Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
vrtni namještaj od ratana

Kako očistiti vrtni namještaj od ratana

Bilo je vaš vrtni namještaj izrađen od prirodnog ratana ili poli-ratana, koji je umjetni proizvod, donijeli ste dobru odluku ako niste pretjerano zainteresirani za održavanje namještaja. No obje vrste vrtnog namještaja od ratana imaju svoja svojstva i zahtjeve.

Kako smo već spomenuli, poli-ratan izrađen je od sintetičkih vlakana, prirodni ratan je materijal nastao od tropskih stabala i biljaka. I umjetna i prirodna verzija stvaraju prozračan dojam namještaja, a istodbno su jaki ali fleksibilni materijali, vrlo pogodni za sobe i prostore koje su pod čestim varijacijama temperature i vlažnosti. Oba su održiviji, lijepi i unikatni materijali. Također su cjenovno pristupačni, lagani i praktični, stoga ne čudi da ćete često naići na komade namještaja od ratana.
 


Obje vrste ratana "imuna" su za svakodnevnu upotrebu. Oni su toliko izdržljivi da mogu izdržati i toplinu i hladnoću, otporni su na svakodnevno habanje i korištenje. Srećom, oni također imaju onaj klasičan izgled koji se neće istrošiti neko vrijeme. Ratan se savršeno uklapa u bilo koji dekor ili paletu boja na terasi ili balkonu. Na taj način savršen su dodatak ako već imate namještenu terasu ili balkon, a trebate više mjesta za druženje.

 

Navlake za vanjski namještaj

Ratan je dugotrajan i izdržljiv materijal, ali ipak biste trebali biti oprezni kad ga izlažete na osunčano mjesto, jer može izbijeliti i postati lomljiv. Namještaj od ratana je obično lagan, pa ga možete lako pospremiti kada ga ne koristite. Ako počinje izgledati prljavo, jednostavno ga možete očistiti.

 

 


Jednom ili dvaput godišnje dobro ga očistite da izgleda kao da je nov. Ako mu želite pružiti dodatne njege, pogledajte našu ponudu navlaka za namještaj koje će zaštititi vaš vrtni namještaj od habanja i korištenja.

Kako oživjeti vrtni namještaj

S prirodnim ratanom morate biti malo oprezniji nego s umjetnom verzijom. Prvo, uklonite blato ili mahovinu četkom s tvrđim vlaknima ili čak usisavačem. Lagano oribajte tako da ne oštetite površinu, ali ipak pazite da prođete sve pukotine. Upotrijebite četkicu za zube na onim mjestima do kojih je teško doći. Namočite spužvu ili krpu u sapunici, iscijedite je i prebrišite namještaj. Ponovite postupak čistom vodom i namještaj dobro posušite suhom krpom.
 


Proces je više ili manje isti i za umjetni ratan, samo što ne morate biti toliko oprezni s vodom. Namještaj od umjetnog rata možete prskati otopinom vode i sapunice, isprati s pomoću puno čiste vode iz cijevi (ne koristite tlačni perač jer može oštetiti završnu obradu namještaja) i ostaviti ga da se osuši na suncu. Voila! Vaš je namještaj spreman za još jednu sezonu sunčanja i roštilja. 

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Video vodič: Kako održavati drveni vrtni namještaj

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

Kako ukloniti alge s vrtnog namještaja

Održavanje vrtnog namještaja od drva

Održavanje vrtnog namještaja od drva