Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti OD 500 €/3767,25 kuna ili više je besplatna!

Kako alkohol utječe na spavanje

Kako alkohol utječe na spavanje

Alkohol i spavanje nisu sretan spoj

Svatko je povremeno iskusio situaciju u kojoj mu san na oči ne dolazi lako. Okrećete se u krevetu s jedne na drugu stranu no jednostavno nikako ne možete zaspati. U tim situacijama možda ste posegnuli i za drevnim receptom za lakši put u zemlju snova: ustali ste i popili čašu vina ili nekog drugog alkoholnog pića.
Ovaj trik možda će pomoći u nekim slučajevima, češće kod ljudi koji se s nesanicom susreću vrlo rijetko. Realnost je da alkohol ne utječe pozitivno na kvalitetu sna, pogotovo ako ste pretjerali s njegovom konzumacijom.

Alkohol vam uskraćuje dubok i miran san

Iako vam manja količina alkohola može pomoći da lakše zadrijemate, ovaj učinak je kratkoročan, a pretvori li se jedno piće u više njih, ozbiljno možete naštetiti kvaliteti vašeg sna ili doživjeti poremećaje u spavanju.

Ako ste nekad pretjerali s uživanjem alkoholnih pića navečer, vjerojatno ste iskusili i veliki umor koji vas obuzima sljedeće jutro i prati vas kroz ostatak dana. Taj je umor vezan uz činjenicu da vas alkohol lišava značajne količine dubokog sna koji se odvija u REM (Rapid Eye Movement) fazi spavanja. Bez ovog oblika sna sljedećeg se dana nećete osjećati svježe i odmorno. Skraćena REM faza, ili njezin potpuni izostanak može utjecati na vašu sposobnost pamćenja, kapacitet za učenje, kao i na procesiranje emocija. Učestalo spavanje pod utjecajem alkohola negativno će utjecati na vaš organizam tijekom vremena.

Loš san i bolni mišići

Kad spavate s povećanom količinom alkohola u krvi, nemojte se iznenaditi ako se ujutro probudite s grčem u vratu ili bolovima u mišićima. Objašnjenje leži u tome da alkohol omamljuje mozak i vaše tijelo se “zaboravi” pomicati tijekom spavanja, kao što to inače čini nekoliko puta tijekom noći. Drugim riječima, može se dogoditi da spavate u jednom položaju cijelu noć i zbog toga se probudite s bolnim mišićima.

Alkohol također utječe na opuštanje mišića vašeg nepca i ždrijela, zbog čeka je velika vjerojatnost da ćete tijekom noći hrkati.

Alkohol povećava mogućnost hrkanja tijekom spavanja

Zdrave navike spavanja su ključne

U borbi protiv povremenih ili čestih nesanica, i drugih problema povezanih sa spavanjem ključne su zdrave navike u periodu prije odlaska na počinak. Stvorite male rituale koji će vam pomoći da se opustite i uspavate. Umjesto čaše alkohola, posegnite za umirujućim aktivnostima, poput čitanja knjige, a svjetla u prostoriji u večernjim satima prigušite kako bi tijelu dali znak da se približava vrijeme za spavanje.

Kako bi se ovih blagdana uspjeli zabaviti, ali i odmoriti, preporučujemo da u alkoholu uživate s mjerom.

Sretni blagdani! :) 


Izvori:

Saznajte više

Kako odabrati pravi madrac ako imate bolove u leđima

Zašto zijevamo?

Kako promijeniti položaj spavanja

5 razloga zašto biste trebali pročitati knjigu prije spavanja

Pronađite vama najbližu JYSK trgovinu

Za pomoć i savjete obratite se JYSK zaposlenicima, otkrijte naš široki asortiman proizvoda.