potrošnju električne energije. Sve lampice u JYSKovom asortimanu imaju LED-žaruljice. LED-žaruljica ima radni vijek od oko 50 000 sati svjetla i koristi do 90% manje energije. Kombinacija LED-lampica s funkcijom timera - brojača vremena osigurava da vaš račun za električnu energiju za vanjske božićne lampice bude minimalan.

Još jedna prednost vanjske božićne rasvjete sa značajkom automatskog uključivanja/isključivanja jest ta što možete gasite trošenje energije tijekom dana kada se svjetlost ionako ne vidi.

 

Trebate znati da postoje različite nijanse bijele u LED-rasvjeti: na primjer, topla žućkastobijela i hladna plavkastobijela. Stoga je dobra ideja provjeriti imaju li vaša vanjska svjetla boju koju želite. Najlakši način da to osigurate je da pogledate svjetla kako gore prije nego što odaberete svoju božićnu rasvjetu.

Budite oprezni - ugasite božićna svjetla

Vanjska božićna rasvjeta namijenjena je stvaranju šarmantnog božićnog ambijenta. Za očuvanje božićnog mira i ugode važno je razmisliti o mjestu postavljanja božićnih lampica kako rasvjeta ne bi smetala susjedima. Pobrinite se da vaše lampice ne svijetle izravno u dnevnu ili spavaću sobu vašeg susjeda.

Ako koristite lampice s timerom, vaše će se božićne lampice automatski paliti i gasiti. To znači da će svjetla biti uvijek ugašena u željeno vrijeme, a vaše susjede svjetlo neće ometati tijekom noći.

Vanjska svjetleća drvca na drvenoj terasi s garniturom za sjedenje

9 savjeta za sigurnu rasvjetu na otvorenom

Ako slijedite savjete u nastavku, bit ćete dobro i uistinu opremljeni za postavljanje ovogodišnje vanjske božićne rasvjete:

  1. Uštedite na računu za struju korištenjem LED-lampica i korištenjem funkcije timera kako se svjetlo ne bi nepotrebno palilo.
  2. Uvijek provjerite je li svjetiljka namijenjena za vanjsku upotrebu i ima li oznaku CE.
  3. Prije kupnje vanjske rasvjete provjerite je li svjetlo one nijanse koju želite.
  4. 3-pinski utikač za uzemljenje sigurniji je za vanjsku rasvjetu od običnog utikača.
  5. Provjerite radi li prekidač HFI/HPFI prije nego što uključite napajanje. Tako ćete izbjeći udar prilikom postavljanja božićnih lampica.
  6. Ako koristite produžni kabel ili transformator za vanjsku božićnu rasvjetu, priključci moraju biti čvrsto zatvoreni kako bi uređaj bio prikladan za vanjsku upotrebu.
  7. Izbjegavajte da se kabel zaglavi u otvorima vrata ili prozora, jer u suprotnom postoji opasnost od zarezivanja kabela, što može rezultirati udarom i/ili izazvati požar.
  8. Ako svoje božićne lampice spajate na vanjsku utičnicu, nju mora postaviti kvalificirani instalater, jer je protuzakonito da sami postavljate vanjske električne utičnice.
  9. Nakon što skinete svoju vanjsku božićnu rasvjetu, trebali biste je pohraniti na suho mjesto – po mogućnosti u originalnom pakiranju radi optimalne zaštite i pohrane.

 

Saznajte više

Omiljeni artikli stručnjaka za dekoraciju

Omiljeni artikli stručnjaka za dekoraciju

Skandinavski dekor s mirnim i elegantnim dizajnom

Skandinavski dekor s mirnim i elegantnim dizajnom

Kako odabrati savršenu vrtnu garnituru

Kako odabrati savršenu vrtnu garnituru

Trampolini: 7 stvari koje treba uzeti u obzir prije kupovine

Trampolini: 7 stvari koje treba uzeti u obzir prije kupovine