Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Važnost sna za tinejdžere

Važnost sna za tinejdžere

Mnogi tinejdžeri ne odspavaju potrebnih 8-10 sati sna svake noći. Obično vole ostajati dugo budni, a manjak sna i kasan odlazak na spavanje mogu dovesti do poremećaja bioritma, što zauzvrat smanjuje i sposobnost učenja.

Koje su značajke tinejdžerskih problema s spavanjem?

Većina tinejdžera nije svjesna važnosti spavanja. Postoji nekoliko savjeta za roditelje kojima svojem tinejdžeru mogu osigurati bolji i mirniji noćni san:

1. Odredite fiksno vrijeme za spavanje.

2. Sve digitalne uređaje koji vašeg tinejdžera drže dugo budnim treba isključiti prije spavanja te svu elektroničku opremu tijekom noći valja ostaviti u drugoj sobi – tako neće doći u iskušenje da provjeravaju tablet ili smartphone tijekom noći.

Lakše reći nego napraviti

Naravno, teško je postići ovakav dogovor s tinejdžerom - da prihvati pravila spavanja i pridržava ih se. Osobito jer se radi o uređajima koji su dio njihove svakodnevnice i predstavljaju njihov jutarnji i večernji ritual. Međutim, ako to ne postignete, svako će jutarnje dizanje biti otežano i mrsko.

Pametni telefoni, tableti i računala prije spavanja

Ako je iskušenje preveliko, i tinejdžer se jednostavno ne može suzdržati od upotrebe tableta, računala ili pametnog telefona u večernjim satima, postoje neke aplikacije koje blokiraju pristup uređaju tijekom noći.

To može biti drastična metoda, ali ako primjerice isključite internetski modem, vaš tinejdžer neće biti izložen poznatom negativnom efektu plavog svjetla zaslona mobitela ili iPada, koji dokazano narušava noćni san.

Tinejdžeri bi trebali ozbiljno shvatiti važnost kvalitetnog sna

Ako tinejdžeri premalo spavaju, imat će više problema s imunitetom te veću sklonost depresiji i pretilosti. Razlog tomu je što nedostatak kvalitetnog noćnog sna rezultira niskom razinom energije, a to zauzvrat dovodi do veće žudnje za tzv. "praznim" kalorijama. "Prazne" kalorije, koje nalazimo u fast foodu i čipsu, mogu dovesti do oslabljenog imuniteta i smanjene koncentracije.

Vaš tinejdžer zasigurno neće biti oduševljen restrikcijama u pogledu odlaska na spavanje i oduzimanja najdražih mu uređaja te će možda dovesti i do potpuno suprotnog efekta. No kako god bilo, ostanite odlučni u svojoj namjeri jer jedino tako možete pomoći svojem tinejdžeru da održava zdrav ritam spavanja. U suprotnom, ući će u začarani krug neispavanosti iz kojeg će kasnije teško izaći.

Poslijepodnevni spavanac nije uvijek najbolja ideja

Potreba za popodnevnim drijemežom po dolasku iz škole tim je veća ako se u krevet išlo prekasno. Zbog umora je teško izdržati cijeli dan u budnom stanju sve do večeri. I tu nastaje sljedeći problem:

Ako se popodnevni san oduži ili se odvija prekasno tijekom dana, to može imati negativan utjecaj na kvalitetu noćnog sna. Drugim riječima, kada dođe vrijeme za spavanje, vaš tinejdžer neće osjećati pospanost jer se možda probudio iz popodnevnog sna prije nekoliko sati. 

Previše spavanja tijekom vikenda narušava prirodni ritam spavanja

Vaš tinejdžer također može pokušati nadoknaditi svoj nedostatak sna spavanjem tijekom vikenda. No ovo neće imati pozitivan učinak koji očekuje, a dobro znate da će otežati ustajanje u ponedjeljak ujutro.

Definirano vrijeme odlaska u krevet dovodi do ujednačenog ritma spavanja

Naravno da je u redu da vaš tinejdžer povremeno odspava po danu ako osjeća jak umor, čak i ako je to tijekom predvečerja. Ali ako vaš tinejdžer pokušava nadoknaditi spavanje od prethodnog tjedna tako što će duže spavati tijekom vikenda, neće time puno postići. Bolja je ideja utvrditi više-ili-manje regularno razdoblje - i radnim danima i vikendom. Uspostava ravnomjernijeg ritma spavanja vašem će tinejdžeru dati više energije za ponedjeljak ujutro, ali i za ostatak tjedna.

 

Saznajte više

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac odabrati? Ultimativni vodič

7 mitova i činjenica o spavanju

7 mitova i činjenica o spavanju

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san