Okoliš i klima

Naše korporativno djelovanje na različite načine utječe na okoliš, i mi imamo veliku odgovornost prema prirodi koja nas okružuje.

Želimo smanjiti naš bilo kakav negativan utjecaj na okoliš te stoga kontinuirano radimo na razvoju tvrtke i razmišljanju o održivijim rješenjima.

Odgovorno šumarstvo

FSC® je skraćenica od Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma). To je neprofitna organizacija i sustav označavanja drva i papira koji potječu iz održivog šumarstva ili drugih održivih izvora, s naglaskom na očuvanje životinjskog i biljnog svijeta. Oznaka FSC odnosi se na okolišnu, društvenu i ekonomsku odgovornost.

U FSC-šumama ne posječe se više drveća od onog što šuma može prirodno obnoviti, a postavljeni su strogi zahtjevi za upotrebu pesticida i kemikalija u svrhu zaštite voda. FSC također postavlja niz društvenih zahtjeva, između ostalog osigurava da ljudi koji rade u šumama imaju pristojne radne uvjete, da im se osiguraju obuka i sigurnosna oprema te da budu primjereno plaćeni. U FSC-šumama autohtono stanovništvo i mještani imaju pravo koristiti šume, a lokalno uživa blagodati od zarade od šuma.

JYSK je od 2006. godine član FSC Danska i sav drveni vrtni namještaj u JYSKu ima FSC-certifikat (FSC® N001715).

Međutim, tu nije kraj. JYSK kontinuirano nastoji povećati upotrebu FSC-certificiranih sirovina, a do kraja 2024. godine svi proizvodi napravljeni od drveta, kartona ili papira bit će FSC-certificirani.

Nadalje, JYSK doprinosi stavljanju fokusa na odgovorno šumarstvo i održive šume, na primjer kroz FSC Week.

Better Cotton

Pamuk je prirodan i obnovljiv materijal. Još uvijek postoje veliki ekološki izazovi jer se u konvencionalnoj proizvodnji pamuka koriste velike količine pesticida, kemijskog gnojiva i vode.

Srećom, postoje održiviji načini proizvodnje pamuka od konvencionalne proizvodnje pamuka.

U JYSKu želimo doprinijeti da svjetska proizvodnja pamuka postane održivija. Stoga smo se obvezali do kraja 2024. nabavljati 100 posto održiviji pamuk za tekstilne proizvode.

Pod održivijim podrazumijevamo organski pamuk, reciklirani pamuk ili pamuk koji je Better Cotton (bolji pamuk).

Tekstilni proizvodi čine značajan dio našeg asortimana, jer uključuju sve proizvode u kojima je najmanje 80 posto težine predmeta izrađeno od tekstila, poput setova posteljine i ručnika.

Što je Better Cotton?

JYSK je član Better Cottona, koji je najveća svjetska inicijativa za održiviji pamuk.

Inicijativa Better Cotton obučila je više od dva milijuna proizvođača pamuka u 23 različite zemlje kako proizvoditi pamuk na održiviji način, kao što je na primjer korištenje manje vode i pesticida, kao i postizanje većeg prinosa.

Photo credit: BCI/ Khaula Jamil  

Promjena u sektoru

Cilj Better Cottona jest promijeniti proizvodnju pamuka na globalnoj razini, tako da će se dugoročno sav pamuk proizvoditi na održiviji način nego što je to danas. Drugim riječima, žele promijeniti cijeli sektor postavljanjem novog standarda.

U JYSKu smo ponosni što doprinosimo promjeni u svjetskom sektoru obvezujući se da ćemo do kraja 2024. godine za proizvodnju naših tekstilnih proizvoda isključivo koristiti održiviji pamuk.

Bilanca mase

Pamuk koji je Better Cotton nije fizički sljediv od polja do krajnjeg proizvoda, jer je segregacija u cijelom lancu opskrbe pamukom vrlo složena i skupa. Sustavom koji je jednostavan i jeftiniji, potražnja će rasti, a količina boljeg pamuka rast će na globalnoj razini.

Umjesto sljedivosti na razini proizvoda, Better Cotton koristi sustav bilance mase koji pokriva cijeli globalni lanac opskrbe pamukom. Jednostavno rečeno, to znači da ono što izlazi mora biti u ravnoteži s onim što je ušlo. Drugim riječima, Better Cotton neprestano pazi da je količina nabavljenog pamuka jednaka količini koju su proizveli poljoprivrednici s BCI certifikatom.

Pročitajte OVDJE više o bilanci mase na stranici Better Cottona.

Global Recycled Standard (GRS)

Smanjivanje količine otpada i recikliranje resursa značajno doprinose smanjenju utjecaja na okoliš i klimu.

JYSK je certificiran prema GRS-u (CU-1050252). Samo proizvodi s GRS oznakom i tvrdnjom su certificirani.

GRS je međunarodni, dobrovoljni standard, koji provjerava put recikliranih materijala i prati ih od reciklažnog mjesta do finalnog proizvoda. To znači da proizvodi koji nose GRS oznaku sadrže reciklirani materijal koji je neovisno provjeren u svakoj fazi opskrbnog lanca. 

Povećanje udjela recikliranog materijala u proizvodima važan je dio JYSKovog održivog rada, a broj proizvoda koji su potpuno ili djelomično napravljeni od recikliranih materijala raste. 

Ambalaža

U JYSKu neprestano radimo na tome da našu ambalažu učinimo održivijim.

Glavna svrha ambalaže je osigurati zaštitu proizvoda tijekom transporta kako bi naši kupci dobili dobro iskustvo s našim proizvodima. Istodobno, svjesni smo važnosti uporabe odgovarajuće ambalaže i korištenja što je manje moguće.

Stalno mijenjamo materijale koji se koriste za ambalažu. Trenutačno radimo na implementaciji novog, održivijeg dizajna ambalaže za sve naše proizvode. Čvrst karton s jednostavnim crtežima proizvoda zamjenjuje obojene kutije s fotografijama.

To znači da ćemo koristiti manje ispisa u boji, a istodobno zahtijevamo da se količina kartona s FSC certifikatom kontinuirano povećava. Unutar kutija stalno pokušavamo smanjiti količinu plastike i polistirena, na primjer zamjenjujući ih ambalažom od kartona koja se može reciklirati.

Plastika

Odlučili smo ukloniti svu plastiku za jednokratnu uporabu iz našeg asortimana i nastavljamo raditi na optimizaciji uporabe plastike, na primjer korištenjem reciklirane plastike u našim proizvodima.

Između ostalog, zamijenili smo svoje sive kutije SMARTSTORE inačicom izrađenom od 100% reciklirane plastike, a kontinuirano ćemo uvoditi više proizvoda izrađenih od 100% reciklirane plastike.