Bez štetnih kemikalija

U JYSKu smo usredotočeni na izbjegavanje štetnih kemikalija u svim našim proizvodima, imamo vrlo visoke standarde te postavljamo stroge zahtjeve prema dobavljačima.

Tvari posebno zabrinjavajućih svojstava (SVHC)

SVHC označava posebno zabrinjavajuće tvari, npr. tvari koje mogu biti problematične za zdravlje i okoliš.

JYSK općenito ne dopušta takozvane SVHC tvari u svojim proizvodima. Izuzetak su litijske baterije i određeni električni proizvodi jer još uvijek nije moguće pronaći alternative.

Popis SVHC tvari definira i ažurira Europska unija. Tvari na popisu dopuštene su za upotrebu, ali JYSK je odlučio da te tvari ne želimo u našim proizvodima.

Kad se nove tvari dodaju na EU popis SVHC-a, obavještava se JYSK. Tada kontaktiramo naše dobavljače i tražimo od njih da postupno ukinu takve tvari iz naših proizvoda u roku od 6 mjeseci.

U siječnju 2023. EU je dodala melamin na popis SVHC-a. Neki naši proizvodi mogu sadržavati manju količinu melamina. Započeli smo rad na pronalaženju alternativa.

STANDARD 100 by OEKO-TEX® certifikat

STANDARD 100 by OEKO-TEX® je vodeća svjetska oznaka zdravstvenog označavanja tekstila. Oznaka je jamstvo za JYSK i kupce da proizvod ne sadrži štetne razine tvari za koje se zna da su zdravstveno upitne.

Većina tekstilnih proizvoda u JYSKu nose oznaku STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Tekstilni proizvodi su svi proizvodi kod kojih je najmanje 80% težine predmeta izrađeno od tekstila.

Oznaka STANDARD 100 by OEKO-TEX® nalazi se i na mnogim drugim našim proizvodima, kao na primjer kod popluna i jastuka.

Kada je proizvod označen oznakom STANDARD 100 by OEKO-TEX®, to znači da je on ispitan na upitne kemikalije – uključujući i one dijelove koji nisu izrađeni od tekstila, npr. patentni zatvarači, gumbi i ostali dodaci.

Ispitivanja provode neovisni partnerski instituti STANDARD 100 by OEKO-TEX®.

MADE IN GREEN od strane STANDARD 100 by OEKO-TEX®

MADE IN GREEN od strane STANDARD 100 by OEKO-TEX® produžetak je oznake STANDARD 100 by OEKO-TEX®, koja osim što osigurava da proizvod ne sadrži štetne razine upitnih kemikalija, također osigurava i ekološki i društveno odgovornu proizvodnju.

MADE IN GREEN oznaka nalazi se na određenim proizvodima.

Ispitivanje i kontrola

JYSK ima visoke standarde i sustavno radimo na kontroli naših proizvoda. Koristimo tvrtke za vanjsko ispitivanje kako bismo kontrolirali i testirali naše proizvodne na štetne kemikalije, a istodobno JYSK zahtijeva od dobavljača da testiraju i dokumentiraju usklađenost.

Organski pamuk s GOTS certifikatom

Odabrani proizvodi u JYSKu izrađeni su od 100% organskog pamuka s GOTS certifikatom.

GOTS je kratica za Global Organic Textile Standard, koji je vodeći svjetski standard u organskoj proizvodnji pamuka. GOTS certifikat postavlja stroge zahtjeve kako za proizvode, tako i za proizvodnju.