Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA: Do 21. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 € ili više je BESPLATNA! 
 

 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi.

Muškarac zijeva u krevetu

Zašto zijevamo?

Postoji više razloga zašto zijevamo. Možda ste već primijetili da često zijevate kad vidite druge ljude da zijevaju. Također, kada razgovarate ili čitate o zijevanju, najvjerojatnije ćete doživjeti povećanu potrebu za zijevanjem. Ovo je sasvim prirodno.

Zanima li vas nešto više o raznim teorijama o tome zašto zijevamo? Možete li se oduprijeti iskušenju da zijevate dok čitate naš blog post? :) Donosimo vam nekoliko objašnjenja zašto zijevamo.

Koje su teorije o uzrocima zijevanja?

Nedostatak kisika u tijelu dosad je bio glavnim krivcem za zijevanje. Logično - kada zijevate, tijelo apsorbira više kisika. Ali ta je teorija preispitivana, jer primjerice fetusi također zijevaju a ne udišu kisik kroz pluća. Stoga je manje vjerojatno da zijevamo uslijed nedostatka kisika u tijelu.

Još jedno objašnjenje je da zijevamo da bismo protegnuli čeljust i mišiće lica. Baš kao što je važno da se ujutro protegnemo da bi se naše tijelo aktiviralo za novi dan, zijevanje također pomaže aktivirati mišiće našeg lica. 

Događa li vam se da zijevate premda niste umorni?

Zijevanje obično traje 6 sekundi. Ali ne zijevate samo kad ste umorni. Ako se mozak ne stimulira, počne se dosađivati. To povećava temperaturu u vašem mozgu, što može rezultirati većom potrebom za zijevanjem.

Postoji li povezanost migrene i zijevanja?

Ako patite od migrene, vjerojatno ćete imati veću tendenciju da zijevnete. Tijekom napadaja migrene dolazi do nakupljanja krvi u mozgu, što također izaziva potrebu za hlađenjem u mozgu, dakle i zijevanjem. 

Zašto se mozak hladi kad zijevnemo?

Jedna od najnovijih teorija navodi da zijevamo da bismo ohladili svoj mozak. Kada zijevamo, povećavamo brzinu otkucaja srca i cirkulaciju, a to pomaže da se mozak ohladi. Ta je teorija potkrijepljena istraživanjem koje je utvrdilo da ljudi zimi manje zijevaju nego ljeti. Stoga, kada se temperatura diže, automatski ćete imati tendenciju i zijevati više.

A zašto je zijevanje zarazno?

Smijeh je zarazan, pa je i zijevanje. Vjerojatno ste se uhvatili da zijevate kao rezultat gledanja drugih kako zijevaju. Postoje razne teorije o tome zašto je zijevanje zarazno. Jedno od objašnjenja odnosi se na ljudski iskonski instinkt gdje je "stado" trebalo imati isti cirkadijski ritam. Drugo je objašnjenje da je zijevanje zbog drugih izraz empatije, tj. suosjećanja.

U ovom slučaju, zanimljiva je činjenica da "uzročnik" vašeg zijevanja varira. Ako ste zajedno sa svojom obitelji, prijateljima ili kolegama, vjerojatnost zijevanja veća je nego ako stranac zijevne u vašoj nazočnosti. Nadalje, djeca mlađa od 6 godina imaju manju vjerojatnost da će "pokupiti zijev" od odraslih. To se svodi na nedostatak sposobnosti djece da se suosjećaju, koje uče tek kasnije u životu.

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san