Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Sušenje rublja i pospremanje odjeće

Sušenje rublja unutar doma

Hladni, vlažni zimski mjeseci pretvaraju sušenje rublja u pravi izazov. Premda stručnjaci često upozoravaju na negativne strane sušenja rublja u zatvorenom prostoru, svi znamo da je u praksi ovakvo "nesretno" rješenje zbilja teško izbjeći.

Evo nekoliko savjeta i trikova o tome kako sušiti vaše oprano rublje u zatvorenom prostoru bez ugrožavanja zraka u vašem domu.
 

Izbjegavajte sušenje rublja u dnevnoj ili spavaćoj sobi

Ako nemate drugih mogućnosti pa morate sušiti rublje u zatvorenom prostoru, važno je poduzeti određene mjere predostrožnosti da biste spriječili alergijske reakcije i pojavu plijesni u vašem domu. Preporučljivo je izbjegavati sušenje rublja u sobama gdje provodite najviše vremena: to su ponajprije dnevni boravak i spavaća soba.

Umjesto toga stavite stalak za sušenje u kupaonicu, kuhinju, blagovaonicu, hodnik ili ako imate dodatnu gostinjsku sobu koju rjeđe koristite: važno je da je to prostorija gdje provodite manje vremena. Zidni stalak za sušenje također je odlična opcija, ako imate mjesta za njega u svojoj kupaonici. Ne zauzima (podnu) površinu i možete ga lako sklopiti kada nije u upotrebi.
 

Rublje centrifugirajte dvaput

Iznimno je korisno da svoje rublje dodatno centrifugirate čime ćete ga dodatno riješiti od preostale vode i vlage. Posteljine, ručnici i traperice izrađeni su od materijala koji definitivno mogu izdržati ovakav dodatan tretman. Ali imajte na umu da ostali materijali ne mogu podnijeti još jednu centrifugu u perilici, stoga provjerite upute za pranje na etiketi.

Savjet: jako je jednostavan i čest trik da protresete rublje nakon pranja. Odjeća koja je bila oprana na nježnom ciklusu često zadržava višak vode nakon pranja. Stoga ih protresite prije nego ih objesite na stalak za sušenje.
 

Stavite stalak za sušenje na pravo mjesto

Također trebate promotriti mjesto gdje ćete točno postaviti svoj stalak za sušenje. To bi moglo biti ispod prozora, gdje svjetlost i toplina sunca mogu doprijeti do vašeg rublja. Još je jedna ideja je redovito okrećete rublje na stalku te mu mijenjate poziciju. Moći ćete više intervenirati i razmjestiti odjeću koja se sporije suši na pravo mjesto.
 

Loša kvaliteta zraka

Sušenje u zatvorenom prostoru narušava kvalitetu zraka u vašim sobama i stvara više prašine u stanu. To je zato što vlažno rublje sadržava 2-3 litre vode kad ga izvadite iz perilice, osobito ako nije ispravno centrifugirano. Voda isparava u sobi te zasićuje zrak vlagom i česticama deterdženta.
 

Stvorite ventilaciju radi svježeg zraka u vašem domu

Otvoreni prozori najbolji su način da svjež zrak izvana slobodno protječe u vaše sobe. Svjež zrak može spriječiti oštećenje uslijed vlage i stvoriti ugodniju, svježiju atmosferu u vašem domu. Zato je jako važno da se vaš dom zrači svakodnevno kada sušite rublje u zatvorenom prostoru. Svjež zrak također 'zamjenjuje' postojeći u sobi i pomaže vam u postizanju zdravije, bolje unutarnje kvalitete.
 

Pazite na oštećenje uslijed vlage kada sušite rublje u zatvorenom prostoru

Sušenje rublja u zatvorenom prostoru također utječe na vlažnost zraka u vašim sobama. Stoga pažljivo razmotrite kako izbjeći oštećenje uslijed vlage u vašem domu jer vlaga može dovesti do alergijskih reakcija i glavobolje.Korišteni izvori:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

 

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac

Popluni - istina o alergijama

Popluni - istina o alergijama

6 načina kako izolirati dom od hladnoće

6 načina kako izolirati dom od hladnoće