Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA: Do 21. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 € ili više je BESPLATNA! 
 

 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi.

Kako očistiti madrac

Kako očistiti madrac

Ako znate kako pravilno očistiti madrac, vaš madrac može trajati mnogo duže nego što mislite. Pročitajte i slijedite naš vodič od 7 koraka kako očistiti madrac za ljepši san.

Zašto biste trebali očistiti svoj madrac?

Vaš madrac je poput magneta koji skuplja prljavštinu i prašinu. Svake noći tijekom spavanja iznojimo između 2 i 10 dl znoja, što se upija u naš madrac i posteljinu. U godinu dana to je nekoliko litara znoja koje madrac upije, a i ostavlja tragove na madracu. Vlaga može ostaviti ružne mrlje i privući plijesan i odbojne grinje, koje mogu izazvati alergije i narušiti naš san.

 

Boxspring krevet BASIC C10

 

7 savjeta za čišći madrac

Čišćenje madraca može iziskivati malo truda, ali produžit će mu trajanje i stvoriti nam čistije okruženje za spavanje.

1. Prozračite i okrenite madrac

Svježi zrak jedan je od najboljih "tretmana" protiv vlage i grinja. Najbolje rezultate dobit ćete ako prozračite sobu svaki dan: ujutro, popodne i neposredno prije spavanja. Svaka 2-3 mjeseca možete okrenuti madrac kako biste smanjili opterećenje površine na mjestima na kojima je vaše tijelo najteže. Ako je moguće, okrenite cijeli madrac naopako.

2. Odgodite slaganje kreveta ujutro

Neobično, ali istinito - ako ne žurite sa slaganjem posteljine, dajete madracu vremena da se osuši nakon noći tijekom koje smo se znojili. Istina, prekrivač ukrašava krevet i štiti poplune i jastuke od prašine, ali nakon što ustanete, pričekajte nekoliko sati prije nego što napravite krevet. Tako ćete izbjeći zadržavanje vlage u madracu.

3. Usisajte ga

Usisavač je učinkovit kada je u pitanju čišćenje madraca jer ga rješava grinja. Neka vam postane navika jednom tjedno usisati madrac. Koristite nastavak za namještaj jer da zaštitite tkaninu madraca.

4. Zaštitite (novi) madrac nadmadracem

Nadmadrac štiti vaš madrac od najgorih mrlja i vlage. Znoj može čak i uništiti strukturu madraca, primjerice punjenje, ali nadmadrac može upiti znoj tako da ne prodre do madraca. Neki nadmadraci imaju perivu navlaku, što olakšava njihovo čišćenje i održavanje.

5. Posebno sredstvo za čišćenje mrlja na madracima

Tipične mrlje mogu se ukloniti octom, 10%-tnom limunskom kiselinom ili 10%-tnom oksalnom kiselinom. U kantu ulijte 0,5 litre vruće vode i dodajte 0,5 litre octa, 10%-tne limunske kiseline ili 1 dl 10%-tne oksalne kiseline. Kad pravite otopinu, pazite da ste na prozračenom mjestu, a voda trebala biti u kanti kad dodajete kiselinu (ne smijete nikad dodavati vodu u kiselinu, kako nalažu osnove kemije). ­

Očistite madrac natapajući mrlje vlažnom krpom ili spužvom umočenima u tu otopinu, ali pripazite da ne natopite madrac. Ostavite da stoji 10-15 minuta, a zatim mrlju isperite vlažnom krpom namočenom samo u vodi. Ostavite da se osuši otprilike 6 sati (ili više ako je moguće) i pričekajte da se potpuno osuši prije nego što stavite plahtu i posteljinu. Ne zaboravite koristiti gumene rukavice! Imajte na umu da ova sredstva za čišćenje mogu izbijeliti obojeni tekstil. Uvijek slijedite upute s ambalaže. ­­­

6. Dezinficirajte madrac parom

Parni čistači veoma su korisni za čišćenje madraca. Para na temperaturi od 100-110 ° C dezinficira i ubija štetne bakterije. Para također može ukloniti neugodne mirise. Prije nego što madrac naparite, morate ga usisati i ukloniti mrlje. Pažljivo slijedite upute parnog čistača i pazite da vas para ne opeče. Madrac mora biti potpuno suh prije nego što vratite plahtu i posteljinu.

7. Uklonite neugodne mirise dezinficijensom

Dezinficijenskom možete ukloniti neugodne mirise s madraca. Pomiješajte dezinficijens s vodom u omjeru 1:10. Nanesite na mrlju krpom ili četkom i ostavite oko 30 minuta, a zatim prođite krpom s čistom vodom. Neka se tretirano područje temeljito osuši prije nego što počnete koristiti krevet i pratite upute na ambalaži dezinficijensa. Soda bikarbona također je prilično dobra u uklanjanju mirisa s madraca - samo je pospite po problematičnom području i ostavite da odstoji oko 10 minuta prije nego što ga usisate. Ovo je rješenje ekološki prihvatljivije. 

JYSK madrac i krevet
 

Saznajte više

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Kako se riješiti grinja u vašem domu?

Održavanje i njega popluna i jastuka

Održavanje i njega popluna i jastuka

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kako održavati ručnike da budu mekani i bez neugodnih mirisa

Kvaliteta i jamstvo

Kvaliteta i jamstvo